Προληπτικές κλαδεύσεις αποφόρτισης του πλατάνου στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Πλατανιώτισσας, που βρίσκεται στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα τού δήμου Καλαβρύτων, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 12 Απριλίου, με σκοπό να μειωθεί το φερόμενο φορτίο του και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.
Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες αφενός για την ασφάλεια των προσκυνητών και αφετέρου για την αποτροπή διάδοσης του μύκητα ««Ceratocystis platani», ο οποίος έχει προσβάλλει το ιστορικό δένδρο που έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και στο κοίλωμα του κορμού του λειτουργεί το Ιερό Προσκύνημα με χωρητικότητα περίπου 20 ατόμων.
Οι ενδεδειγμένες εργασίες πραγματοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας (Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων), του Δασαρχείου Καλαβρύτων, της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιώτισσας, εκπρόσωποι των οποίων διεξήγαγαν κατά την ημέρα εκείνη αυτοψία στον χώρο και επέβλεψαν την αποκοπή των κλάδων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2013 είχε πραγματοποιηθεί υλοτομία του προσβεβλημένου δένδρου για την αποφυγή επέκτασης του παθογόνου σε άλλα τμήματα του κορμού και των ριζών του. Ωστόσο, ο μύκητας επεκτάθηκε στο πρέμνο του υλοτομηθέντος πλατάνου, παρόλο που δεν υπήρχαν εμφανή συμπτώματα προσβολής στο κατώτερο τμήμα του κορμού.
Σημειώνεται πως η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου» είναι θανατηφόρος, καθώς δένδρα οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας που προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο μύκητα είναι καταδικασμένα. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος «ίασης» των προσβεβλημένων δένδρων και το παθογόνο έχει νεκρώσει υπεραιωνόβια πλατάνια με ογκώδεις διαστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.