Το μέλλον της άρδευσης περνά από τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων
Τα θετικά στοιχεία της διαχείρισης της άρδευσης με ευθύνη της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας με διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αιγιαλείας (και πρόεδρος της επιχείρησης) κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, η αντιπρόεδρος κα Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη και υπηρεσιακά στελέχη, τονίζοντας παράλληλα τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον μέσω της εξοικονόμησης φυσικών πόρων, του εξορθολογισμού των τελών και της εξασφάλισης χρηματοδότησης νέων έργων μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών εργαλείων.
«Η άρδευση ήταν ασθενής και έπρεπε να την πάμε στο γιατρό» τόνισε η κα Βασιλακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα φαινόμενα μη χρηστής διαχείρισης του παρελθόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα να επικρατεί αδικία μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ καταναλωτών. «Άλλοι πότιζαν και άλλοι πλήρωναν, ανάλογα με τις σχέσεις τους με τους υδρονομείς, που καθόριζαν τα τέλη στα καφενεία» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση της αντιπροέδρου, η οποία εξηγώντας τους λόγους που η άρδευση αποτελεί πλέον αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ, αναφέρθηκε κυρίως στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, στη σωστή τιμολόγηση μέσω της καταγραφής πραγματικών στοιχείων των καλλιεργειών, στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οργάνωση της άρδευσης του μέλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., που από το 2023 ορίζει υποχρεωτικό κλειστό δίκτυο άρδευσης με χρέωση ανά τ.μ..
Στη συνέχεια, ο τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας κ. Απόστολος Λιόγκας μέσω προβολής διαφανειών, παρουσίασε κατ’αρχάς την κατάσταση που παρέλαβε η επιχείρηση και τα έργα βελτίωσης και αποκατάστασης που αμέσως ξεκίνησε σε αρκετά σημεία του δικτύου, ταυτόχρονα με την οργάνωση της μηχανογράφησης για τη δημιουργία Μητρώου Αρδευομένων Εκτάσεων ανά ιδιοκτησία, περιοχή και είδος καλλιέργειας, αξιοποιώντας ένα πρωτότυπο σύστημα καταγραφής και γεωαναφοράς. Αφού παρουσιάστηκε ένας ενδεικτικός απολογισμός εργασιών άρδευσης με καθαρισμούς αυλάκων, συντηρήσεις υδροληψιών, επισκευές και αντικαταστάσεις σωλήνων και υδρομέτρων, έγινε εκτενής αναφορά στην «άρδευση του μέλλοντος», με τα οφέλη που θα προκύψουν μέσω της Γεωργίας Ακριβείας.
Ειδικότερα, έγινε αναφορά στη χρήση κλειστών αγωγών παντού, στη βέλτιστη εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων, τη μείωση χρήσης γεωτρήσεων, την αύξηση των αρδευτικών υδάτων και των αρδευόμενων εκτάσεων, την τηλεμετρική διαχείριση των δικτύων με ελαχιστοποίηση των απωλειών, τη μείωση κόστους άντλησης και διαχείρισης και τέλος, τη βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση. Τέλος, ο κ. Λιόγκας μιλώντας για ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των αγροτών να εγγραφούν στο Μητρώο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και να κάνουν χρήση όλων των διευκολύνσεων, σημερινών και μελλοντικών, ώστε να γίνουν κοινωνοί της βέλτιστης εκσυγχρονισμένης διαχείρισης που θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις καλλιέργειές τους. «Ως τώρα, 4.000 καλλιεργητές που είναι ιδιοκτήτες περίπου του 50% των εκτάσεων της Αιγιάλειας, αξιοποιούν το δίκτυο της ΔΕΥΑ. Όσο περισσότεροι εγγραφούν, τόσο πιο κοντά θα έρθουμε στον στόχο της εξοικονόμησης ύδατος και παράλληλα και τελών» κατέληξε.
Με τη σειρά του, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη και ωφέλιμη σημασία της τηλεμετρίας και στην άρδευση, σημειώνοντας επίσης την εκπόνηση μελετών για ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προσφέρουν νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση που υπάρχει εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η άρδευση να παραμείνει στη ΔΕΥΑ γιατί έτσι επιτάσσει η σημερινή εποχή και αυτό θέλουν οι δημότες, που επιθυμούν την πολιτική της αλήθειας έναντι των μικροπολιτικών συμπεριφορών του χθες. «Με όσα παρουσιάστηκαν σήμερα, όποιος θέλει μπορεί πια να πειστεί πως η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της άρδευσης στη ΔΕΥΑ ήταν η καλύτερη επιλογή που έλυσε πολλές παθογένειες του προβλήματος και παράλληλα αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης για το μέλλον. Παρά την άδικη κριτική που έχουμε υποστεί και από τις πολιτικές στοχεύσεις της αντιπολίτευσης, κατά γενική ομολογία η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα και επίσης η ΔΕΥΑ έχει το φθηνότερο τιμολόγιο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογερόπουλος, τονίζοντας: «Όποιος καταναλώνει, πρέπει και να πληρώνει». Επίσης, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως πλέον η ΔΕΥΑ κάνει μελέτες, ωριμάζει έργα και εξασφαλίζει κονδύλια για έργα άρδευσης, έτσι ώστε να μπορεί μέσω σημαντικών συνεργασιών, να σχεδιάζει με μεθοδικότητα, οργάνωση και θετικό πρόσημο, τις μελλοντικές της κινήσεις προς όφελος των καλλιεργητών και της παραγωγής τους. «Το πρόβλημα του παρελθόντος γίνεται πια στοιχείο ανάπτυξης για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Καλογερόπουλος.