Με κεντρικό σύνθημα «αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών» πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 17/1 η συγκέντρωση του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΤΡΙΝΙΑΣ» στο χώρο της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών ΑΕΣ ΑΕ. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Γιάννης Μποδιώτης τόνισε :
«Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ πάντα στη πρώτη γραμμή του αγώνα μέχρι σήμερα αλλά και για τη συνέχεια γιατί ο δρόμος του αγώνα είναι μακρύς και δύσκολος.
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ ξεκινώντας νέο γύρο κινητοποιήσεων ενάντια στις πολιτικές της Κυβέρνησης , των κατευθύνσεων της ΚΑΠ που σαν στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μια χούφτα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται και θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.
Ο οργανωμένος αγώνας είναι αυτός που μπορεί να καθυστερήσει τις κυβερνητικές πολιτικές . Είναι αυτός που έδωσε και μπορεί να δώσει προσωρινές ανάσες στην αγροτική οικογένεια, Είναι αυτός που έφερε μέχρι σήμερα αποτελέσματα ,όπως το αφορολόγητο των 8.500 ευρώ, την καθυστέρηση και σταδιακή εφαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ , την κατάργηση του φόρου στο κρασί .
Είναι αυτός που με τον πανελλαδικό συντονισμό , με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων πιέζει πραγματικά τις Κυβερνήσεις.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, συντονιζόμαστε με την Π.Ε.Μ : 1) για να κρατήσουμε ότι κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια από τη λαίλαπα των μέτρων που είχαν σαν στόχο την εξαθλίωση μας , την εγκατάλειψη από μας της γης και της παραγωγής , 2) για τη μείωση του κόστους παραγωγής , ενάντια στην ασυδοσία των εμπόρων, στο αίσχος του σημερινού ΕΛΓΑ που λειτουργεί με ανταποδοτικότητα , στις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, στη φοροληστεία που παραμένει. Ενάντια στη νέα ΚΑΠ που είναι σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των ενισχύσεων.
Παλεύουμε ενάντια στη μοιρολατρία , το συμβιβασμό , στο τίποτα δεν γίνεται. Όλα γίνονται αρκεί να το αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι.
Η ανάγκη συνέχισης του αγώνα είναι πολύ σημαντική γιατί οι πολιτικές που χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοκατασκευαστές από τα χρήματα του φορολογούμενου λαού και στρέφονται ενάντια στην επιβίωση του μικρομεσαίου αγρότη, του μικρού επαγγελματία, του εργαζόμενου πρέπει να ανατρέπονται από τον ίδιο το λαό.
Στη σημερινή μας συγκέντρωση , συνέχισε ο Πρόεδρος Γιάννης Μποδιώτης , μαζί με το πλαίσιο της Π.Ε.Μ που είναι και δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο, θέλουμε να σταθούμε ιδιαίτερα στα δικά μας αγροτικά προϊόντα , τα προϊόντα της Αιγιάλειας
Δίνουμε προτεραιότητα στα προβλήματα και αγωνιζόμαστε για το εισόδημα των παραγωγών λεμονιού –εσπεριδοειδών , του ελαιόλαδου, της Κορινθιακής σταφίδας.
Όσοι είσαστε παραγωγοί λεμονιού ή όσοι περνάτε από περιοχές όπου καλλιεργούν οι συνάδελφοι, θα σας λυπεί η εικόνα των φορτωμένων δέντρων. Η τιμή τους είναι 0,25ευρώ αλλά οι έμποροι δεν αγοράζουν. Η τιμή κόστους παραγωγού είναι άνω των 0,40 λεπτών. Το πρόβλημα είναι η ασυδοσία των εμπόρων, οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, το εμπάργκο στη Ρωσία. Εφόσον η Κυβέρνηση δεν λύνει αυτά τα προβλήματα και ευθύνεται γι αυτά πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών με βάση την τιμή παραγωγού μιας και κόπτεται ότι στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Αγωνιζόμαστε για το εισόδημα των λεμονοπαραγωγών.
