Επιστρατεύσεις, απολύσεις, διακοπές συμβάσεων, μισθολογικές περικοπές, απειλή για άρση συνταγογράφησης είναι μέτρα που ανήκουν σε μία άλλη εποχή, δεν αναμένεται να επιφέρουν κανένα όφελος και δεν αποτελούν όχημα επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ.
Οι ιατροί της χώρας έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους τους κατά τη διάρκεια του μνημονίου και της πανδημίας COVID-19, με τους χειρότερους μισθούς της Ευρώπης και έχουν αποκτήσει πλήρη ανοσία σε τέτοιου είδους απειλητικές συμπεριφορές.
Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού της ΠΦΥ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένo, ενώ η διακοπή της συνταγογράφησης είναι επικίνδυνο μέτρο που θίγει κυρίως τους ασθενείς και μπορεί να επισύρει μαζική ιατρική μετανάστευση στις ακριτικές περιοχές, που θα απογυμνώσει τελείως το υγειονομικό σύστημα σε τοπικό επίπεδο.
Η θέσπιση κινήτρων άγονης περιοχής είναι προς τη θετική κατεύθυνση αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, καθώς πρέπει να πλαισιωθεί από μισθολογικά, στεγαστικά, φορολογικά, επιστημονικά κίνητρα, συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας, ασφαλές εφημεριακό καθεστώς καθώς και κίνητρα εξέλιξης σε ομάδα έμπειρων και νέων ιατρών του ΕΣΥ (πχ παθολόγων, αναισθησιολόγων, κλπ) που θα οργανώσουν από κοινού τις κλινικές και τα τμήματα των επίμαχων νοσοκομείων.
Με απόλυτο σεβασμό στους απαραβίαστους κανόνες άσκησης ιατρικού έργου όπως είναι η κατάλληλη εκπαίδευση, η ειδίκευση, και η συνέχεια της φροντίδας, το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας και η ανάληψη της ιατρικής ευθύνης από τη διεπιστημονική ομάδα.
Η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ απαιτεί ρεαλισμό, με σεβασμό στους ιατρούς, στο επιστημονικό πλαίσιο του ιατρονοσηλευτικού έργου και στην αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Η Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Αγγελόπουλος