Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνέχεια ενημέρωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περί εμφάνισης νέων εστιών Καταρροϊκού Πυρετού στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς και λήψης σχετικών μέτρων, με γνώμονα την προστασία του εγχώριου ζωικού πληθυσμού των αιγοπροβάτων, προχώρησε στην σύσταση Τοπικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, το Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε στον ορισμό Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση του Καταρροϊκού Πυρετού στα πρόβατα, οριοθετούνται : Ζώνη Ελέγχου στα 20 χλμ. από κάθε μολυσμένη εκτροφή, Ζώνη Προστασίας 100 χλμ. από κάθε μολυσμένη εκτροφή και Ζώνη Επιτήρησης, η οποία εκτείνεται στα 50 χλμ από τα όρια της ζώνης Προστασίας.
Απαγορεύεται η έξοδος ζώων από την ζώνη Προστασίας και Επιτήρησης. Οι μετακινήσεις ζώων επιτρέπονται μόνο όταν τα ζώα προορίζονται για άμεση σφαγή και με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Α) Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού, κατά την ημέρα της μεταφοράς.
- Β) Πριν την μετακίνησή τους στο σφαγείο, στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά για τα ζωικά προϊόντα).
- Γ) Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί την σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν την φόρτωση των ζώων.
- Δ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα).
Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους υποδεικνύονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και να συνεργάζονται με αυτές.
Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία. Η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της ζωικής παραγωγής. Κατόπιν αυτού, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (κτηνοτρόφοι, έμποροι, κ.λ.π) έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές οποιαδήποτε υποψία της νόσου σε ζώα ευαίσθητων ειδών στον Καταρροϊκό Πυρετό ( βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή).
Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνων κτηνιάτρων για τον Καταρροϊκό Πυρετό :
- Π.Ε Αχαΐας: Ασημίνα Σπαθή, τηλ. 2613613726 και Ιωάννης Κασπίρης, τηλ. 2613613728
- Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας: Γεράσιμος Στάμος, τηλ.263155182 και Ιωάννα Μπαμπούρη, τηλ. 2631051638
- Π.Ε Ηλείας: Γεώργιος Χατζηπανταζής, τηλ. 2623054212 και Γεώργιος Γκούβας, τηλ. 2621360173