Λειψυδρία – Αρδευτικό – Τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας

«Στεγνώνουν» τα υδατικά αποθέµατα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς το νερό χάνεται και δεν αναπληρώνεται από τις βροχές. Εάν η ανοµβρία παραταθεί και το φθινόπωρο, οι υδρογεωλόγοι προειδοποιούν ότι θα πούµε το νερό νεράκι και η λειψυδρία θα συγκρίνεται µε αυτήν του 1989, η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Το πρόβληµα της λειψυδρίας του νερού απασχολεί όλο τον πλανήτη και φυσικά και το ∆ήµο Αιγιάλειας, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα στις καλλιέργειες.  Η πτώση του υδροφορόρου ορίζοντα σε όλη τη χώρα είναι γεγονός και στην Αιγιάλεια στις γεωτρήσεις αγγίζει το 47% . To θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και οι επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι εμφανώς προβληματισμένοι ανέφεραν:

Γούτος: “Πρέπει  να λάβουµε µέτρα”

– «Επίκαιρο λόγω του καύσωνα, είναι το θέµα της επάρκειας του νερού µε δεδοµένη τη λειψυδρία που παρατηρείται και στα χωριά µας και το νερό λιγοστεύει. Ρωτώ να µάθω τι µέτρα έχετε λάβει ή µπορούν να παρθούν; Σήµερα τα χωριά µας ποτίζουν, µπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι και τον Αύγουστο µπορούν να κάνουν το ίδιο; Πρέπει να λάβουµε µέτρα επειγόντως», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Γούτος.

 

Σπηλιόπουλος: “Ορατή η έλλειψη νερού στο δήµο µας”

Ο κ. Σπηλιόπουλος σχολίασε:

  «Η έλλειψη του νερού γίνεται ορατή και στο δήµο µας και δεν γνωρίζω, πώς η ∆ΕΥΑ σκέφτεται να κινηθεί πάνω σε αυτό το θέµα. Ενώ βρισκόµαστε στο µέσο της αρδευτικής περιόδου ξεκίνησε τώρα η ∆ΕΥΑ και ζητά να προσκοµίσουν οι ιδιοκτήτες συµβόλαια, τοπογραφικά, σχετικές καταγραφές από το Κτηµατολόγιο. Σωστό είναι, αλλά όχι εν µέσω της αρδευτικής περιόδου που δηµιουργεί προβλήµατα στους παραγωγούς, ενόψει και της έλλειψης νερού».

Ψυχράµη: “Σοβαρά προβλήµατα σε Άγιο Ανδρέα και Μοναστήρι”

Αναφορά στο θέµα έκανε και η κ. Ψυχράµη και στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι οικισµοί Άγιος Ανδρέας Πτέρης και Μοναστήρι λέγοντας:

– «Παρά πολύ σηµαντικό θέµα  είναι η αντιµετώπιση της λειψυδρίας. Στο παρελθόν έχουµε εκφραστεί και τοποθετηθεί και έχουµε πει ότι ο νόµος του κράτους µέχρι το 2024-2025 έλεγε ότι πρέπει να έχουµε κάνει κλειστά δίκτυα άρδευσης.  Ρωτώ έχουµε κάνει κάτι από τότε µέχρι τώρα; Έχετε πει ότι θα κάνετε µελέτες για δεξαµενές που θα µαζεύουν τα νερά. Θέλω να µας πείτε σήµερα την πορεία των ενεργειών αυτών και σε ποια φάση βρίσκονται οι µελέτες αυτές, δεδοµένου ότι πλέον αυτό που λέµε κλιµατική αλλαγή και λοιπά δεν είναι πια θεωρία είναι πραγµατικότητα .

Οι µελέτες λένε ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που µέχρι το 2050 δεν θα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια, εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Συνεπώς, επειδή, εµείς είµαστε µια περιοχή αγροτική, επειδή από τους αγρότες ζουν και τα µαγαζιά πρέπει να κάνουµε βήµατα γρήγορα . Θέλω, λοιπόν, να µας πείτε σε ποια φάση βρίσκονται οι µελέτες για τις δεξαµενές που προαναγγείλατε τις προάλλες.

