Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου

Κατά το ιδιαίτερο τυπικό της και με κάθε ιεροπρέπεια τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία που επιγράφεται στο όνομα του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων,  με τη συμμετοχή κληρικών και πλήθους ευσεβών πιστών της πόλεως.

Οι πιστοί που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να βιώσουν στιγμές πρωτοχριστιανικής κατάνυξης και το κλίμα τής εν Χριστώ αγάπης και ενότητας όλων των μελών της Εκκλησίας. Οι περισσότεροι δε είχαν ετοιμασθεί και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, όπως γινόταν στην πρώτη Εκκλησία. Είδαν από κοντά τα τελούμενα στη Θεία Λειτουργία, καθώς η Αγία Τράπεζα με το αντιμήνσιο τοποθετείται στον κυρίως Ναό, και μπόρεσαν να μυηθούν ασφαλώς καλύτερα στο «Μυστήριο των Μυστηρίων», τη Θεία Ευχαριστία.

    Στις προσευχές του ο Άγιος Ιάκωβος αναφέρεται στα προβλήματα της εποχής του, μερικά εκ των οποίων είναι διαχρονικά, γεγονός που έκανε τους πιστούς να παρακολουθούν με πραγματική ευλάβεια και κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι συνηθισμένες Θείες Λειτουργίες.

Ομολογουμένως, η χθεσινή Θεία Λειτουργία αποτέλεσε μια πραγματική ευλογία για τους πιστούς τής ενορίας (και όχι μόνο) αλλά και για όλη την πόλη τού Αιγίου. Έτσι, μέσω αυτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας, ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος εξακολουθεί να είναι… παρών στην Εκκλησία μας, πρεσβεύοντας για όλους εμάς!

 

Ο (ετεροθαλής) αδελφός τού Ιησού

Ο Ιάκωβος, ο επονομαζόμενος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος και Ιάκωβος ο Δίκαιος, ήταν αδελφός του Ιησού Χριστού, κατά μία άποψη από πιθανό προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ (οπότε ήταν ετεροθαλής αδερφός του).

Ο Ιάκωβος δεν είχε ακολουθήσει τον Ιησού κατά τη διάρκεια της εν ζωή διδασκαλίας Του. Μετά την ανάστασή Του, όμως, ο Ιησούς παρουσιάσθηκε και σε αυτόν κάνοντάς τον να πιστέψει και στην συνέχεια να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Και πράγματι υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες τής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Έλαβε δε το ξεχωριστό αξίωμα του πρώτου Επισκόπου των Ιεροσολύμων. Εκεί πρόσφερε όλες τις υπηρεσίες του στον πιστό λαό και στο τέλος «υπέγραψε» αυτή την προσφορά του με το αίμα του, καθώς είναι ένας από τους πρώτους μάρτυρες του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο, θανατώθηκε από τους Ιουδαίους με λιθοβολισμό το 62 μ.Χ. (Ιουδαϊκές Αρχαιολογίες, XX, 200). Κατ’ άλλη εκδοχή θανατώθηκε μετά από ρίψη του από ναό όπου κήρυττε. Σε αυτόν τον Ιάκωβο αποδίδεται η προς τις 12 διασπαρμένες φυλές «Επιστολή Ιακώβου».

Στο όνομά του έχει διασωθεί η συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία, η οποία είναι αρχαιοπρεπής. Βέβαια, προστέθηκαν κάποια στοιχεία αργότερα, αλλά ο «σκελετός» και το κύριο περιεχόμενό της είναι έμπνευση από τη γραφίδα τού Αγίου Αδελφοθέου Ιακώβου, η μνήμη τού οποίου εορτάζεται στις 23 Οκτωβρίου.