«Από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, που έγινε φλόγα και αίμα, με κορύφωση την αυτοθυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου. Γι’ αυτό και η δική μας προσπάθεια για την ανάδειξη του μοναδικού ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος της Περιφέρειάς μας, ιδιαίτερα ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ξεκινάει από εδώ…», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισκεπτόμενος σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, την πόλη των Καλαβρύτων όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Θανάση Παπαδόπουλο και στελέχη της δημοτικής Αρχής.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φαρμάκης είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την βούλησή του για τη διαμόρφωση μίας νέας «ατζέντας» προβολής και εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία με αφορμή το χρονικό ορόσημο του 2021, κεντρικά σημεία αναφοράς θα είναι οι περιοχές που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν τα Καλάβρυτα, όπως βέβαια και η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, στην οποία περιγράφει την κεντρική θέση που πρέπει να έχει η Δυτική Ελλάδα στους εορτασμούς, λόγω του άξονα «Καλάβρυτα – Μεσολόγγι», αλλά και πολύ περισσότερο, καθώς αποτελεί την περιοχή που «διηγείται» την ιστορία της φλόγας του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. «Από τη φλόγα του “ευ αγωνίζεσθαι” στη φλόγα του “αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδας”», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και στην επιστολή προς την κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ζητώντας να συναντηθεί μαζί της και με τα μέλη της Επιτροπής για την κατάθεση απόψεων και ιδεών.
Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους, προχωράει στη συλλογή ιδεών και προτάσεων, με στόχο όχι απλά τη δημιουργία μίας «λίστας εκδηλώσεων», αλλά τη δημιουργία νέων και ισχυρών πολιτισμικών θεσμών, που θα εδραιωθούν και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, δημιουργώντας σταθερούς πυλώνες εξωστρέφειας και προσέλκυσης επισκεπτών.
Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς και οι πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν. Συμφωνήθηκε, για όποια προβλήματα έχουν ανακύψει σε έργα, να υπάρξουν ειδικές τεχνικές συναντήσεις για την επίλυσή τους, ενώ παράλληλα, ο Δήμος να προχωρήσει σε διαμόρφωση προτάσεων για τα έργα και τις δράσεις της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.
Επιστολή Ν. Φαρμάκη σε Γ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: «Η Δυτική Ελλάδα διηγείται την ιστορία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια»
Πάτρα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019
Προς την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
κ. Γιάννα Αγγελοπούλου –Δασκαλάκη
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Επιτρέψτε κατ’ αρχήν να σας εκφράσω θερμά συγχαρητήρια για την αποδοχή ανάληψης της προεδρίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» εκ μέρους σας, μίας ακόμα θέσης υψηλής εθνικής σημασίας, καθώς και τις ειλικρινείς ευχές μου για ευόδωση και επιτυχία των στόχων της Επιτροπής.
Με την ευκαιρία εκκίνησης των εργασιών της Επιτροπής, δράττομαι της ευκαιρίας να επικοινωνήσω μαζί σας προκειμένου να θέσω υπόψη σας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στη διάθεσή σας προκειμένου να συμβάλλει εποικοδομητικά με ιδέες και προτάσεις – και φυσικά να συνεργαστεί προς κάθε αναγκαία κατεύθυνση – για τον προγραμματισμό δράσεων και εκδηλώσεων που μπορούν να υλοποιηθούν στη Δυτική Ελλάδα, τον τόπο που σημάδεψε η ίδια η ιστορία ώστε να ξεκινήσει η πορεία του νεότερου ελληνισμού.
Όπως γνωρίζετε, στη γη των Καλαβρύτων ξεπήδησε η πρώτη σπίθα της επανάστασης τον Μάρτιο του 1821 και εκεί βρίσκεται μέχρι και σήμερα το ιστορικό λάβαρο, ενώ στο Αίγιο λίγους μήνες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας στην οποία ορίστηκε ο τόπος και ο χρόνος εκκίνησης της εθνικής παλιγγενεσίας.
Επίσης, το Μεσολόγγι καταγράφηκε στην ιστορική μνήμη ως ο τόπος των Ελεύθερων Πολιορκημένων, το αιώνιο σύμβολο αυτοθυσίας για την ελευθερία, που ενέπνευσε ακόμα και τον εθνικό ποιητή, Διονύσιο Σολωμό να γράψει τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν».
Επιπλέον, όμως, επιτρέψτε μου κυρία Πρόεδρε να σημειώσω ότι η Δυτική Ελλάδα δεν είναι μόνο ο τόπος που άναψε τη φλόγα της εθνικής παλιγγενεσίας. Είναι, επίσης, ο τόπος που άναψε τη φλόγα του Ολυμπισμού.
Έτσι, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, συναποτελούν κατά έναν μοναδικό τρόπο το τμήμα της Ελλάδας που «διηγείται» την ιστορία του Ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Από τη φλόγα του «ευ αγωνίζεσθαι» στη φλόγα του «αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδας»…
Γι’ αυτό και ως νέα Περιφερειακή Αρχή έχουμε από την πρώτη στιγμή υιοθετήσει την έκφραση «Η Γη της Φλόγας», ως τη νέα ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας, με στόχο μία εποχή δυναμικής εξωστρέφειας σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, σας ενημερώνω ότι έχουμε ορίσει ειδικό Εντεταλμένο Σύμβουλο / Βοηθό Περιφερειάρχη, με αντικείμενο την οργάνωση και τον συντονισμό των εκδηλώσεων του 2021 στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει την σπουδαιότητα που αποδίδουμε στο όλο εγχείρημα.
Εκτιμώντας λοιπόν ότι αυτή η ιδιαίτερη – ενδεχομένως και μοναδική στα παγκόσμια χρονικά – συμπύκνωση της διαδρομής της «φλόγας του ελληνισμού» στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί την ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορεί να δομηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων, ευελπιστώ στην διαρκή και αγαστή συνεργασία μας.
Μάλιστα, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή, ο ορισμός κάποιας συνάντησης μαζί σας, καθώς και με τα μέλη της Επιτροπής το επόμενο διάστημα και σε χρόνο που εσείς θα ορίσετε, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και προτάσεων. Σημειώνω δε, πως η χαρά και η τιμή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ήταν δυνατό να σας υποδεχτούμε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε ακόμα πιο άρτια άποψη, αλλά και να συνομιλήσετε με το σύνολο των τοπικών φορέων.
Με εκτίμηση
Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης
Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας