Μεντζελόπουλος: “Μεριμνήστε έγκαιρα για την αγροτική οδοποιία στην Αιγιάλεια” – Βούλγαρης: “Καθαρίστηκαν δρόμοι που είχαν δεκαετίες να καθαριστούν”

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο επίκεντρο του δήµου Αιγιάλειας, βρίσκονται τα έργα εκτέλεσης της αγροτικής οδοποιίας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες έχουν µεγαλώσει, καθώς η κλιµατική κρίση έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές και εγκυµονεί πολλούς κινδύνους. Το θέµα συζητήθηκε στην Επιτροπή Λογοδοσίας (10/7) µετά από εισήγηση του  δηµοτικού συµβούλου κ. Γιώργου Μεντζελόπουλου, σχετικά µε τον καθαρισµό της αγροτικής οδοποιίας. Ο δηµοτικός σύµβουλος έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” µιας και οι κλιµατικές συνθήκες έχουν αλλάξει και ολόκληρες εκτάσεις παραµένουν ακαθάριστες.

Ο κ. Μεντζελόπουλος µεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η αντιπυρική περίοδος αρχίζει από 1η Μαΐου και γνωρίζω ότι ότι σε πολλούς δήµους µέχρι µέσα Ιουνίου έχουν καθαριστεί όλοι οι δρόµοι και οι αντιπυρικές ζώνες παντού.  Στο ∆ήµο µας,  µιλώντας µε κάποιους προέδρους βλέπω ότι η εργολαβία της αγροτικής οδοποιίας, που νοµίζω ότι γίνονται µέσω του “Πράσινου Ταµείου” δεν εκτελείται σωστά. Οι Πρόεδροι εκφράζουν παράπονα, επειδή εργασίες γίνονται µόνο εκεί που είναι «δικοί» σας πρόεδροι, καθαρίζονται αυλάκια και δρόµοι και σε άλλους προέδρους που ανήκουν σε άλλες παρατάξεις δεν κάνετε τίποτα.  Προφανώς για λόγους πολιτικής δεν τους βοηθάτε. Ανησυχώ και θέλω να µου πείτε πότε περίπου υπολογίζεται, βρισκόµαστε µέσα Ιουλίου, ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καθαρισµού των δρόµων.  Γιατί δεν θέλουµε να γίνουµε το δεύτερο «Μάτι»  και  γιατί πλέον εδώ στην Ελλάδα γίνονται ζηµιές και µετά λέµε τι έφταιξε.  Πάµε να προλάβουµε το µοιραίο, το κακό, για να µπορέσουµε όλοι µαζί να δούµε κάτι καλό. Γιατί απ’ ό,τι βλέπετε οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και µε το παραµικρό  όλη η Ελλάδα καίγεται. Πρέπει  να προσπαθήσουµε να είµαστε έτοιµοι, γιατί θέλω ο δικός µας ∆ήµος να είναι προετοιµασµένος».

Ψυχράµη: “Παράπονα στην Κουνινά”

Στο θέµα αναφέρθηκε και η κ. Ψυχράµη, η οποία µεταξύ άλλων ανέφερε:

-«Καταθέτω αυτό που µου είπε ο πρόεδρος της Κουνινάς, ότι η δηµοτική αρχή έστειλε κάποιον να καθαρίσει τους δρόµους, δεν έκανε καθόλου καλή δουλειά και ο Πρόεδρος τον έδιωξε.  Θέλουµε, όπως µου είπε, άλλο µηχάνηµα για να διορθώσουµε αυτά που έφτιαξε.  ∆εν το ξέρω, δεν πήγα να κάνω αυτοψία, πιθανότατα η ανάλογη υπηρεσία έχει στείλει και τον υπάλληλο και ξέρει να µας απαντήσει.  Στην τοπική κοινότητα Κουνινάς είχαν δοθεί  150 ώρες αγροτικής οδοποιίας, πέρσι δόθηκαν στο χωριό 60 ώρες για να γίνουν δουλειές και φέτος ενηµέρωσαν τον πρόεδρο ότι οι ώρες γίνονται 48. Είναι πάρα πολλά τα χιλιόµετρα της αγροτικής οδοποιίας, της τοπικής αυτής κοινότητας, και πρέπει να γίνουν καθαρισµοί. Θέλω να µου το απαντήσετε γιατί µειώσατε τόσο πολύ τις ώρες της οδοποιίας στο συγκεκριµένο χωριό στη συγκεκριµένη κοινότητα. Γιατί αυτό δεν συνάδει µε αυτό που είπατε ως δηµοτική αρχή και µετά και την αύξηση των τελών, ότι θα παρέχετε καλύτερες υπηρεσίες. Αντίθετα εσείς τις µειώνεται».

