Υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι είναι η φετινή παραγωγή λεμονιού. Εξαίρεση αποτελεί η παραγωγή στο Κιάτο, που είναι ελαφρά μειωμένη λόγω προβλημάτων από τους περσινούς παγετούς. Οι τιμές παραγωγού αν και ξεκίνησαν στις πρώιμες ποικιλίες στο 1 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια μειώθηκαν και αυτή την στιγμή έχουν φτάσει μέχρι τα 30 λεπτά το κιλό. «Πιέσεις» στις τιμές στην εγχώρια αγορά υπάρχουν και φέτος λόγω εισαγωγών από Αργεντινή και Τουρκία. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι εξαγωγές φέτος έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από μια άσχημη περσινή χρονιά (2.987 τόνοι φέτος έναντι 1.325 τόνων πέρσι). Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα και των νέων φυτεύσεων.
Κύρια χώρα εξαγωγής των ελληνικών λεμονιών είναι η Βουλγαρία (το 65% των εξαγωγών), ενώ στη συνέχεια ακολουθούν Ουγγαρία, Κύπρος και FYROM.
Αίγιο
Υψηλότερη σε σχέση με πέρσι είναι η παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα. Ικανοποιημένος για την φετινή παραγωγή αλλά όχι για τις τιμές παραγωγού δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), Βασίλης Καρέλης. Όπως δήλωσε «η τιμή ξεκίνησε από το 1 ευρώ τα τέλη Αυγούστου με συγκομιδή της ποικιλίας Ιντερτονάτο. Στη συνέχεια έπεσε σταδιακά στα 30 λεπτά το κιλό αυτή την εποχή όπου συγκομίζεται η ποικιλία Μαγληνό. Τα βιολογικά λεμόνια εξάγονται στα 47 λεπτά το κιλό, τιμή που θεωρώ ότι είναι πολύ χαμηλή. Κανονικά δεν θα έπρεπε να πέσει η τιμή κάτω από τα 60 λεπτά, γιατί είναι αυξημένο το κόστος. Μεγάλο πρόβλημα είναι τα εισαγόμενα λεμόνια από την Τουρκία κυρίως αλλά και την Αργεντινή. Υπάρχει πρόβλημα από την έλλειψη ελέγχων στις εισαγωγές λεμονιών».
Κόρινθος
Ο κ. Γιάννης Θεωδόρου, γεωπόνος από την ΕΑΣ Κιάτου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η τιμή παραγωγού για τα λεμόνια ξεκίνησε με 70 – 80 λεπτά το κιλό και με την ποικιλία Ιντερτονάτο, ενώ τώρα που συγκομίζεται η ποικιλία Μαγληνό η τιμή έπεσε στα 37 – 40 λεπτά. Η παραγωγή μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με πέρσι αλλά ικανοποιητική σε σχέση με τον μέσο όρο. Ευτυχώς κατά την τη φετινή περίοδο δεν υπήρξαν ζημιές (όπως υπήρξαν πέρσι λόγω παγετών). Σημαντικό πρόβλημα στην αγορά των λεμονιών της χώρας μας συνεχίζουν να αποτελούν οι «πιέσεις» από εισαγωγές λεμονιών Τουρκίας και Αργεντινής».
Επίσης ο γεωπόνος από το Κιάτο κ. Χρήστος Ψαράκος, προσθέτει ότι «η καλλιέργεια λεμονιάς στο Κιάτο δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, ωστόσο υπήρχε μια μικρή πτώση της παραγωγής από περσινή χαλαζόπτωση. Οι τιμές αυτή την εποχή βρίσκονται στα 35 λεπτά το κιλό».
Λακωνία
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον ΑΣ Sparta Orange, «οι τιμές παραγωγού για το λεμόνι στην Λακωνία ξεκίνησαν για τις πρώιμες ποικιλίες από το 1 ευρώ το κιλό και έπεσαν σταδιακά στα 40 – 50 λεπτά το κιλό τώρα που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής. Συνεχίζει να υπάρχει ο ανταγωνισμός στην αγορά με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Ο συνεταιρισμός κάνει προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγή όσο το δυνατόν»
Πρέβεζα
Γεωπόνος από τον Κηπευτικό Συνεταιρισμό Πρέβεζας ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι η φετινή παραγωγή λεμονιών στην Πρέβεζα ήταν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την περσινή. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ήταν στα περσινά επίπεδα μεταξύ 30 – 35 λεπτά το κιλό.
agrotypos.gr