Ψυχραιμία και ευθυκρισία συνιστούν οι αστυνομικές αρχές σε γονείς και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μη μεταβιβάζουν στη «μπλε φάλαινα» την ευθύνη για ενδοοικογενειακά και ενδοσχολικά δεινά.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους γονείς για τους κινδύνους του διαδικτυακού παιχνιδιού, που δύναται να ωθήσει εφήβους στην αυτοκτονία, άρχισαν να δημοσιοποιούνται από διάφορους διαύλους επικοινωνίας περιστατικά εμπλοκής μαθητών, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. «Εξ όσων έχουν λάβει το φως της δημοσιότητας, ισχύει ο αυτοτραυματισμός της 15χρονης στην Κατερίνη και η προσέγγιση μέσω facebook ενός 14χρονου αγοριού, το οποίο κοινοποίησε από την ημέρα της πρώτης δοκιμασίας το πρόβλημα στη μητέρα του, με αποτέλεσμα να λήξει άμεσα και ανώδυνα το όλο θέμα» εξηγούν στην Καθημερινή κύκλοι της αστυνομίας, που επιρρίπτουν πολλές ευθύνες τόσο στα ΜΜΕ όσο και στον… παραδοσιακό υπερπροστατευτισμό των Ελλήνων γονέων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τις τελευταίες μέρες το τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει πάρει… φωτιά και οι γονείς καταθέτουν πλήθος περίεργων συμπεριφορών, οι οποίες ωστόσο είναι συνήθεις στην εφηβεία και δεν συνδέονται απαραίτητα με την εμπλοκή σε ένα τέτοιο παιχνίδι.
«Εχουμε ξεχάσει ότι το καλύτερο λογισμικό για να προστατευθούν από τέτοιου είδους απειλές τα παιδιά είναι η ίδια η σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς τους»,τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Αλλωστε, ακόμα και αν μπορούσαμε με… ένα μαγικό ραβδί να εξαφανίσουμε από τον αχανή κυβερνοχώρο το εν λόγω θηλαστικό, είναι βέβαιο ότι θα ξετρύπωναν άλλα, ανάλογα παιχνίδια – ήδη κυκλοφορούν πολλά παιχνίδια με δοκιμασίες που αποσκοπούν στη χειραγώγηση των χρηστών.
Εξάλλου και στις δύο περιπτώσεις των εφήβων, που οι ειδικοί συντείνουν ότι απειλήθηκαν, δεν έχει πιστοποιηθεί ότι η προσέγγιση είχε γίνει από τους διαχειριστές του επικίνδυνου παιχνιδιού με πατρίδα τη Ρωσία. «Οταν θα γίνει η άρση του απορρήτου και εξεταστεί το υλικό του υπολογιστή, θα μάθουμε περισσότερα» διευκρινίζει η ΕΛ.ΑΣ.
Το θέμα δεν φαίνεται να μονοπωλεί μόνο τις συζητήσεις στα κλειστά γκρουπ των γονέων στο facebook ούτε στα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών, αλλά έχει εγείρει την περιέργεια πολλών εφήβων μαθητών, που έως τώρα λίγο πολύ αδιαφορούσαν για την ύπαρξη της «φάλαινας». Ως εκ τούτου, πολλοί επισημαίνουν ότι ίσως ο κίνδυνος που απορρέει από τον μιμητισμό είναι μεγαλύτερος από τις ίδιες τις παράλογες απαιτήσεις της «φάλαινας»…