Πρέπει να δηλώσω επίσης ότι υπάρχουν σοβαρά παράπονα στον ‘Αγιο Ανδρέα, τον οικισµό της τοπικής κοινότητας Πτέρης, και στο Μοναστήρι. Ο ΄Αγιος Ανδρέας, αυτή τη στιγµή που έχουµε 40 και πλέον βαθµούς δεν έχει ποτίσει το 80%. Αυτό είναι µια ευθύνη δική σας. Υποτίθεται ότι πήγαµε την άρδευση στη ∆ΕΥΑ για να κάνουµε το διαγωνισµό νωρίς , για να µπορεί ο εργολάβος νωρίς να κάνει τα έργα, γιατί ο δήµος δεν τα προλάβαινε. ∆εν είναι δυνατόν να µιλάµε σήµερα µέσα Ιουνίου και να µην έχει ποτίσει το 80% του χωριού. Θα καταστραφούν οι παραγωγές τους».

Screenshot

Στο ίδιο θέµα παρέµβαση έκανε και ο δηµοτικός σύµβουλος κ. Παρασκευάς Σπυρόπουλος, από την παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου, σχετικά µε προβλήµατα που αντιµετωπίζουν τρία χωριά µετά από µια διακοπή ρεύµατος. Στην τοποθέτησή του υποστήριξε:

  «Μεγάλο πρόβληµα  παρουσιάζεται προπάντων σε 3 κοινότητες του ∆ήµου και συγκεκριµένα στην Τούµπα, Λάκκα και ∆ηµητρόπουλο, κάθε φορά που υπάρχει διακοπή ρεύµατος, όπου η οποιαδήποτε βλάβη στο νερό επανέρχεται πολύ καθυστερηµένα. Πολλές φορές κάνει και µέρες κι αυτό γιατί θέλει εξαέρωση το δίκτυο, λόγω της κακής τότε µελέτης και όλης της εγκατάστασης του δικτύου.  Μιλάµε για ελλείψεις νερού που το ψάχνουµε µε το σταγονόµετρο να το βρούµε. Στη συγκεκριµένη περίπτωση απαιτείται µια εξαέρωση για να µπορέσει να πάει νερό σε όλη αυτή την περιοχή. ∆απανούµε και πετάµε τουλάχιστον 50-70 κυβικά νερού. Αν αναλογιστείτε ότι η σωλήνα Φ110 θέλει από µισή ώρα µε τρία τέταρτα, φανταστείτε πόσα κυβικά πετάµε κάθε φορά.  Πρέπει να δούµε τι µπορεί να γίνει  µε τα εξαεριστικά που είχανε επισηµάνει τότε ότι ήταν εντελώς άχρηστα, δεν λειτούργησαν ποτέ, παρόλο που είχαµε χαλάσει πολλά χρήµατα για να τοποθετηθούν. Για το λόγο αυτό, ζητώ η ∆ΕΥΑ να µεριµνήσει για το θέµα αυτό, καθώς υπάρχουν µόνιµοι κάτοικοι, υπάρχουν κτηνοτρόφοι, υπάρχουν οικόσιτα ζώα και κουβαλάµε νερό µε τα βυτία.  Πρέπει επίσης να δείτε και τη δεξαµενή που υδρεύει και αρδεύει και στο ∆ηµητρόπουλο, επειδή δεν υπάρχει ούτε ένα φίλτρο, δεν υπάρχει καθαρισµός, δεν υπάρχει τίποτα, και κάθε λίγο και λιγάκι συνεργεία σκάβουν και αλλάζουν.  Μαζεύονται άλατα και το κόστος είναι πολύ µεγαλύτερο από το να µπουν 2 – 3 φίλτρα. Βέβαια αυτό θα το  βρουν οι ειδικοί τι ακριβώς πρέπει να γίνει, από το αλλάζουµε το δίκτυο όλο κάθε φορά . Ειπώθηκε για τον ‘Αγιο Ανδρέα, ότι το 80% δεν ποτίζει. Το ανέφερα αυτό  την προηγούµενη φορά και µου είπατε ότι λέω ψέµατα».

Ντίνος: Απαντήσεις για άρδευση και λήψη μέτρων στο Δήμο Αιγιάλειας

Ο κ. Ντίνος, Αντιπρόεδρος της ∆ΕΥΑ Αιγιάλειας, σχετικά µε τα ερωτήµατα και τις ανησυχίες των δηµοτικών συµβούλων απάντησε λέγοντας:

– ΑΡ∆ΕΥΣΗ:  «Επί δηµαρχίας  Καλογερόπουλου που αναλάβαµε την άρδευση, βρήκαµε πάρα πολλά προβλήµατα.  ∆εν πήραµε µόνο την άρδευση  του δήµου πήραµε και την άδρευση που µας έδωσαν αρκετοί ΤΟΕΒ που σταµάτησαν τη λειτουργία τους.  Και ξέρετε γιατί σταµάτησαν; Γιατί δεν µπορούσε κανένας να ανταπεξέλθει στο κοµµάτι της άρδευσης, από το 2019 µέχρι σήµερα και όλο και περισσότεροι ΤΟΕΒ ή οι οργανισµοί έρχονται στη ∆ΕΥΑ για να αναλάβουµε εµείς το κοµµάτι της άρδευσης.  Γιατί γίνεται αυτό;  Γιατί πρώτον δεν υπάρχει επάρκεια νερού, δεύτερον γιατί στοιχίζει πάρα πολλά και οι εισπράξεις όσον αφορά την άρδρευση ακόµα είναι πάρα πολύ λίγες.

 Μας εγκάλεσε από την άλλη ο κ. Σπηλιόπουλος γιατί κάνουµε το Μητρώο Άρδευσης και καταρχήν δεν το κάνουµε εν µέσω καλοκαιριού. Έχουµε ξεκινήσει από 1η Απριλίου και έχουµε ζητήσει την καταγραφή των στρεµµάτων. Κάνουµε καταγραφή γιατί υπάρχουν πάρα πολλά στρέµµατα, τα οποία είναι αδήλωτα. Η  ∆ΕΥΑ από τη διαχείριση της άρδρευσης µπαίνει µέσα, περίπου 500.000€ , έχει αρνητικό σε πραγµατικές τιµές, έσοδα και έξοδα 500.000€. Για να µπορέσουµε, λοιπόν, να µειώσουµε αυτό το ποσό και να κάνουµε τα έργα που µας ζητούνται στο σύνολο των κοινοτήτων, και ξέρετε ότι χωρίς χρήµατα δεν γίνεται τίποτα, προσπαθούµε να κάνουµε την καταγραφή για να υπάρχει ισονοµία.  Γιατί δεν µπορεί να είναι κάποιοι καλοί πολίτες και συνεπείς πολίτες και να πληρώνουν την άρδρευση και να έχουν καταγράψει τα στρέµµατά τους και αρκετοί, οι «έξυπνοι» ή «πονηροί» στα χωριά να µην προσέρχονται ή να έχουν καταγράψει λιγότερα στρέµµατα ή να αρδεύονται και να µην έχουν καταγράψει κανένα στρέµµα.

 Άρα, λοιπόν, έχουµε δώσει εντολή φέτος, σε όλους τους υδρονοµείς που κάναµε συναντήσεις σε όλες τις ενότητες, και τους δώσαµε ένα διάστηµα µέχρι 10 Ιουνίου, ήταν η τελευταία παράταση, να έρθουν να κάνουν καταγραφή. Από δω και πέρα θα περνάει το συνεργείο της ∆ΕΥΑ και θα βλέπει ποιος αρδεύει τα κτήµατά του. Όποιος δεν έχει δηλώσει τα πραγµατικά κτήµατα ή καθόλου θα τιµωρείται και ο υδρονοµέας θα του επιβάλλεται πρόστιµο. ∆εν µπορεί να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αυθαιρετούν σε βάρος των συνεπών πολιτών. Αυτό έπρεπε να το στηρίξουµε όλοι».

Για το Μοναστήρι ανέφερε:

« Όσον αφορά το Μοναστήρι είναι ένα χωριό που πραγµατικά έχει πολύ µεγάλο πρόβληµα µε την ύδρευση και όχι µόνο µε την άδρευση. Στην ύδρευση πέφτουν σε µια δεξαµενή  6 κυβικά την ηµέρα. Είχαµε µια δεύτερη δεξαµενή, µια δεύτερη γεώτρηση η οποία τροφοδοτούσε. Και έφτασε στο σηµείο λόγω της πτώσης των υδάτων, τώρα πλέον δεν έχουµε βροχοπτώσεις, δεν έχουµε χιονοπτώσεις, τεράστιο το πρόβληµα, έφτασε να βγάζει 2 κυβικά την ώρα. Θεωρήθηκε πλέον ασύµφορη, σταµατήσαµε τη λειτουργία της, σε συµφωνία  µε την τοπική κοινότητα.  Έχουµε επισκεφθεί το χωριό  εδώ και ένα µήνα και αποφασίσαµε να ενεργοποιήσουµε αυτές τις µέρες τη γεώτρηση των 2 κυβικών επί κάποιες ώρες, δηλαδή να ενισχύουµε µε άλλα 10 – 15 γιατί δεν µπορεί να δουλεύει 24 ώρες. Καταλαβαίνετε ότι βγάζει 2 κυβικά δεν µπορεί να δουλέψει 24 ώρες, θα δουλέψει 5 ώρες, να δώσουµε άλλα 10 κυβικά, ώσπου να « χτυπήσουµε» µια νέα γεώτρηση».

