Την παροχή «κινήτρων επιβράβευσης» σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα και κέρδη χρόνο με τον χρόνο σκέπτεται να προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα.
Τις τελευταίες ημέρες στο οικονομικό επιτελείο συζητείται πρόταση η οποία εάν εγκριθεί από την τρόικα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων καθώς όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές «θα βοηθήσει να δηλωθούν επιπλέον εισοδήματα από ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί , δικηγόροι κλπ) και υψηλότερα κέρδη από εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες».
Για την ακρίβεια η εισήγηση αυτή προβλέπει ότι: εάν κάποιος πολίτης η μια επιχείρηση δηλώσει υψηλότερα εισοδήματα η κέρδη χρόνο με τον χρόνο τότε το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή (αντί του ισχύοντος κάθε έτος) που μπορεί να φτάνει το για παράδειγμα στο 10%(ή υψηλότερα).
Έτσι για παράδειγμα εάν κάποιος γιατρός δηλώσει το 2015 το ποσό των 40.000 ευρω άλλα το 2016 το δηλωθέν εισόδημα ανέλθει στις 50.000 ευρω τότε το ποσό έως τα 40.000 θα φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή (σήμερα 40%) άλλα το υπερβάλλον ποσό των 10.000 ευρω με χαμηλότερο συντελεστή για παράδειγμα 10%.
Το ίδιο ακριβώς μοντέλο προτείνεται να εφαρμοστεί και σε μια επιχείρηση είτε εγχώρια είτε πολυεθνική. Έτσι εάν μια εταιρία δηλώσει κέρδη προ φορών 1.000.000 ευρω το 2015 και 1.400.000 ευρω το 2016 τότε το υπερβάλλον ποσό των 400.000 ευρω θα φορολογείται με σημαντικά χαμηλότερο συντελεστή (πχ 10%). Το ποσό του 1.000.000 θα φορολογείται κανονικά . Σήμερα η φορολογία των επιχειρήσεων κυμαίνεται από 15 έως 26,5%.
Η πρόταση αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί χαριστική, καθώς δεν «πειράζει» εισοδήματα και κέρδη παλαιοτέρων άλλα μελλοντικών ετών. Επί της ουσίας πρόκειται για κίνητρα φορολογίας μελλοντικών κερδών η εισοδημάτων . Δίνονται δηλαδή «κίνητρα ανάπτυξης» όπως επισημαίνεται αρμοδίως.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί «το μοντέλο αυτό δίνει κίνητρα να αναπτυχθούν περαιτέρω επιχειρήσεις είτε εγχώριες είτε πολυεθνικές και να δηλωθούν υψηλότερα κέρδη καθώς αυτομάτως μειώνεται η συνολική τους φοροεπιβαρυνση».
«Επί της ουσίας φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή η ανάπτυξη (μελλοντικά κέρδη) των επόμενων ετών» λένε οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια πολυεθνική η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (εισηγμενη η μη) υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να μεταφέρει στην χώρα μας μέρος των εργασιών που έχει σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος και να προσφέρει εκατοντάδες η ακόμα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν ακόμα το ενδεχόμενο οι νέοι μειωμένοι συντελεστές της ανάπτυξης να αποτελέσουν κίνητρο και ειδικά σε ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων η ακόμα και επιχειρήσεις να δηλώσουν κρυφά εισοδήματα η κέρδη.
Μεγάλο ατού είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η μείωση των υπαρχόντων φορολογικών συντελεστών κάτι που μελλοντικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Τονίζεται ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών συναντάει την σφοδρή αντίδραση της τρόικας.