“Μπάχαλο” στην Υγεία! – Τι αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου και ιατροί του Νοσοκομείου Αιγίου

Από αριστερά Δημήτρης Κουσουρής, Αριστείδης Κοκορές, Γιώργος Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Μόρος

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κι επικύρωσε η ολομέλεια των προέδρων όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, απέχοντας από την Παρασκευή 27 Ιουλίου  έως την Δευτέρα 29 Ιουλίου από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ (με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τους ανθρώπους με αναπηρία), συμμετέχοντας στην συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου  και ιατρός – καρδιολόγος κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, και οι ιατροί κ.κ. Δημήτρης Κουσουρής, Κωνσταντίνος Μόρος και  Αριστείδης Κοκορές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, προκειμένου να ενημερώσουν για την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της υγείας και τα μέτρα επίταξης που θέλει να επιβάλει ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις στους ιδιώτες ιατρούς. Ουσιαστικά ο Υπουργός κάνει λόγο για επαίσχυντη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την επίταξη ιδιωτών ιατρών για να καλύψει χρόνιες ελλείψεις στην στελέχωση του ΕΣΥ.

 

Αγγελόπουλος: «Μια από τις πιο σημαντικές μέρες ως γιατρός στην καριέρα μου – Βρισκόμαστε μπροστά στο “ξεχαρβάλωμα” της υγείας»

Ο κ. Αγγελόπουλος φανερά ανήσυχος και προβληματισμένος με τα όσα διαδραματίζονται επί χρόνια στον τομέα της υγείας, αλλά και στην τωρινή κατάσταση με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών να καλύπτουν κενά όπου παρουσιάζονται στα νοσοκομεία ,ανέφερε μεταξύ άλλων:

-«Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες ως γιατρός στην καριέρα μου. Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά στον τομέα της υγείας, αλλά εξίσου ανησυχητική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Αιγίου. Τα ζητήματα είναι χρόνια και δυστυχώς οι τόσοι υπουργοί που πέρασαν έβλεπαν τα προβλήματα, τα «κουκούλωναν» και τα μετέφερε ο ένας στον άλλον.

Τώρα έχουμε περάσει σε οριακή κατάσταση και βρισκόμαστε μπροστά στο… «ξεχαρβάλωμα» της υγείας. Έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς του ΕΣΥ και στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν, οι οποίοι όμως έχουν φτάσει στο απροχώρητο.

Αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα, βαλλόμεθα από πολλούς νόμους και βρισκόμαστε σε αναστολή της συνταγογράφησης, γιατί είμαστε αντίθετο στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, αντίθετοι στο άρθρο 65 το οποίο αναφέρει ότι εάν δεν καλύψουμε κενά στο σύστημα υγείας μας αφαιρείται άμεσα το δικαίωμα στη συνταγογράφηση.

Οι Ιατρικοί σύλλογοι της χώρας είναι εξοργισμένοι με τα όσα ζητά το Υπουργείο και αναφέρονται στα επίμαχα άρθρα και για το λόγο αυτό απέχουμε έως τη Δευτέρα από τη συνταγογράφηση, για να δείξουμε στον κόσμο τι θα συμβεί εάν κοπεί η συνταγογράφηση.

Ζητάμε μια συγγνώμη από τους ασθενείς, αλλά έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Όπου και να μας ζητήθηκε «βάλαμε πλάτη» κυρίως στην πανδημία και έχουμε γίνει το μπαλάκι στις διαθέσεις της ΥΠΕ. Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας.

Η συμπεριφορά του Υπουργείου είναι άκρως προσβλητική απέναντι στους γιατρούς, κυρίως στην αναφορά  ότι «μας σπούδασε τσάμπα». Τους απαντώ ότι μας σπούδασαν οι γονείς μας ή αναγκαστήκαμε και να δουλέψουμε για να καταφέρουμε.

Ομόφωνα και οι 64 Ιατρικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα έχουμε κοινή γραμμή και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου όλοι οι Πρόεδροι θα βρεθούμε στην Αθήνα, όπου θα παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Το ΕΣΥ κινείται στο χείλος της καταστροφής και δεν υπάρχει στελέχωση των νοσοκομείων. Ζητούν να πάνε γιατροί σε άγονες γραμμές, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κίνητρα μέσω ενός «πακέτου» για τους αυτούς τους γιατρούς, όμως μετά από δύο χρόνια να μπορέσουν να τους απορροφήσουν σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν θα υπάρχει και εξέλιξη επιστημονική για όσο διάστημα παραμείνουν στις άγονες γραμμές”.