Σχετικά µε τον ΄Αγιο Ανδρέα επεσήµανε:

– «Οσον αφορά τον Άγιο Ανδρέα, υπάρχει µια ιδιαιτερότητα, καθώς παίρνει νερό από 01/06, λόγω ότι µέχρι εκείνη τη στιγµή χρησιµοποιεί το νερό το υδροηλεκτρικό. Την 01/06 λοιπόν αρχίζει η αρδευττική περίοδος του Αγίου Ανδρέα.  Το καθαρίσαµε,  αλλά υπάρχει ένα σωληνωµένο κοµµάτι του, το οποίο έχει τεράστια προβλήµατα.   Αντικαθιστούµε το σύνολο, όχι µόνο αυτό το  κοµµάτι του σωλήνα,  αλλά και σε επέκταση άλλων 100 µέτρων µε σωλήνες διαµέτρου φ 300 ώστε να µπορέσουµε να κάνουµε ένα καινούργιο δίκτυο για να περνάει το νερό».

Ξεκινά μεγάλη μελέτη για την άρδευση σε ολόκληρο το Δήμο

Για το πρόβληµα της λειψυδρίας και τις λύσεις από την πλευρά της ∆ΕΥΑ, ο κ. Ντίνος ανέφερε:

– «Ρωτήθηκα τι κάνουµε για τη λειψυδρία. Στο ∆ιοικητικό συµβούλιο της ∆ΕΥΑ πήραµε απόφαση απαγόρευσης άρδευσης σε περιοχές που µας ζήτησαν οι πρόεδροι και  κάναµε περιορισµούς άρδευσης σε περιοχές που πάλι µας το ζήτησαν οι πρόεδροι. Προσπαθούµε να δώσουµε λύσεις, γιατί η ∆ΕΥΑ στα 3 χρόνια δεν πρόλαβε να λύσει αυτά τα προβλήµατα στις  σωληνώσεις και το δίκτυο.

 Με το δήµαρχο προχθές κάναµε σύσκεψη και µε αρµοδίους και αναθέσαµε να ξεκινήσει η µεγάλη µελέτη της άρδευσης από τη µια µεριά του δήµου µας στην άλλη, ώστε να σωληνωθεί όλο το δίκτυο, που είναι ένα τεράστιο φαραωνικό έργο και φυσικά το έργο αυτό µετά τη σύνταξη των µελετών θα υποβληθεί προς χρηµατοδότηση. 

Έχουµε κάνει και καταγραφή των δεδοµένων εκτάσεων και θα αναθέσουµε στο µελετητή, και στο επόµενο  συµβούλιο της ∆ΕΥΑ αν δεν κάνω λάθος, θα γίνει η σχετική συµφωνία. Θα προχωρήσουµε στη µελέτη της άρδευσης όλου του δήµου Αιγιαλείας. Και βλέπω πως έχουµε καθίσει να συζητάµε για τον Άγιο Ανδρέα σε κάθε δηµοτικό συµβούλιο, όχι ότι δεν είναι πρόβληµα, αλλά το πρόβληµα του Αγίου Ανδρέα το έχουµε αναγάγει σε εθνικό ζήτηµα της χώρας. ‘Ενα πρόβληµα που είναι µια κουκίδα µέσα στο σύνολο της άδρευσης του δήµου Αιγιαλείας, είναι περίπου στα 35.000 m οργανωµένο δίκτυο και πόσο είναι σε εκτός δικτύου. 

ΜΕΤΡΑ ΑΡ∆ΕΥΣΗΣ

«Μερικά από τα µέτρα για τη λειψυδρία που έχουµε πάρει απόφαση είναι: π.χ. Στο Νέο Ερινεό σχετικά µε την άρδευση, αποφασίσαµε να γίνεται από ∆ευτέρα µέχρι Παρασκευή, το βράδυ όπως µας το ζήτησε ο πρόεδρος, µόνο τις νυχτερινές ώρες. Στη Ζήρια από ∆ευτέρα µέχρι Παρασκευή και το  Σαββατοκύριακο όχι άδρευση και σε άλλα χωριά όπου µας ζητείται παίρνουµε αποφάσεις συνολικά και ρυθµίζουµε το θέµα της άρδρευσης» τόνισε ο κ. Ντίνου .

