Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)-Παράρτημα Αιγίου, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών, πραγματοποίησε επιτυχημένη Εκδήλωση-Συζήτηση για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού, με θέμα: « Νέες μορφές έμφυλης βίας: η απειλή είναι δίπλα μας», στο Αίγιο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση , μεταξύ άλλων γυναικών, παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) κ. Μαρία Γιδά και η κ. Μαντώ Παρίση-Μπέσκου, Κοινοτική Σύμβουλος Αιγίου, οι οποίες τόνισαν την αναγκαιότητα της ανάληψης δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού καθώς και της δημιουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Δήμο μας. Η κ. Γιδά αναφέρθηκε επίσης και στις πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις της ΔΕΠΙΣ, στις οποίες συμμετείχε και το τοπικό παράρτημα της Ε.Γ.Ε. ως μέλος της, που απευθύνθηκαν σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείων της περιοχής μας και πραγματοποιήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2022 και ευχαρίστησε το Παράρτημα της Ε.Γ.Ε. Αιγίου, για τη σημαντική συνεισφορά και υποστήριξή του σε αυτές.
Η Πρόεδρος του παραρτήματος Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), κ. Ουρανία Κοττά- Κακαβάνη, μίλησε για το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας και διάβασε το Ψήφισμα της Ε.Γ.Ε. για την 25η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι: «Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και στην εποχή μας οι γυναίκες παγκοσμίως πέφτουν θύματα ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης και ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, για την πρόληψη και την εξάλειψη του φαινομένου της βίας εναντίον των γυναικών ή έμφυλης βίας. Την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, στην Ελλάδα τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν δραματικά, ενώ στην περιοχή της Αιγιάλειας οι καταγγελίες γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας έχουν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας. Γι αυτό ως γυναίκες και μέλη του παραρτήματος Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, αξιώνουμε πέραν των άλλων μέτρων που οφείλει να λάβει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της έμφυλης και οικογενειακής βίας, την ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Δήμο Αιγιαλείας, ώστε οι γυναίκες που υφίστανται βία , στο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, να βρουν καταφύγιο και τη συμβουλευτική υποστήριξη που χρειάζονται από εξειδικευμένους/ες επιστήμονες». Η κ. Κοττά , ενημέρωσε επίσης τις παρευρισκόμενες, για την ενεργή συμμετοχή του τοπικού παραρτήματος της Ε.Γ.Ε., ως μέλος της ΔΕΠΙΣ στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 25 Νοεμβρίου 2022. Τόνισε ότι , συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών συνοδών των Λυκείων της περιοχής μας, τόσο η προβολή της ταινίας «Άνιση μάχη»,στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», με θέμα μία πραγματική ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας εναντίον εργαζόμενων γυναικών και τη δικαίωση τους , που παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες των Λυκείων Αιγίου, όσο και το Βιωματικό Εργαστήριο, με θέμα τα στερεότυπα, τις ανισότητες και την έμφυλη βία, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές/τριες του Λυκείου Καμαρών, που πραγματοποίησε εθελοντική ομάδα από την “Εριφύλη”, σωματείο κατά της κοινωνικής και προσωπικής βίας που εδρεύει στην Πάτρα, με το οποίο συνεργάστηκε η ΔΕΠΙΣ.
