Επί τη ευκαιρία του θανάτου του νομπελίστα φυσικού Πίτερ ΧΙΓΚΣ, πατέρα του «σωματιδίου του θεού», η Επιστημονική Λέσχη Αιγίου (ΕΛΑ) οργανώνει την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 6μμ, στον πολυχώρο Παλαιά Σφαγεία Αιγίου, Σωκράτους 4, (Παραλία Αιγίου)
Διάλεξη του καθηγητή κ. Πέτρου Αχχιλεόπουλου με τίτλο: ΝΕΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ
Είσοδος ελεύθερη.
Ο Πέτρος Αχιλλεόπουλος γεννήθηκε στα Άγναντα Ηλείας το 1960. Σπούδασε Γεωλογία και Μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Πατρών και πραγματοποίησε με άριστα μεταπτυχιακές σπουδές στη Θαλάσσια Γεωλογία (M.Sc.) στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών(1986) και διδακτορική διατριβή στη Φυσική Ωκεανογραφία στο πανεπιστήμιο Πατρών(1990), έχοντας υποτροφίες από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το πανεπιστήμιο Πατρών (Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος).
Εργάστηκε: α) ως Εντεταλμένος Λέκτορας (1991-92) στο Γεωπονική Σχολή του παν/μίου Θεσσαλίας στο Βόλο, β) ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης (ΠΕ4) (1992-2012), γ) ως επισκέπτης καθηγητής (1997-1998) έδωσε σειρά διαλέξεων στο πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας (MGΙMO) στη Μόσχα, και δ) ως επιστημονικός συνεργάτης (1999-2009) συμμετείχε στη συνδιδασκαλία της Περιβαλλοντικής Γεωχημείας στοΜεταπτυχιακό «Γεωεπιστήμες & περιβάλλον» του Γεωλογικού Τμήματος Πατρών.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Είναι μέλος των επιστημονικών εταιρειών: Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, ΓΕΩΤΕΕ, Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, MESAEP & CIESM και από το 1981 συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από Ελληνικούς και Διεθνείς φορείς και οργανισμούς (Υπουργεία, Νομαρχίες, Δήμοι, ΕΤΒΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, UNEP, κ.ά.). Συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά ταξίδια στη Μεσόγειο με το Ελληνικό Ωκεανογραφικό σκάφος «Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ» και είχε συνεργασία με Έλληνες και ξένους ερευνητές. Όλα τα προγράμματα, πέραν του ερευνητικού ενδιαφέροντος, είχαν εφαρμοσμένο χαρακτήρα. Πολλές από τις υποδείξεις ή τις προτάσεις που διατυπώθηκαν υλοποιήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους φορείς και το υλικό αυτών των προγραμμάτων έχει εμφανισθεί σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια.
Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολήθηκε με την μελέτη της βαρύτητας διατυπώνοντας μια νέα θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου και προτείνοντας ένα νέο βαρυτικό πρότυπο (μοντέλο) που υπερβαίνει τις αδυναμίες του νόμου της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα και ίσως τελικά ενοποιεί τη βαρυτική με τη πυρηνική δύναμη, προσφέροντας νέες απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα της φυσικής και της κοσμολογίας.
Η δημοσιοποίηση των αρχικών συμπερασμάτων της εργασίας του σε ένα τρίτομο έργο έχει δώσει ήδη τη δυνατότητα της αξιολόγησής τους από την επιστημονική κοινότητα.
Ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη νέα θεωρία σε πανεπιστημιακούς δασκάλους στην Ελλάδα και την Αμερική, καθώς και σε Ημερίδες και Συνέδρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Ο συγγραφέας, στον υπό έκδοση τέταρτο τόμο της εργασίας εκφράζει την αισιοδοξία ότι: «ίσως τελικά μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το κατώφλι της γήινης απομόνωσης και να κάνουμε άλματα στην εξερεύνηση του διαστήματος αναπτύσσοντας μια τεχνολογία αντιβαρυτικής πρόωσης των διαστημοπλοίων (αφήνοντας πίσω τη πρώιμη διαστημική εποχή) και αξιοποιώντας την απέραντη θάλασσα ενέργειας των βαρυτικών κυμάτων που μας περιβάλλει, για την ευημερία της ανθρωπότητας».
Η επαλήθευση της νέας θεωρίας αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές στο τομέα της ενέργειας (παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από βαρυτικά κύματα στην επιφάνεια της Γης), των μεταφορών (κατασκευή αντιβαρυτικών οχημάτων) και κυρίως της βιοτεχνολογίας.