Καλογερόπουλος: « Για το θέµα της λειψυδρίας υπάρχει ζήτηµα σε όλο τον κόσµο. ∆εν είναι θέµα µόνο της Αιγιάλειας»

ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Υ∆ΡΕΥΣΗΣ

Ο ∆ήµαρχος Αιγιάλειας αναφορικά µε το ζήτηµα της λειψυδρίας και την άρδευση ανέφερε:

«Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι θεωρώ απόλυτα δηµοκρατικό να απαντάνε συνεργάτες µου επί θεµάτων που έχουν την ευθύνη και την αρµοδιότητα. ∆εν πρέπει να λειτουργώ συγκεντρωτικά, αλλά να δίνεται η δυνατότητα και στους συνεργάτες µου να προχωρούν στις απαντήσεις που χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία καλό είναι να συµµετέχουµε όλοι στη διαδικασία και να µην είµαι εγώ εκείνος που θα έχει πάντα την δυνατότητα να εκφράσει τις σκέψεις του και τις απόψεις του.

 Για το θέµα της λειψυδρίας υπάρχει ζήτηµα σε όλο τον κόσµο. ∆εν είναι θέµα µόνο της Αιγιάλειας. Σε όλο τον κόσµο υπάρχει αυτό το θέµα και ξέρετε όλοι φαντάζοµαι από τη γενικότερη πληροφόρηση που έχετε, ότι είναι παγκόσµιο πια φαινόµενο που συνδέεται µε την κλιµατική αλλαγή. Όταν συζητάµε ένα θέµα, καλό είναι να βρίσκονται και οι κατάλληλες λύσεις, δεν φτάνει  δηλαδή µόνο να βάζει κάποιος στο θέµα».

Πρέπει να προστατεύσουµε τους συνεπείς πολίτες

Ο κ. Καλογερόπουλος αναφορικά µε τα δηλωθέντα στρέµµατα και τους συνεπείς και ασυνεπείς πολίτες ανέφερε:

– «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάνουµε ό,τι καλύτερο δυνατόν µέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων και του εφικτού. Θέλω να τονίσω κι εγώ ότι έχουµε ζητήσει από τους αρδευόµενους να φέρνουν τα δικαιολογητικά για να µπαίνει πάντα µια τάξη . Πολλές φορές δεν είµαστε όλοι συνεπείς στις υποχρεώσεις µας, αλλά αν κάποιοι είναι ασυνεπείς δεν πρέπει εµείς να τους φερόµαστε µε φιλευσπλαχνία και να τους καλύπτουµε γιατί το πληρώνουν οι συνεπείς».

 ∆ήµαρχος Αιγιάλειας «Φασαρία για δυο χωριά της Αιγιάλειας όταν στο ∆ήµο υπάρχουν 72 χωριά»

Αναφορικά µε τα προβλήµατα που εντοπίζονται σε δύο µε τρία χωριά της Αιγιάλειας ο ∆ήµαρχος ανέφερε:

– «Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους µας, ότι λαµβάνουµε υπόψη µας όλα τα δεδοµένα και κάνουµε ότι παραπάνω µπορούµε . Αναφέρεστε σε δύο τρια χωριά όταν υπάρχουν συνολικά 72 χωριά στην Αιγιάλεια.

Παρόλα αυτά προσπαθούµε και έχουµε υιοθετήσει την πρόταση της ελάσσονος αντιπολίτευσης της παράταξης του κ. Σπηλιόπουλου, και θεωρούµε ότι είναι σωστό και µακάρι να υπάρχουν τέτοιες προτάσεις τις οποίες ασµένως υιοθετούµε ,να βελτιωθεί το σύστηµα της άρδευσης. Ηδη έχουµε στείλει συνεργεία για προπαρασκευαστικές ενέργειες και µελετητές και συνεργαζόµαστε και µε το Γεωλογικό τµήµα του Πανεπιστηµίου Πατρών, προκειµένου να δουν σε ποια σηµεία µπορούµε να προχωρήσουµε. Σε κάποια  για να κάνουµε λιµνοδεξαµενές παντού και θα προχωρήσουµε σιγά σιγά. ‘Εχουµε µια υπό διερεύνηση περιοχή, στην Αιγείρα όπου ήδη γίνονται οι κατάλληλες επισκέψεις από τους καθηγητές του γεωλογικού τµήµατος του Πανεπιστηµίου Πατρών,  τόσο στο να µας δώσουν την επιστηµονική τους τεκµηρίωση αν µπορούµε να τα κάνουµε αυτά σε συγκεκριµένο σηµείο. 

Υπάρχουν και άλλα σηµεία στα οποία ενδείκνυται να κάνουµε λιµνοδεξαµενές και πρέπει να σας πω, ότι έχουµε µια πληροφορία, χωρίς αυτό να είναι ασφαλές, ότι πιθανότατα να βγούνε και προγράµµατα που να έχουν σχέση µε τη δυνατότητα υποβολής τέτοιων προτάσεων για χρηµατοδότηση».

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”