Τέλος η κ. Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου, Γενική Γραμματέας του Πανελλαδικού Δ.Σ της Ε.Γ.Ε. και Αντιπρόεδρος του τοπικού Παρ/τος, μίλησε με αφορμή την παρουσίαση του Ημερολογίου 2023 της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας για τις « Νέες μορφές έμφυλης βίας: η απειλή είναι δίπλα μας». Τόνισε ότι η βία σε βάρος των γυναικών, είναι ίσως η πιο επαίσχυντη, κατάφορη, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών, θρησκειών, κοινωνικο-οικονομικών τάξεων, επιπέδου εκπαίδευσης, τόσο στον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Ανέφερε, ότι το Ημερολόγιο της Ε.Γ.Ε. 2023, αποτελεί συλλογική εργασία και περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των παραρτημάτων της Ε.Γ.Ε., προτάσεις και συμπεράσματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο τον Οκτώβριο 2022, με το ίδιο θέμα. Η βία κατά των γυναικώνπαρουσιάζεται με πολλές μορφές: Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ), Βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων, Γυναικοκτονία, Εγκλήματα Τιμής, Έμφυλη βία, Ενδοοικογενειακή Βία, Καταναγκαστικοί γάμοι, Καταναγκαστική Στείρωση, Οικονομική βία, Εξακολουθητική παρενόχληση, Σεξουαλική βία (Σεξουαλική παρενόχληση, Βιασμός), Σωματική βία, Ψυχολογική βία, ενώ νέες μορφές έμφυλης βίας αναδύονται όπως: Έμφυλη βία στον Κυβερνοχώρο (Cyber violence), Διαδικτυακή παρακολούθηση, Διαδικτυακή παρενόχληση, Εκδικητική πορνογραφία, Μη συναινετική πορνογραφία (1η Ετήσια Έκθεση της ΓΓΙΦ ,2020) . Η χρήση της τεχνολογίας επίσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων , έχει επιδράσει στην εμφάνιση βίας στις συντροφικές σχέσεις των εφήβων. Η συντροφική βία στην εφηβεία μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ως συντροφική βία στην ενήλικη ζωή για αυτό χρειάζεται πρόληψη. Το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας το 2021 και 2022 ήταν στην κορύφωσή του. Ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί η αύξηση παγκοσμίως των γυναικοκτονιών, από το χέρι συζύγων, συντρόφων ή πρώην συντρόφων με έναν τραγικό απολογισμό. Οι ανεπαρκείς Κοινωνικές Δομές, η πλημμελής Λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών (π.χ. ΕΡΣ), η μη εφαρμογή του Εθνικού Νομοθετικού Πλαισίου κατά της βίας, τα προβλήματα που απορρέουν από τον νέο Ποινικό Κώδικα και το πρόσφατα αναθεωρημένο Οικογενειακό Δίκαιο, είναι ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που δυσχεραίνουν την παρακολούθηση και ελαχιστοποίηση των μορφών βίας. Ως Γυναικεία Οργάνωση, αγωνιζόμαστε για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας, διότι όσο συνεχίζεται η βία, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.
Είναι αναγκαίο οι γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και η κοινωνία να πάψει να ανέχεται τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές θεωρώντας τες ιδιωτική υπόθεση ή δικαιολογώντας το δράστη. Στόχος του Ημερολογίου μας φέτος είναι να φτάσει η ενημέρωση για τις διάφορες μορφές βίας σε όλες τις ενδιαφερόμενες γυναίκες, ώστε να τις αναγνωρίζουν και να τις καταγγέλλουν και αφετέρου να γνωρίσουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων , που υπάρχουν κρατικές δομές, Γραμμή SOS 15900 της Γ.Γ.Ι., Συμβουλευτικά Κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας κ.ά. για να απευθυνθούν και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους . Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών, η ενεργοποίηση όλων καθώς και η συνεργασία, ο συντονισμός και η μεθοδικότητα των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων , καθιστούν δυνατή την πρόληψη του φαινομένου. Το μήνυμα της ΜΗ ΑΝΟΧΗΣ στη βία και το σπάσιμο της σιωπής, επιθυμούμε να φτάσει σε κάθε γυναίκα μέσω του Ημερολογίου μας. Σας καλούμε λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να σταματήσουμε την ανοχή στη βία, μέχρι το μισό του πληθυσμού μας που εκπροσωπείται από γυναίκες και κορίτσια να μπορεί να ζει ελεύθερο από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια, μέχρι να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο».
Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΩΡΑ!.