Κώστας Γιάχος: “Νωρίτερα φέτος ο τρύγος στην Αιγιάλεια – Οι αυξημένες θερμοκρασίες… “στρεσάρουν” τα ελαιοδέντρα και τους αμπελώνες”!

Τα αποτελέσµατα της κλιµατικής αλλαγής έχουν γίνει ήδη αισθητά σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να γίνουν συχνότερα και εντονότερα µέσα στις επόµενες δεκαετίες, ενώ αναµένεται να επηρεαστεί ακόµη και η διαθεσιµότητα κάποιων προϊόντων στα ράφια των σούπερ µάρκετ, επιφέροντας αναγκαστικά αλλαγές στη διατροφή.H κλιµατική κρίση είναι φανερή σε κάθε τοµέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και επηρεάζει και τις καλλιέργειες. H κλιµατική κρίση είναι φανερή σε κάθε τοµέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και επηρεάζει και τις καλλιέργειες.

 

Πόσο έχουν επηρεαστεί οι αγρότες της Αιγιάλειας;

Την απάντηση την δίνει ο Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας κ. Κώστας Γιάχος, περιγράφοντας τον αγώνα των αγροτών  απέναντι σε πολλούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωσή τους. Ο Σύλλογος µε επιστολές του  προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, το τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Οργανισµό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων,  τον ΕΛΓΑ, τους Βουλευτές του Νοµού Αχαΐας και το ∆ήµο Αιγιάλειας έχει εκφράσει όλο το προηγούµενο διάστηµα “κραυγή” αγωνίας και απόγνωσης σχετικά µε το µέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας και τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι παραγωγοί για όλες τις καλλιέργειες. 

Στην εκδήλωση της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια, με θέμα: «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ – Πώς τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι» συμμετείχε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας. Οι κ.κ. Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος και Κώστας Γιάχος, ανέφεραν ότι στην εκδήλωση “συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά θέματα που μας αφορούν και ως παραγωγούς, αλλά και ως καταναλωτές, οι τιμές παραγωγού για σταφίδα, λεμόνι, λάδι και οι τιμές στο ράφι, μαζί με όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο”

Επίσης  µέλη του συλλόγου συµµετείχαν στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ µε θέµα την ακρίβεια, όπου συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά προβλήµατα που απασχολούν τον αγροτικό κόσµο σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο,  αλλά και τους καταναλωτές και αφορούσαν τις  τιµές παραγωγού για σταφίδα, λεµόνι, λάδι, αλλά κυρίως πώς διαµορφώνονται οι τιµές στο ράφι.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΧΟΣ: “Για να ασχοληθείς µε την καλλιέργεια απαιτείται γερό στοµάχι, να ανέχεσαι την κοροϊδία και να παλεύεις µε τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες”

ΕΡ.: Η έλλειψη βροχοπτώσεων και το θερµό καλοκαίρι σας προβληµατίζουν για τη νέα ελαιοκοµική περίοδο;  Η κλιµατική κρίση κατά πόσο έχει επηράζει την παραγωγή;  Θα υπάρχει φέτος λαδιά; Εάν ναι, θα πέσει και η τιµή του προϊόντος;

AΠ.: Γενικά στην περιοχή µας υπάρχουν αγροτεµάχια µε ελιές που είναι φορτωµένες, αλλού µε µέτρια παραγωγή και αλλού µε µηδενική. Φυσικά και η συνεχόµενη ανοµβρία και οι αυξηµένες θερµοκρασίες που από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστούν και τον υπόλοιπο µήνα Ιούλιο, στρεσάρουν τα δέντρα και µπορεί να έχουµε πρόβληµα µε τον καρπό. Ιδιαίτερα σε αυτά που δεν υπάρχει νερό για άρδευση, αλλά και σε αυτά που αρδεύονται, πλέον λιγοστεύει το νερό. Και εκεί που το σύστηµα άρδευσης είναι µικτό, η ∆ΕΥΑ πήρε απόφαση σε πολλές κοινότητες να σταµατήσει για το υπόλοιπο καλοκαίρι το πότισµα. Εποµένως, κανείς δεν γνωρίζει ακόµα τι θα γίνει φέτος µε το ελαιόλαδο και η τιµή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδας.

ΕΡ.: Ποιες είναι οι δυσκολίες που κατά την γνώµη σας, αντιµετωπίζει ο σύγχρονος αγρότης στην περιοχή µας;

AΠ.: Οι δυσκολίες που ένας αγρότης αντιµετωπίζει σήµερα στην περιοχή µας, αλλά και Πανελλαδικά είναι: 

α) χαµηλές τιµές πώλησης των προϊόντων προς τους µεταποιητές-εξαγωγείς 

β) αυξηµένο κόστος καλλιεργειας (φυτοφάρµακα, πετρέλαιο, εργατικά)

γ) ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων σε χαµηλές τιµές από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, γεµάτα απαγορευµένα καρκινογόνα φυτοφάρµακα δ) Η µη πληρωµή των προϊόντων και των επιδοτήσεων στην ώρα τους, µε αποτέλεσµα ο αγρότης να µην µπορεί να πληρώσει στην ώρα του τις υποχρεώσεις του και να καταφεύγει στην νόµιµη τοκογλυφία.

ε)Αυξηµένα όρια ηλικίας για συνταξιοδοτηση και πολύ χαµηλές συντάξεις.

