Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας για την γεωθερμική ενέργεια σε έκθεσή της εκτιμά πως μέχρι το 2050 η γεωθερμία θα συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος. Ωστόσο, αναφέρει πως μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο το μεγαλύτερο γεωθερμικό δυναμικό στην Ευρώπη
Μάλιστα, σε έρευνα του Geothermal District Heating διερευνήθηκαν οι δυνατότητες της γεωθερμικής τηλεθέρμανσης. Μια χαρτογράφηση των γεωθερμικών πόρων έδειξε ότι πάνω από το 25% του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε περιοχές κατάλληλες για γεωθερμία. Παράλληλα, η προσθήκη πηγών γεωθερμικής θερμότητας σε υπάρχοντα δίκτυα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του άνθρακα, ενώ αναμένεται σημαντική επέκταση της τηλεθέρμανσης στην Ευρώπη, μέχρι το 2050. Ένα μεγάλο μέρος των νέων δικτύων τηλεθέρμανσης μπορεί να τροφοδοτηθεί με γεωθερμική ενέργεια.
Σήμερα υπάρχουν 102 γεωθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη με συνολική χωρητικότητα περίπου 2,5 GW, που παράγουν περίπου 14,6 TWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Η τηλεθέρμανση με τη χρήση γεωθερμίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Η πρώτη τηλεθέρμανση με γεωθερμία εγκαταστάθηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Έκτοτε, η άμεση χρήση της γεωθερμικής θερμότητας αυξάνεται συνεχώς. Η Ευρώπη αριθμεί 288 γεωθερμικά συστήματα τηλεθέρμανσης. Στην έκθεση τονίζεται πως σε περιοχές με γνωστό, υψηλό γεωθερμικό δυναμικό, η χρήση βελτιστοποιημένων και νέων τεχνολογιών μπορεί να βελτιώσει την αξιοποίηση των πόρων, συμβάλλοντας στη στροφή προς την παραγωγή ενέργειας χωρίς εκπομπές CO2. Η ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού της γεωθερμίας σημαίνει επίσης την εξερεύνηση περιοχών με λιγότερο ευνοϊκές γεωλογικές συνθήκες, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα θέσουν νέες απαιτήσεις στις τεχνολογίες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση και τη διαχείριση των πόρων.
Την ίδια ώρα η Ινδονησία ανεβάζει στροφές ως προς την εκμετάλλευση της γεωθερμίας καθώς τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της χώρας και η εταιρεία PT PLN Gas & Geothermal υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για έρευνες στην γεωθερμική περιοχή Mataloko.Ο επικεφαλής του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Ντάνταν Κουσντιάνα δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει το ποσοστό ηλεκτροδότησης στην επαρχία Νουσα Τενγκάρα Τιμόρτ μέσω της επιτάχυνσης έργων παραγωγής ενέργειας με γεωθερμία. Το νησί Flores διαθέτει ήδη 12 περιοχές με γεωθερμικό δυναμικό, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ12,5MW. «Μαζί με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία Νουσα Τενγκάρα Τιμόρτ συνεχίζει να αυξάνεται. Επί του παρόντος, οι περισσότερες από τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή εξακολουθούν να παρέχονται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ντίζελ», δήλωσε κυβερνητική πηγή.