Από τη “Λαϊκή Συσπερίωση Αιγιάλειας” δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων που επιβλήθηκε από 1/1/2022 στους δήμους της χώρας. Η ανακοίνωση αναφέρει:
-“Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπενθύμισε στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) όλης της χώρας, την υποχρέωσή τους για την είσπραξη του “τέλους ταφής απορριμμάτων ” από τους δήμους-μέλη τους. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει σε εφαρμογή από 1/1/2022 το συγκεκριμένο χαράτσι, το οποίο επέβαλε με το Ν. 4819/2021.
Να θυμίσουμε εδώ βέβαια ότι πρώτη φορά ο συγκεκριμένος φόρος προβλέφτηκε με τον Ν. 4042/2012 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. και μετονομάστηκε σε “περιβαλλοντική εισφορά” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Το χαράτσι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η οποία στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίησή του και στη μεγέθυνση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς, ενώ συνολικά το κόστος μετακυλύετε στα λαϊκά στρώματα, μέσω του αντιδραστικού συστήματος “πληρώνω όσο πετάω”. Η πολιτική αυτή προβλέπει την εκτίναξη των ανταποδοτικών τελών τα επόμενα χρόνια,
Φυσικά, όλα αυτά “ντύνονται” με το επιχείρημα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος,. Επιπλέον, τιμωρούν με το τέλος ταφής τον λαό, ενώ η ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης ανήκει αποκλειστικά στις ίδιες τις κυβερνήσεις.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από την πρώτη στιγμή, αποκάλυψε την αντιλαϊκή και άδικη φύση του συγκεκριμένου φόρου, εξέφρασε την αντίθεσή της και ζήτησε την ολοκληρωτική κατάργηση του. Δεν αρκεί απλώς η αναβολή της καταβολής του φόρου.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην αρκεστεί στην απλή αναβολή της καταβολής του , αλλά να πάρει καθαρή θέση υπέρ της ολοκληρωτικής κατάργησης του αντιλαϊκού φόρου.
Μάλιστα, το Μάη του 2020, με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, στάλθηκε κοινή επιστολή των 5 δημάρχων της Αχαΐας και του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας στον υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία ζητούνταν η ανάκληση του φόρου.
Σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Χρειάζεται ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός, πανελλαδικός και κατά Περιφέρεια, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα. Το κόστος αυτών των προγραμμάτων πρέπει να προέρχεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους και όχι από τη διπλή φορολογία των εργαζομένων”.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