Η κυβέρνηση «σκουπίζει» τα αποθεματικά των ταμείων

Σε «σαφάρι» για την εξεύρεση ρευστότητας φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση, καθώς η πολύμηνη διαπραγμάτευση έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία. Έτσι, καταφεύγει εκ νέου στα αποθεματικά των δημόσιων φορέων, αλλά και της Βουλής.

Οι δημόσιοι φορείς καλούνται να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ήδη στα ταμεία της Τραπέζης της Ελλάδος έχει καταλήξει ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ (μεταφέρθηκαν ήδη 100 εκατ. ευρώ) και σύντομα του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρός της, Νίκος Βούτσης, συμφώνησε να παραδώσει ταμειακά διαθέσιμα που ανέρχονται σε 67 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, η σχετική απόφαση «είναι προς το συμφέρον της Βουλής και του Δημοσίου».

Κυβερνητικός αξιωματούχος: πιθανό να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο

«Η Ελληνική Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα δημοσίων φορέων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, καθώς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης στερεί από τη χώρα οικονομική βοήθεια από τους επίσημους δανειστές της» δήλωσαν, στο πρακτορείο Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, λίγο πριν προκύψει ακόμη μία εμπλοκή στην διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το Reuters, το Δημόσιο μέσω του «σαρώματος» των αποθεματικών έχει συγκεντρώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις τελευταίες ημέρες πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, σε συνέχεια ανάλογων περσινών κινήσεων. Με αυτόν τον τρόπο έχει προχωρήσει σε χρήση, μέσω repos άνω των 9 δις ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναχρηματοδοτείται τακτικά.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη ούτε όμως και δραματική, όπως πέρυσι», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «όσο περνά ο καιρός, χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

«Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε έναν δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς να χρεοκοπήσει, έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί», είπε στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

antenna.gr