Εγκαίνια ψηφιακού μουσείου στα Καλάβρυτα

Φαρμάκης: «Διαχρονική μαρτυρία της προσφοράς του τόπου μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και πόλος έλξης επισκεπτών»

 

«Εδώ, στη Δυτική Ελλάδα, θα υπάρχει για πάντα μία καταλυτική μαρτυρία για τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε ο τόπος μας στην αναγέννηση ενός έθνους – κράτους και για τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν ώστε να μπορούν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων να απολαμβάνουν τα αγαθά της ελευθερίας».

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης εγκαινίασε στη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων το κινητό ψηφιακό μουσείο που συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, κειμήλια και πηγές για το ρόλο που διαδραμάτισε η Δυτική Ελλάδα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το Ψηφιακό Μουσείο που φιλοξενείται στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Καλαβρύτων εντάσσεται στις υποδομές με ψηφιακά και διαδραστικάμέσα που απέκτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάδειξη της ιστορίας της και του πολιτιστικού της αποθέματος, δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν  με 1,96 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

«Το ψηφιακό μουσείο που εγκαινιάζουμε, διατηρώ την πεποίθηση ότι αποτελεί ένα έργο που αντανακλά στο πανελλήνιο. Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να αναδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο της Δυτικής Ελλάδα, στην επανάσταση του 1821 και το οποίο, εκτός από συμβολή στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θεωρώ πως θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα και την επισκεψιμότητα της περιοχής των Καλαβρύτων. Γιατί αυτό το σύγχρονο και διαδραστικό μουσείο, αφού περιοδεύσει το επόμενο διάστημα σε δέκα πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, προγραμματίζεται να διαχωριστεί σε δύο, εξίσου αυτόνομα και ολοκληρωμένα τμήματα, ώστε το ένα τμήμα να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ στην Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων και το άλλο τμήμα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου» τόνισε κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι  «ο τόπος που άναψε την πρώτη σπίθα της λευτεριάς, θα συνδέεται με μία ευθεία νοητή γραμμή με τον τόπο των ελεύθερων πολιορκημένων που έγραψε μία από τις πιο φοβερές σελίδες της ελληνικής επανάστασης, αποτελώντας αιτία και αφορμή για την τελική απελευθέρωση της χώρας».

Καταλήγοντας ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη που συνιστά το Κινητό Μουσείο και τόνισε: «Είναι μία από τις δράσεις που γεννήθηκαν για να «ζήσουν» και  να παραμείνουν «ζωντανές» στο πέρασμα των χρόνων, αποτελώντας διαχρονικούς βωμούς τιμής στον αγώνα των προγόνων μας αλλά και διαχρονικούς φάρους ανάδειξης της προσφοράς του τόπου μας. Το ψηφιακό μουσείο είναι εδώ. Και δείχνει από πού ερχόμαστε, σε ποια χώματα πατάμε και ποιοι είμαστε. Είναι κάτι που μας αξίζει και πολύ περισσότερο αξίζει στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας».

Συνεχίζοντας ο , ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας, ως συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αναφέρθηκε συνολικά στις τεχνολογίες που αξιοποιεί Ψηφιακό Πάρκο και στα εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες. Όπως είπε, το Ψηφιακό Μουσείο ουσιαστικά αποτελεί ένα Πάρκο μέσα στο οποίο συναντά κανείς ψηφιακό ξεναγό, ψηφιακά εκθέματα, παιχνίδια, τρισδιάστατες απεικονίσεις, διαδραστικά βιβλία, αλλά και εφαρμογές εικονικές πραγματικότητας.

«Όλα αυτά στοχεύουν στην προσέγγιση και κατάκτηση ενός καλύτερου αύριο για τις γενεές που έρχονται. Υποδομές που αναδεικνύουν το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα της Περιφέρειάς μας, που έχουν διάρκεια στο χρόνο, ενώ παράλληλα δίνουν αναπτυξιακές προοπτικές κυρίως στον τομέα του τουρισμού.  Έργα που  συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη όχι μόνο της ιστορίας και του πολιτισμού αλλά και του φυσικού κάλλους, των υποδομών και των σημείων ενδιαφέροντος που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κινητό ψηφιακό μουσείοθα περιοδεύσει σε Αγρίνιο, Αίγιο, Αμαλιάδα, Βόνιτσα, Καλάβρυτα, Κρέστενα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Πάτρα, Πύργο   πριν εγκατασταθεί μόνιμα στα  Καλάβρυτα και την  Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.). Περιήγηση στο Ψηφιακό Μουσείο γίνεται και μέσω του συνδέσμου: https://youtu.be/R4mbuK-l62g

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, κ. Ιερώνυμος, χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών,Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος και ο ΔήμαρχοςΚαλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν, οι βουλευτές Αχαΐας,Άγγελος Τσιγκρής καιΧριστίνα Αλεξοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αττικής,Μαρία Κουρή, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας,Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας,Πλάτων Μαρλαφέκας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, κ.ά.

Σημειώνεται ότι πριν την τελετή των εγκαινίων του ψηφιακού μουσείου, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες μετείχαν στην Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου των Καλαβρύτων, Αγίου Αλεξίου, καθώς και στη λιτανεία της Τιμίας Κάρας.

 

 

*** Την ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στην τελετή εγκαινίων μπορείτε να δείτε σε βίντεο, στο linkhttps://youtu.be/IkP8QX8lKBM