 

Μόρος: «Λόγω τουριστών, τώρα θυμήθηκαν τα άγονα νησιά»

Ο νοσοκομειακός ιατρός, παιδίατρος στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Αιγίου κ. Κωνσταντίνος Μόρος, εξέφρασε την άποψή του λέγοντας, ότι όλα αυτά τα κάνει τώρα το Υπουργείο, λόγω δυσφήμισης της χώρας μας από κάποιους τουρίστες, καθώς βρέθηκαν σε νησιά όπως Κω, Χίο κ.λπ. και δεν υπήρχαν οι αναγκαίες υποδομές για τους περιθάλψουν ή δεν εξυπηρετήθηκαν όπως θα ήθελαν.

Ο κ. Μόρος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας λέγοντας ότι οι γιατροί στην Ελλάδα φτάνουν τους 70.000, από τους οποίους οι 25.000  έφυγαν και εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ οι ελλείψεις γιατρών φτάνει τις 6.000.

Επιγραμματικά αναφέρθηκε στις ελλείψεις που καταστράφονται στα νοσοκομεία όπως:

  • Τα ΤΕΠ λειτουργούν χωρίς υλικό.
  • Υπάρχει αδυναμία σε ρεπό και δεν υπάρχει δυνατότητα ξεκούρασης.
  • Ανυπαρξία ελάχιστων συνθηκών ασφάλειας.
  • Μη ένταξη των γιατρών σε βαρέα/ανθυγιεινά.
  • Η υπερωριακή εργασία δεν λογίζεται.
  • Αδυναμία εξέλιξης των γιατρών σε άγονες γραμμές.
  • Κλίμα φυγής ιατρών από τα νοσοκομεία εξαιτίας των διοικητών που πάντα διορίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση και έτσι τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.
  • Ελλείψεις σε ιατρούς βασικών ειδικοτήτων – ένας γιατρός για όλα δεν λύνει το πρόβλημα.
  • Δύσκολη η προσαρμογή των ιδιωτών στα νοσοκομεία σε όλα τα επίπεδα.
  • Για ο,τιδήποτε συμβεί Κράτος και Δικαιοσύνη καθιστούν τον γιατρό υπόλογο”.

 

Κοκκορές: «Διοικούν άνθρωποι άσχετοι με την υγεία – Η επίταξη των γιατρών είναι ένα σοβιετικό μέτρο»

Ο ιατρός – χειρουργός του νοσοκομείου Αιγίου κ. Αριστείδης Κοκορές επικεντρώθηκε στη διοίκηση και στην εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία λέγοντας χαρακτηριστικά:

-«Διοικούν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Κυριαρχεί μια στεγνά σκληρή κομματική διοίκηση και εκεί βρίσκεται η ουσία του προβλήματος.

Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση είχε σαν στόχευση την ιδιωτικοποίηση από την αρχή και τώρα η επίταξη είναι ένα σοβιετικό μέτρο και δεν καταλαβαίνω τη λογική. Βασικά εμείς στο νοσοκομείο του Αιγίου, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια εργαζόμαστε με τη μορφή του «εντέλλεσθαι». Σε άλλα νοσοκομεία αυτό συμβαίνει πιο πολλά χρόνια.

Τώρα στην επίταξη, ο υπουργός βάζει και τους ιδιώτες γιατρούς. ‘Εχουν την τάση στην κυβέρνηση να προβάλουν το μισθολογικό, αλλά για εμάς προέχει η αξιοπρέπεια και οι  καλές συνθήκες εργασίας που δεν δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Πολλοί γιατροί έχουν φύγει για το εξωτερικό και σε επαφή μαζί τους μου αναφέρουν χαρακτηριστικά, «φύγαμε και βρήκαμε την υγειά μας», εννοώντας τις συνθήκες εργασίες καθώς εργάζονται με πρωτόκολλα που τηρούνται, με τάξη και κανόνες.