ΕΡ.: Σχετικά µε τον κλάδο της ελαιοκοµίας και της αµπελουργίας, υπάρχει στήριξη από το κράτος, σε σχέση µε το υψηλό κόστος παραγωγής;  Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις δεν εστιάζουν όσο θα έπρεπε στον πρωτογενή τοµέα και στη στήριξη της καλλιέργειας;

AΠ.: ∆υστυχώς δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό µέτρο από το Κράτος που να έχει υλοποιηθεί αυτήν την στιγµή για µείωση του υψηλού κόστους παραγωγής για τα προϊόντα της περιοχής µας. Πιστεύω πλέον ότι υπάρχει µια πολιτική για µείωση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις µικρές εκµεταλλεύσεις, όπως είναι και οι περισσότερες στην Αιγιάλεια. Αυτό όµως δεν γίνεται σε όλη την Ευρώπη, γιατί πολλές χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες έχουν στην ατζέντα τους την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

ΕΡ.: Σε λίγες ηµέρες ξεκινά ο τρύγος. Πώς βλέπετε να κυµαίνεται η φετινή παραγωγή στην Αιγιάλεια, έχει επηρεαστεί από την ανοµβρία;

AΠ.: Φέτος ο τρύγος της Κορινθιακής Σταφίδας, θα ξεκινήσει νωρίτερα λόγω κλιµατικών συνθηκών. Η παραγωγή θα είναι λιγότερη από πέρυσι, πολλά κτήµατα έµειναν ακλάδευτα, άλλαεκριζωθηκαν και τα φύτεψαν ελιές. Τον χειµώνα δεν έριξε χιόνια και πολλές βροχές ώστε να “γεννήσουν” οι σταφίδες και τώρα µε τις υψηλές θερµοκρασίες που θα συνεχιστούν βλέπουµε να ξεραίνεται ο καρπός πάνω στα κλήµατα!

ΕΡ.: Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2009, έως το 2020, έχει µειωθεί σηµαντικά ο συνολικός πληθυσµός που ασχολείται µε τη γεωργία – κτηνοτροφία. Πιστεύετε πώς τα χρόνια προβλήµατα, µε το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαµηλές τιµές των προϊόντων, και τις πετσοκοµµένες επιδοτήσεις  λειτουργούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες να ασχοληθεί κάποιος µε την καλλιέργεια; Θα συµβουλεύατε κάποιον νέο να ασχοληθεί;

AΠ.:  Όταν δεν έχεις οικονοµικό όφελος δεν µπορείς να συνεχίσεις µια δουλειά όσο και αν την αγαπάς. ‘Οταν το κράτος δεν έχει στρατηγική πολιτική για την Γεωργία δεν µπορείς µόνος σου να επιβιώσεις. Τώρα αν κάποιος νέος θέλει να ασχοληθεί, πρέπει να έχει γερό στοµάχι, να µπορεί να ανέχεται την κοροϊδία και να κάνει την προσευχή του, είτε για να βρέξει, είτε για να µην ρίξει χαλάζι ή κάνει κανέναν αέρα.

ΕΡ.: Συµµετείχατε σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ µε θέµα «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ – Πώς τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιµές από το χωράφι στο ράφι». Ποιες ενέργειες ακολούθησαν ώστε τα αιτήµατά σας να µπουν σε τροχιά υλοποίησης; Υπήρχε κάποια κυβερνητική δέσµευση; 

AΠ.: Η ενηµέρωση στην ΓΣΕΕ έγινε για να µάθει επιτέλους ο κόσµος ποιος ευθύνεται για τις αυξήσεις στα προϊόντα που αγοράζει, αλλά και τα πραγµατικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε εµείς οι παραγωγοί στην επαρχία.Οι περισσότεροι που βρίσκονταν στην ηµερίδα δεν γνώριζαν τι πραγµατικά συµβαίνει µε τον αγροτικό τοµέα και πιστέψτε µε, χάρηκαν που κάνουν άλλα επαγγέλµατα. ∆υστυχώς µέχρι στιγµής δεν έχουµε κάποιο ουσιαστικό µέτρο από την Κυβέρνηση για το θέµα της ακρίβειας.

ΕΡ.: Η επίδραση των ρυθµίσεων της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, µε αυξηµένες ενισχύσεις για τους νέους αγρότες,  κατά πόσο επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τη βιωσιµότητα των αγροτών;

AΠ.:Για εµάς τους παραγωγούς στην Αιγιάλεια υπάρχει πλέον µεγάλη µείωση στις επιδοτήσεις, νέες δεσµεύσεις για να τις πάρουµε και αλλαγή ουσιαστικά στον τρόπο που κατανέµονται και δίνονται Πανελλαδικά.  Για να δίνονται σωστά και δίκαια οι επιδοτήσεις έπρεπε το Υπουργείο να προχωρήσει σε µελέτη για το κόστος καλλιέργειας κάθε προϊόντος και να λάβει υπόψη του και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.  Αυτό δεν έγινε απλά, προχώρησαν σε κάθετη µείωση ειδικά στη σταφίδα που το κόστος καλλιέργειας είναι µεγάλο! Φτάσαµε στα µέσα Ιουλίου και δεν έχει ανοίξει ακόµα το ΟΣ∆Ε για να µπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν τις αιτήσεις για το 2024 στα Κ.Υ.∆. Πώς λοιπόν θα γίνουν σωστά οι πληρωµές; Κανείς δεν γνωρίζει, πάµε και όπου βγει.  Οι χαµηλές τιµές στα προϊόντα, η µείωση των επιδοτήσεων,οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, το µεγάλο κόστος καλλιέργειας και διαβίωσης, το δηµογραφικό και το συνταξιοδοτικό είναι τα µεγαλύτερα προβλήµατα που απασχολούν τον αγροτικό κόσµο και απειλούν την βιωσιµότητα των γεωργικών εκµεταλλεύσεων. Η νέα ΚΑΠ, όσο αυξηµένη κι αν είναι όπως λέτε, δεν νοµίζω ότι µπορεί να λύσει κάποια από αυτά τα πβορλήµατα.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”