Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση
ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
( ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ ) ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΕΥΡΩ;
Οι σύλλογοι της Αιγιάλειας ( περιβαλλοντικοί, φιλοδασικοί, οικολογικοί ) επανέρχονται στο θέμα των αμμοληψιών της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ από τις κοίτες των ποταμών μετά την Υπουργική απόφαση ( ΥΠΕΚΑ κ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ) για έγκριση της νέας Μ.Π.Ε. της εταιρείας.
Ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά του στις εναλλακτικές προτάσεις των φορέων όλης της Βόρειας Πελοποννήσου.
Γιατί αυτή η συμπεριφορά του ΥΠΕΚΑ;
Το (1.000.000 m3 ) ένα εκατομμύριο κυβικά αμμοχάλικου που θέλει να πάρει η εταιρεία από τις κοίτες των ποταμών της Αιγιάλειας θα εξασφαλίσουν στην εταιρεία όφελος πολλών εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.
Κάποιοι ( πρόθυμοι) αιρετοί – ευτυχώς ελάχιστοι σε αριθμό επι ένα χρόνο τώρα συνομιλούν και συνδιαλέγονται με την εταιρεία θέλοντας να εξασφαλίσουν ( ψίχουλα ), αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο οικοσύστημα των ποταμών και την επερχόμενη διάβρωση των ακτών.
Χωριά όπως το Μαυρίκι και ο οικισμός Αχλαδιά του Δ.Δ. Φτέρης στην Αιγιάλεια που είναι πυρόπληκτες από τις φωτιές του 2007 και έχουν κλίσεις του εδάφους 50-70%, απειλούνται άμεσα με κατολισθήσεις όταν θα έχουμε αφαίρεση υλικών από τον ποταμό Σελινούντα τα οποία λειτουργούν ως θεμέλια στην συγκράτηση των επικλινών εδαφών της περιοχής αυτής.
Οι καθ’ ύλη αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν από τώρα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στις ακτές της Αιγιάλειας τις επόμενες δεκαετίες
Οι σύλλογοί μας επικροτούν την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας για προσφυγή στο ΣΤΕ ακύρωσης της ως άνω Υπουργικής απόφασης.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
1. Να λειτουργήσουν λατομικές ζώνες ( νταμάρια) που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες κατασκευής της Ν.Ε.Ο.
Η Βόρεια Πελοπόννησος γεωλογικά αποτελείται από κροκαλοπαγή πετρώματα που είναι κατάλληλα για όλα τα τεχνικά έργα.
Οι ζώνες αυτές να γίνουν με προδιαγραφές τεχνικές και περιβαλλοντικές τέτοιες ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τεχνικά έργα και ανέγερση οικοδομών.
Να υποχρεωθεί η εταιρεία να συντηρεί την περιβαλλοντική αποκατάστασή τους για δέκα χρόνια όταν πλέον θα μπορούν μόνα τους να αναπτυχτούν τα αναδασωτέα δενδρύλλια και με ρήτρες όπως ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία.
«Η μη ύπαρξη κατάλληλων γεωλογικών στρωμάτων για εξόρυξη ή ότι είναι μέσα σε περιοχές NATURA» που λένε κάποιοι, είναι μύθος. Οι γεωλογικοί χάρτες του καθ’ ύλη επιστημονικού φορέα της πολιτείας ( ΙΓΜΕ) είναι αποκαλυπτικοί.
2. Προτείνουμε η εταιρεία να πάρει αμμοχάλικο και από εκτάσεις ιδιωτικές ή δημόσιες που τα παλαιότερα χρόνια είχαν επιστρωθεί με φερτές ύλες έξω από τις κοίτες των ποταμών.
Τέτοια χωράφια ή οικόπεδα είναι εκατοντάδες σε όλη την Αιγιάλεια δίπλα ή κοντά στις ενεργές κοίτες των ποταμών. Για την λήψη αυτών των υλικών, που είναι ποιοτικά ισάξια της ενεργής κοίτης, η εταιρεία θα πρέπει να δαπανήσει μερικές χιλιάδες ΕΥΡΩ.
Για την λήψη των 600000 m3 που προβλέπει η νέα απόφαση του ΥΠΕΚΑ να παρθούν από τα υπόλοιπα ποτάμια ,πέρα από τα 400000 m3 του Κράθι που ήδη έχουν πάρει, θα χρειαστούν να αγορασθούν – ενοικιαστούν 250 στρέμματα περίπου.
Το κόστος αγοράς αυτών είναι μηδαμινό για το εύρος του προϋπολογισμού του έργου, περίπου 1.200.000 ΕΥΡΩ
Αφού αντληθούν οι ποσότητες του αμμοχάλικου για την Ν.Ε.Ο. τα ανοικτά αυτά ορύγματα προτείνουμε να τα γεμίσουν με υλικό εξυγίανσης που υπάρχει, από παράνομα μπαζώματα εκατέρωθεν της κοίτης των ποταμών Σελινούντα και Βουραϊκού.
Ετσι το κόστος αγοράς ή ενοικίασης αυτών των χωραφιών – οικοπέδων να είναι κατά πολύ μικρότερο.
Οποιος είναι τυφλός ή …………, δεν βλέπει την ΑΛΗΘΕΙΑ και το ΔΙΚΑΙΟ.
Οι σύλλογοί μας καλούν την νέα Δημοτική αρχή της Αιγιάλειας να μπει μπροστά στοναγώνα για την σωτηρία του τόπου μας.
Να μην υποκύψει στο φλέρτ – ανταλλάγματα κλπ – της εταιρείας.
Τα δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ακτών , όσο είναι αυτό τεχνικά δυνατό, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα 700.000 – 1.000.000 ΕΥΡΩ που θα είναι το κόστος για την εταιρεία αν πάρει τα υλικά επίστρωσης από περιοχές όπως σκιαγραφούνται στην προηγούμενη πρόταση μας.
ΤΕΛΟΣ καλούμε τους ΠΟΛΙΤΕΣ της Αιγιάλειας και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες μας να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατές μορφές ενημέρωσης και κινητοποιήσεων για να αποτραπεί το ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ εις βάρος ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.
Οι κάτωθι υπογράφοντες φορείς.
– Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου « Η ΑΛΚΥΩΝ»
– Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας ( Αιγείρας-
Ακράτας-Διακοπτού )
– Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος παραλίας Ακράτας.
– Περιβαλλοντολογική δράση για την Αιγιάλεια « ΙΡΙΔΑ »
– Φιλοδασικός σύλλογος Φτέρης « 1904 »
– Περιβαλλοντικός σύλλογος Ερινεού « Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ »