ΔΕΚΑΔΕΣ ΙΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΠΑΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Για το φλέγον θέμα των ημερών που αφορά στην ανάρτηση των δασικών χαρτών ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί δεκάδες ιερείς από την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, οι οποίοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες», συμμετέχοντας στην ιερατική σύναξη, που συνεκάλεσε η Ιερά Μητρόπολις για αυτόν τον σκοπό.
Την ενημέρωση των κληρικών ανέλαβε ο Αιγιώτης τοπογράφος μηχανικός Αντώνης Καπαρός, ο οποίος ανέδειξε τα προβλήματα που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ζητώντας παράλληλα από τους ιερείς να κινηθούν γρήγορα ώστε να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, όπου βέβαια παρουσιάζονται ως δασικές κάποιες εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις.
Αρχικά, ο κ. Καπαρός αναφέρθηκε στα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ώστε να διαπιστώσουν εάν οι εκτάσεις τους παρουσιάζονται (ολικώς ή μερικώς) ως «πράσινες».
«Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρώσετε τους τίτλους ιδιοκτησίας. Ακολούθως, εντοπίζετε την ιδιοκτησία σας μέσω του google και της ειδικής εφαρμογής. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ένα μέρος ή όλη η ιδιοκτησία χαρακτηρίζεται ως «πράσινη», θα πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία υποβολής φακέλου αντίρρησης, η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες, μέχρι δηλαδή τις 10 Απριλίου, με την πρόβλεψη των 20 επιπλέον ημερών για τους μόνιμα κατοικούντες στο εξωτερικό. Η όλη διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη, ωστόσο, όσοι δεν είστε εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καλό θα είναι να απευθύνεστε σε μηχανικούς», εξήγησε.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι διττό. Πρώτον το οικονομικό και δεύτερον και πολύ πιο σημαντικό το τεχνικό θέμα και ο παράλογα μικρός χρόνος που προβλέπεται για τις αντιρρήσεις (ενστάσεις). Αποτέλεσμα -αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες- να κινδυνεύουν να χαθούν πολλές περιουσίες κυρίως ορεινών περιοχών.
Και συνέχισε: «Σε τυχόν αντίρρηση ως προς τον χαρακτηρισμό τής έκτασης, ο ενδιαφερόμενος θα σημάνει το επίμαχο τμήμα της και θα υποβάλλει την αντίρρησή του καταβάλλοντας το τέλος που αντιστοιχεί στο εμβαδόν του επίμαχου τμήματος. Με το τέλος της διαδικασίας υποβολής των αντιρρήσεων, αυτές θα εξεταστούν από επιτροπή, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν κάθε έγγραφο στοιχείο που διαθέτουν, προκειμένου αυτή να αποφασίσει».
Ωστόσο, ο Αντώνης Καπαρός εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του που έχει να κάνει με το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει δευτεροβάθμιο όργανο στο οποίο θα μπορούν να προσφύγουν όσοι ιδιοκτήτες δεν δικαιωθούν από την επιτροπή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αναδασωτέες εκτάσεις σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα, διευκρινίζοντας πως οι αγροτικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί έτσι εξαιρούνται από τις αντιρρήσεις (ενστάσεις), προσθέτοντας πως για όσα οικόπεδα βρίσκονται μέσα σε οικισμούς και παρουσιάζονται ως δασικά οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς.
Στη συνέχεια ο Αιγιώτης τοπογράφος δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από τους ιερείς, που είχαν να κάνουν με την πληθώρα των δικαιολογητικών που χρειάζονται ώστε να στηρίξουν τις αντιρρήσεις τους αλλά και στο κόστος που θα επωμιστούν για να υποστηρίξουν τη νομιμότητα των εκτάσεών τους. Μάλιστα, αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τη δυσφορία τους γι’ αυτή τη νέα υποχρέωση, φοβούμενοι μήπως αναγκαστούν να καταβάλλουν πολλά χρήματα και στο τέλος χάσουν τις περιουσίες που εδώ και χρόνια ανήκουν στους ίδιους ή στην τοπική Εκκλησία, για να λάβουν την παρακάτω απάντηση από τον κ. Καπαρό, που χαριτολογώντας τούς είπε: «Για το μόνο μέρος που μπορώ να σας εγγυηθώ πως δεν είναι δασική έκταση είναι ο Παρθενώνας!».
Κλείνοντας ο κ. Καπαρός ζήτησε για ακόμα μια φορά από τους ιερείς να κινηθούν έγκαιρα και να συγκεντρώσουν το συντομότερο δυνατό τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν εξεταστούν οι φάκελοι αντιρρήσεών τους.