Χριστόπουλος: “Ιδιαίτερα πληγωµένη η περιοχή του ∆ιακοπτού

Ο Αντιδήµαρχος ΄Εργων κ. Χριστόπουλος επικεντρώθηκε στην περιοχή του ∆ιακοπτού λέγοντας:

– «Ιδιαίτερα πληγωµένη είναι η περιοχή του ∆ιακοπτού από τις πυρκαγιές. Μετά από τις προσπάθειες από τις εργολαβίες, τόσο της αγροτικής οδοποιίας όσο και τα αγροδασικά, βρίσκονται σε πάρα πολύ κατάσταση. Κάναµε µεγάλη προσπάθεια  ειδικά να ανοίξει ο δρόµος που πάει από Ζαχλωρίτικα,   καθώς κατέβαιναν τα φερτά υλικά και ο δρόµος ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Καταφέραµε και τον έχουµε κάνει πλέον προσβάσιµο, όµως  δεν φτάνουν οι ώρες. Ας µην γελιόµαστε τα χιλιόµετρα της αγροτικής οδοποιίας του δήµου αιγιάλειας είναι αµέτρητα. ‘Οσα χρήµατα και εάν δώσουµε δεν φτάνουν. Εµείς  στην τεχνική υπηρεσία µε δικό µας µηχάνηµα παρεµβαίνουµε σε κάποιες περιοχές. Επειδή άκουσα να γίνεται αναφορά για το «Πράσινο Ταµείο», όντως ο δήµος Αιγιαλείας µπόρεσε και πήρε χρηµατοδότηση, 200.000 Ε  για να µπορέσουµε να καθαρίσουµε κι άλλες περιοχές σε συνεργασία µε την Πολιτική Προστασία».

Βούλγαρης: “Φέτος ξεκινήσαµε τον καθαρισµό νωρίτερα, άλλες φορές ξεκινούσαν από Αύγουστο”

 Ο Αντιδήµαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Φιλιππάτος ∆ηµήτρης απουσίαζε και εκ µέρους του απάντησε ο  Αντιδήµαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βούλγαρης, λέγοντας:

– «Μου κάνει µεγάλη εντύπωση ότι το θέµα το αγροτοδασικό, το θέτει ο κ. Μεντζελόπουλος, ο οποίος είναι και υπάλληλος στην πυροσβεστική. Και τον ερωτώ: Ποια άλλη χρονιά είχαν καθαριστεί Ιούλιο µήνα οι δασικοί δρόµοι και να έχουν τελειώσει;  Οι συµβάσεις των αγροτοδασικών έχουν υπογραφεί στις 3/6 και έχουν ξεκινήσει σε όλες τις δηµοτικές ενότητες και σε κάποιες µάλιστα κοντεύουν να ολοκληρωθούν. Τα χρήµατα 18.600Ε µε το ΦΠΑ είναι από δηµοτικούς πόρους και δεν είναι από το “Πράσινο Ταµείο”. Το δασαρχείο έκανε µια µελέτη και δηµοπράτησε για όλη την Αιγιάλεια 13.000€ µε το ΦΠΑ. Έχω έγγραφα εδώ από το δασαρχείο Πατρών και Αιγίου ότι αδυνατούν να καθαρίσουν δασικούς δρόµους κι έχω αλληλογραφία που αναφέροµαι ποιους µπορούµε να κάνουµε εµείς και ποιους δεν µπορούµε. 

‘Εχει γίνει τεράστια δουλειά και αυτή τη στιγµή εκκρεµούν:

– Στη δηµοτική ενότητα ∆ιακοπτού εκκρεµούν οι περιοχές Μαµουσιά, Κερύνεια και Τράπεζα. 

– Στη δηµοτική Κοινότητα Αιγίου έχει µείνει σε εκκρεµότητα το Μαυρίκι και η Κουνινά, γιατί ο Πρόεδρος δεν θέλει το συγκεκριµένο εργολάβο, επειδή το µηχάνηµα όπως ισχυρίζεται δεν κάνει καλή δουλειά. Και αναρωτιέµαι, γιατί στα Μελίσσια που είχαν 15 χρόνια να καθαριστούν ο εργολάβος έκανε εξαιρετική δουλειά και είναι ευχαριστηµένοι όλοι, και ο Πρόεδρος της Κουνινάς δεν τον θέλει. Μήπως υπάρχει κάτι προσωπικό, αναρωτιέµαι; ∆εν το γνωρίζω.

– Εκκρεµεί η Ακράτα και ο Ερινεός και στη Συµπολιτεία βρισκόµαστε στο 90% και η εργολαβία προχωρά κανονικά. Στον πρόεδρο της Κουνινάς είχα πει 56 ώρες αγροτικής οδοποιίας και εάν δεν σε φτάνουν θα συµπληρώσεις 60 ώρες από αγροτοδασικά και δεν τις δέχτηκε, στις 28 ώρες τον έδιωξε λέγοντας «δεν θέλω αυτόν τον εργολάβο». 

Πάντως οι καθαρισµοί και αγροτικών και αγροτοδασικών έχουν ξεκινήσει από αρχές Ιουνίου και νωρίτερα και µέχρι 25 Ιουλίου θα έχουν τελειώσει παντού. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και είχαµε τεράστιες ζηµιές και από τις βροχές όλα αυτά τα χρόνια. Συντήρηθηκαν και δρόµοι που είχαν χρόνια να συντηρηθούν, δεν είχε περάσει για χρόνια µηχάνηµα. Καθαρίστηκαν δρόµοι που είχαν να καθαριστούν δεκαετίες και δασικοί και αγροτικοί δρόµοι. Φέτος ξεκινήσαµε τον καθαρισµό νωρίτερα, άλλες φορές ξεκινούσαν από Αύγουστο. Οι ζηµιές στους δρόµους επί χρόνια ήταν τεράστιες και απαιτείται πολύ δουλειά, γιατί κανείς επί χρόνια δεν είχε ασχοληθεί. Αναρωτήθηκα πώς θα γίνουν οι δρόµοι αυτοί βατοί; Και τα καταφέραµε!”

Καλογερόπουλος: “Οι πρόεδροι πρέπει να συντονίζονται µε τους κανόνες”

Ο ∆ήµαρχος Αιγιάλειας κ. Καλογερόπουλος διευκρίνισε λέγοντας:

– «Επειδή είναι 73 οι πρόεδροι στα χωριά µας, πρέπει να συντονίζονται µε κάποιους κανόνες, όπως και εµείς προχωράµε µε τους κάποιους κανόνες για να µπορεί να υπάρχει συνεννόηση. Και η συνεννόηση είναι απαραίτητη για να µπορούµε να έχουµε το αποτέλεσµα. Όµως θέλω να διευκρινίσω, ότι από το νόµο ο πρόεδρος δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά εισηγητικό. Εποµένως, κακώς ο κάθε πρόεδρος επεµβαίνει για να εκφράζει κρίσεις, χωρίς να έχει τις ιδιαίτερες γνώσεις και  την εµπειρία. Αν είναι καλός ή κακός εργολάβος και όποιες παρατηρήσεις έχει ως άνθρωπος και έχει όλο το θεσµικό κύρος να το κάνει, θα απευθύνεται στη δηµοτική αρχή και στον αρµόδιο αντιδήµαρχο, ο οποίος στο τέλος θα αποφασίζει. ∆εν µπορεί ο κάθε πρόεδρος, όταν δεν του αρέσει ο εργολάβος και θεωρεί ότι δεν είναι καλός, να τον διώχνει. Σε καµία των περιπτώσεων».

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”