Από την παραγωγή 60.000 τόνων κορινθιακής σταφίδας την δεκαετία του ΄90 πήγαμε στους 40.000 τόνους τη δεκαετία του 2000 και σήμερα μιλάμε για παραγωγές γύρω από τους 20.000 τόνους. Η καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας εγκαταλείπεται. Το βασικό αγροτικό προϊόν της Αιγιάλειας πάει να εξαφανιστεί από την φυλλοξήρα και η ανάγκη αντικατάστασης με ανθεκτικά στην ασθένεια υποκείμενα σε συνάρτηση με κόστος που αγγίζει τα 1500 ευρώ ανα στρέμμα κάνει την αντικατάσταση απαγορευτική για τους σταφιδοπαραγωγούς.
Επείγουσα ανάγκη η ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα αναμπέλωσης όπως ισχύσει και για τα υπόλοιπα αμπελοειδή.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ ζητά συνάντηση με τον Υπουργό και διεκδικεί αυτό το αίτημα ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή που έχει θρέψει γενιές και γενιές αιγιαλέων παραγωγών.
Ζητάμε επίσης τη σύνδεση της ενίσχυσης με την παραγωγή για όλα τα προϊόντα και την αύξηση της για τη κορινθιακή σταφίδα.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από τις τιμές της κορινθιακής σταφίδας. Η ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ καυχιέται χρόνια τώρα ότι συγκεντρώνει το 60-65% της παραγωγής πανελλαδικά . Αποτελεί συνεπώς βασικό και καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τιμής της σταφίδας.
Τιμή Σεπτέμβρη από εμπόρους 1,70 (αμακινάριστη)
Τιμή 15 Νοέμβρη από εμπόρους 1,95-2.00
Τιμή τέλος Νοέμβρη από εμπόρους 2.00-2.05
Και η ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ δίνει 1,70 ευρώ; Τι παιχνίδια παίζονται σε βάρος των παραγωγών;
Απαιτούμε άμεση συμπληρωματική τιμή από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ και εκκαθάριση στο τέλος της εμπορικής περιόδου.
Η αιχμή ωστόσο των κινητοποιήσεων μας είναι η απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. 10 εκατ. χάθηκαν φέτος από τους ελαιοπαραγωγούς , σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο.
Έχουμε ξεκινήσει σαν Σύλλογος έναν αγώνα ήδη από το καλοκαίρι για το πρόβλημα που έχει να κάνει πρώτα με τη δακοκτονία αλλά και αργότερα που εκτιμήσαμε τις ζημιές από μυκητολογικές ασθένειες. Ο καρπός της ελιάς άρχισε να πέφτει από τα δέντρα από τον Σεπτέμβριο. Απευθυνθήκαμε στον ΕΛΓΑ με παράσταση διαμαρτυρίας αλλά η απάντηση ήταν ότι η ζημιά υφίσταται είναι όμως ΜΗ αποζημιώσιμη, γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για ζημιές που δεν έχει πληρωθεί ασφάλιστρο αφού λειτουργεί ανταποδοτικά. Δημόσιος υποτίθεται!! Οι ευθύνες ανήκουν στη Κυβέρνηση και το πρόβλημα είναι πανελλαδικό.
Απαιτούμε τώρα την αναπλήρωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη του κράτους. Κλιμακώνουμε την κινητοποίηση μας με συγκέντρωση στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ στη Πάτρα την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΓΕΝΑΡΗ με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα και μηχανήματα σε συντονισμό με τους αγροτικούς Συλλόγους Πάτρας, Ερυμάνθου και Ωλενίας».
Στη συνέχεια τα μέλη του ΔΣ επέδωσαν τα αιτήματα τους για τη σταφίδα στον Γενικό Διευθυντή της ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ Μίλτο Σταυρόπουλο με τον οποίο είχαν και συνάντηση, ιδιαίτερα για τη συμπληρωματική τιμή και εκκαθάριση της σταφίδας. Το ΔΣ θα εκδώσει σχετική αναλυτική ανακοίνωση για το ζήτημα.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