Στο Νοσοκομείο του Αιγίου το πρόβλημα καταγράφεται στις εφημερίες και στην υποδοχή των ασθενών. Γενικότερα προβλήματα καταστράφονται στα επείγοντα σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Δυστυχώς άσχετοι άνθρωποι ασχολούνται με τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας χωρίς σχέδιο και γνώσεις των προβλημάτων».

Κουσουρής: «Η έλλειψη γιατρών είναι ευθύνη του Κράτους»

Ο ιατρός παθολόγος κ. Δημήτρης  Κουσουρής ανέφερε μεταξύ άλλων:

– «Η έλλειψη γιατρών που παρατηρείται στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι ευθύνη του Κράτους και των εκάστοτε Υπουργείων. Όταν ξεκίνησα θέλησα να εργαστώ σε νοσοκομείο, αλλά μου έδινε σύμβαση για ένα χρόνο. Οπότε ήταν για μένα μονόδρομος να ξεκινήσω να λειτουργώ το δικό μου ιδιωτικό ιατρείο. Γιατί το Κράτος δεν προχωρά σε διορισμούς και το μόνο που κάνει είναι να προκρίνει συμβασιούχους για ένα χρόνο. Η συγκεκριμένη διάθεση του υπουργού να εφαρμόσει την επίταξη με βρίσκει κάθετα αντίθετο».

 

Για ποιο λόγο αντιδρούν οι γιατροί:

Σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου αναφέρει για ποιο λόγο αντιδρούν οι γιατροί:
 
1. Γιατί τα κενά στο Ε.Σ.Υ. είναι ένα πρόβλημα χρόνων, που δεν τα δημιούργησαν οι γιατροί, αλλά οι εκάστοτε υπουργοί, που από δεκαετίες προκηρύσσουν ελάχιστες θέσεις μόνιμων ιατρών, με τεράστιες καθυστερήσεις και αδικαιολόγητες μετακινήσεις ιατρών με ρουσφετολογικά κριτήρια.
2. Γιατί απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, χωρίς εξοντωτικά ωράρια, χωρίς «εντέλλεσθε», με συγκεκριμένες ευθύνες και συγκεκριμένη οργάνωση, κι όχι «πάμε κι όπου βγει».
3. Γιατί πρέπει οι χιλιάδες κενές θέσεις που υπάρχουν, να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό, κι όχι απλώς να υπάρχει κάποιος διαθέσιμος «με λευκή ποδιά».
4. Γιατί δεν είναι εφικτό κάποιος γιατρός που έχει δεκαετίες να δουλέψει σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να επιφορτιστεί με την ευθύνη νοσηλείας δεκάδων ασθενών που δεν τους έχει δει ποτέ, σε έναν χώρο που δεν έχει δουλέψει ποτέ, με παραϊατρικό προσωπικό που δεν γνωρίζει, και παράλληλα να είναι υπεύθυνος και για το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
5. Γιατί δεν είναι δυνατόν σε περίοδο ειρήνης και χωρίς να υφίσταται πανδημία, να επιτάσσονται επιστήμονες να εργαστούν παρά την θέλησή τους στο προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας.
6. Γιατί δεν ανεχόμαστε να προσβάλλει και να ευτελίζει ο υπουργός υγείας έναν ολόκληρο κλάδο, που έχει προσφέρει πολλά στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, καλύπτοντας την ανυπαρξία της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
7. Γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας προσιδιάζουν σε ολοκληρωτικά και επ’ ουδενί σε δημοκρατικά καθεστώτα.
8. Γιατί από την υπερπληθώρα γιατρών που υπήρχε προ 20ετίας στην Ελλάδα, έχουμε καταλήξει σε έλλειψη γιατρών, αφού με ευθύνη της πολιτείας χιλιάδες γιατροί μεταναστεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό, αναζητώντας αξιοπρέπεια, καλύτερη οργάνωση, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ζητάμε συγγνώμη από τους ασθενείς μας για την προσωρινή ταλαιπωρία, αλλά «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», δεν πάει άλλο! Έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, να μην αφήσουμε να παγιωθεί μία προβληματική κατάσταση, που μπορεί στην συνέχεια να εφαρμοστεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, με επιτάξεις και καταναγκαστική εργασία!”

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