Στο πλαίσιο της 25ης Νοεμβρίου – Παγκόσμιας Ημέρας ευαισθητοποίησης και δράσης για την εξάλειψη της Βίας και της Κακοποίησης ενάντια στις Γυναίκες- το τοπικό παράρτημα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε.), προσκαλεί τα μέλη, τις φίλες και κάθε ενδιαφερόμενη και ενδιαφερόμενο, στη συνάντηση-συζήτηση που θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 6.30 μ.μ., στο καφέ REFRAIN (Υψηλά Αλώνια), με θέμα:
“Ο πολιτισμός σε υποχώρηση : η βία εναντίον των γυναικών, η πρόληψη και η αντιμετώπισή της”
Το θέμα θα αναπτύξει η Λίτσα Γιαννοπούλου- μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ε. και Αντιπρόεδρος του τοπικού παραρτήματος. Θα γίνει αναφορά στα αίτια του φαινομένου και στις μορφές βίας εναντίον των γυναικών, στην ισχύουσα νομοθεσία , στις υπάρχουσες υποστηρικτικές δομές για την προστασία της γυναίκας και των παιδιών καθώς και στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και στη διεκδίκηση της επικύρωσής της με νόμο από την Ελληνική Βουλή .
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1999 για να τιμήσει τη μνήμη των αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών στη Δομινικανή Δημοκρατία, που δολοφονήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 1960 λόγω της αντίστασής τους στη δικτατορία και είναι η απαρχή ενός διαστήματος 16 Ημερών Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας, που ολοκληρώνεται την 10η Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η βία σε βάρος των γυναικών, είναι ένα πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση, πολλές όψεις και μορφές και θεωρείται έγκλημα. Έχει τις ρίζες της στις ιστορικά διαμορφωμένες άνισες σχέσεις, στις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα και είναι η πιο «αποδεκτή» μορφή βίας.Οι διάφορες μορφές της βίας, λεκτική, ψυχολογική, σωματική, οικονομική, εκδηλώνονται είτε μέσα στην οικογένεια, είτε μέσα στην κοινωνία. Αφορά εν δυνάμει ΟΛΕΣ τις γυναίκες: ασκείται στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο, τη μέρα και τη νύχτα, σε ανήλικες, ενήλικες και ηλικιωμένες, πλούσιες και φτωχές. Είναι η πιο διαδεδομένη σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και αποτελεί συστηματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ενδοοικογενειακή βία είναι η πρώτη αιτία θανάτου ή/και αναπηρίας για τις Ευρωπαίες γυναίκες ηλικίας 16 έως 44 ετών, ξεπερνώντας τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και τον καρκίνο.
Τα αριθμητικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα της κρίσης και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου.
- 545 κλήσεις και 346 ηλεκτρονικά μηνύματα δέχθηκε η γραμμή ΣΟΣ από το 2011 μέχρι σήμερα, ενώ
- 000 γυναίκες απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα,
- 770 γυναίκες και 610 παιδιά φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες πανελλαδικά
- Σημαντική είναι η αύξηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, η οποία δεν καταγγέλλεται λόγω του φόβου της απόλυσης κι αν καταγγελθεί δύσκολα αποδεικνύεται, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να χάνουν την εργασία τους χωρίς να μπορούν να αποζημιωθούν.
Η ανοχή στη βία εναντίον των γυναικών, σημαίνει ανοχή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, σημαίνει αποδοχή μιας κοινωνίας με έλλειμμα δημοκρατίας και αυτό μας αφορά όλες/όλους. Αφορά εμάς και τα κορίτσια μας, αφορά ότι δε θέλουμε τα παιδιά μας να βιώσουν αυτό το καθεστώς. Χρειάζεται να αποφασίσουμε ότι δεν πρέπει να μένουμε αδιάφορες/αδιάφοροι, αλλά να οικοδομήσουμε τουλάχιστον μια στάση μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφής βία εναντίον των γυναικών.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. καλεί την ανθρωπότητα με τις κινητοποιήσεις και δράσεις της αυτές τις ημέρες να «Βάψει Πορτοκαλί τον Κόσμο», χρώμα που επιλέχτηκε από την καμπάνια UNITE («Ενωμένοι για να δοθεί τέλος στη βία κατά των γυναικών»), για να συμβολίσει ένα πιο λαμπρό, απαλλαγμένο από βία μέλλον. Ας κινητοποιηθούμε λοιπόν, ας ενημερωθούμε, ας ευαισθητοποιηθούμε, ώστε να αλλάξουμε στάση και να διεκδικήσουμε συλλογικά την αλλαγή των αντιλήψεων που τρέφουν αυτό το φαινόμενο και την επικύρωση με νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας .
Η Γραμματέας Η Πρόεδρος
Ιωάννα Σκίτσα Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη