H Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι, μετά την επιβεβαίωση ύπαρξης Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε εκτροφή του Νομού Λακωνίας (περιοχή Ξηροκάμπι, Δήμος Σπάρτης), και λόγω της υψίστης σημασίας της νόσου ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα:
1. Ορίστηκε ζώνη προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την εστία εμφάνισης του κρούσματος, με απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τα όρια αυτής, χωρίς έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει:
i. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ζαχάρως- Φιγαλείας και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων καθώς και τα Δ.Δ. Άσπρα Σπίτια, Δ.Δ. Ξηροκάμπου, Δ.Δ. Βασιλακίου συμπεριλαμβανομένου και του Συνοικισμού Υψηλού, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
ii. Την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
iii. Την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
iv. Την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
v. Την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
vi. Από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Δήμο Νεμέας, τις περιοχές των πρώην Δήμων Φενεού και Στυμφαλίας από το Δήμο Σικυωνιών και τις περιοχές των πρώην Δήμων Τενέας και Σολυγείας του Δήμου Κορινθίων.
2. Ορίστηκε ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τα όρια της προαναφερθείσας ζώνης προστασίας, με απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τα όρια αυτής χωρίς έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει:
i. Tην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
ii. Την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας εκτός από τους Δήμους Ζαχάρως – Φιγαλείας και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, καθώς και τα Δ.Δ. Άσπρα Σπίτια, Δ.Δ. Ξηροκάμπου, Δ.Δ. Βασιλακίου συμπεριλαμβανομένου και του Συνοικισμού Υψηλού, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στη ζώνη προστασίας.
iii. Την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκτός από τον Δήμο Νεμέας, τις περιοχές των πρώην Δήμων Φενεού και Στυμφαλίας από το Δήμο Σικυωνιών και τις περιοχές των πρώην Δήμων Τενέας και Σολυγείας από τον Δήμο Κορινθίων, οι οποίες περιλαμβάνονται στη ζώνη προστασίας.
Γενικές πληροφορίες σχετικά με το νόσημα:
• Ο Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου εμφανίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο βλεννογόνος του στόματος και της μύτης γίνεται υπεραιμικός, εμφανίζεται σιαλόρροια και διαυγές ορώδες ρινικό έκκριμα το οποίο αργότερα, καθίσταται παχύρρευστο και περιέχει βλέννα, πύον ίσως και αίμα. Τελικά αποξηραίνεται σχηματίζοντας κρούστα γύρω από τα ρουθούνια. Μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση σε ολόκληρο το πρόσωπο, στα πτερύγια των αυτιών και στην υπογνάθια περιοχή. Το κλινικό σύμπτωμα που δίνει και το όνομα στο νόσημα είναι η έντονη κυανωτική γλώσσα (μπλε), το οποίο παρατηρείται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων.
• Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν αλλοιώσεις σε ένα ή και τα τέσσερα πόδια, με πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών. Τα προσβεβλημένα ζώα στέκονται με κυρτωμένη τη ράχη και κινούνται με δυσκολία.
• Παρατηρείται ταχεία και έντονη απώλεια σωματικού βάρους, αδυναμία εξαιτίας απώλειας της όρεξης και νέκρωση των μυών. Σπασμωδικές κινήσεις της κεφαλής και στροφή της κεφαλής και του λαιμού προς τη μία κατεύθυνση είναι το τελικό σύμπτωμα πριν από τον θάνατο.
• Η θνησιμότητα ποικίλει σε πρόβατα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα μπορεί να φθάσει και το 70%. Οι θάνατοι μπορεί να συμβούν σε κάθε στάδιο της νόσου μέχρι μετά από 1 μήνα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η ανάρρωση στα ζώα που επιβιώνουν είναι παρατεταμένη. Παρατηρείται και απώλεια του μαλλιού, η οποία προστίθεται στην παραγωγή που χάνεται.
• Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Ενώ στα βοοειδή η νόσος είναι υποκλινική.
• Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του νοσήματος, διαδραματίζουν τα κουνούπια (γένος cullicoides), οπότε κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας στις εκτροφές.
Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής σας, προκειμένου να ακολουθήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες ενέργειες από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Στοιχεία επικοινωνίας υπευθύνων κτηνιάτρων για τον Καταρροϊκό Πυρετό:
Π.Ε. Αχαΐας: Ντούκας Βασίλης, τηλ. 2610453983
Π.Ε. Ηλείας: Χριστοδούλου Ξενοφώντας, τηλ. 2621360157, 2621360173.