Λίγες ώρες απομένουν, προκειμένου οι 9.808.760 πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν, ένα από τα 18 Κόμματα και τους 4 Συνασπισμούς, που συμμετέχουν στις Βουλευτικές Εκλογές της Κυριακής, 25ης Ιανουαρίου 2015.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής, 25 Ιανουαρίου και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα τής ίδιας ημέρας.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
– Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
— Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή, όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996.
— Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο Δήμου της Χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα τού “εκλέγειν”.
Επισημαίνεται, ότι δεν θα ψηφίσουν, τελικά, οι γεννηθέντες το 1997.
– Ποιοι στερούνται του δικαιώματος ψήφου:
— Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
— Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον Ποινικό και Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
— Κρατούμενοι, που έχουν το δικαίωμα του “εκλέγειν”, ψηφίζουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 παρ.2 του π.δ. 26/2012 και τα οριζόμενα στην αριθ. 51569/31.12.2014 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πού ψηφίζουμε
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον Δήμο, στα Δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν.
Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους Δήμους του Νομού.
Μάθε που ψηφίζεις εδώ πατώντας ΕΔΩ
Όσοι δεν χρησιμοποιούν διαδίκτυο θα μπορούν να επικοινωνούν στον τηλεφωνικό αριθμό 213 136 1500.
Η γραμμή θα λειτουργήσει το Σάββατο, από 09:00 έως 19:00 και την Κυριακή, ημέρα των Εκλογών, από 07:00 έως 19:00.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι τα γραφεία ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα λειτουργήσουν και πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015, θα λειτουργούν από τις 08.00 έως τις 18.00 και τη Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015, από τις 07.00 έως τις 19.00.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο
– Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου.
– Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου.
– Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του.
– Σε περίπτωση που λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου.
– Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος.
Ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε
Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια βάζουμε:
– 1 σταυρό στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες.
– Μέχρι 2 σταυρούς στις περιφέρειες με 4 έως 7 έδρες.
– Μέχρι 3 σταυρούς στις περιφέρειες με 8 έως 12 έδρες.
– Μέχρι 4 σταυρούς στις περιφέρειες με 13 και άνω έδρες.
Σημειώνεται ότι ακόμη και εάν δεν βάλουμε σταυρό το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο.
Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κληρικοί
Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στον Δήμο, στα Δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους, εάν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.
Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αυτών
Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα.
Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής Αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ’ αυτόν, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται αυτό το εκλογικό τμήμα.
Οι ανωτέρω ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο Δήμου του Κράτους. Για το σκοπό αυτό υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο Δήμος που είναι γραμμένοι.
Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν καθήκοντα σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.
Πού ψηφίζουν οι άνδρες φρουράς
Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.
Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο Πρωτοδικείο.
Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει με πρακτικό ότι, αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.
Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες
Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.
Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί
Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.
Τι προβλέπει η αποχή από την κάλπη
Με φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα έτος τιμωρείται ο εκλογέας, που αδικαιολόγητα δεν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Γι’ αυτό όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την αποχή τους από την εκλογική διαδικασία.
Σημειώνεται, ότι επί της ουσίας ο νόμος είναι ανενεργός και ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί κυρώσεις σε πολίτες που δεν πάνε να ψηφίσουν.
Εκείνοι πάντως, που δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν, είναι οι εκλογείς που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό και όσοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν λόγω της μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Επίσης, δικαιολογείται να μην ψηφίσουν υπάλληλοι του Δημοσίου, υπάλληλοι νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, λόγω σοβαρής υπηρεσιακής ανάγκης, καθώς και όσοι δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, για λόγους υγείας.
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών
– Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους:
Επισκεφθείτε τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις» στο Υπουργείο Εσωτερικών και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες ή πατήστε ΕΔΩ.
Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης.
Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στον Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
– Βρήκα το όνομά μου σε άλλο Δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης – Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ.
Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα Δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα Δημοτολόγια.
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2014 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014 και δεν επιδέχονται αλλαγές.
Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στον Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.
– Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό ;
Είστε εγγεγραμμένος στα Δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων Δήμων.
Για τις Εκλογές του 2014, οφείλετε να ψηφίσετε στον Δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους Δήμους.
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση, ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού.
Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν.
Με αυτήν την διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των Εκλογών.
Η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
– Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους; Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον Δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
– Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω;
Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ή τον Δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.