Eνέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας
Tην υποβολή νέας πρότασης τεχνικού δελτίου έργου για την συντήρηση, αποκατάσταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 7 Αυγούστου 2018. Σύμφωνα με το νέο νόμο η αρμοδιότητα καθαρισμού ρεμάτων ανήκει πλέον στην Περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζονται και αντίστοιχοι πόροι, τους οποίους και διεκδικεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Ανταποκριθήκαμε άμεσα με σωστή προετοιμασία και ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη νέα αρμοδιότητα που πρόσφατα μας ανατέθηκε από τον «Κλεισθένη» και αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων, για δράσεις προστασίας από τις πλημμύρες, που θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή των υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Με αίσθημα ευθύνης, προχωράμε στην απόφαση ένταξης έργων, προκειμένου να γίνουν εργασίες που αφορούν τον καθαρισμό και διαμόρφωση των κοιτών και πρανών των ποταμών και χειμάρρων στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και την Ηλείας, λειτουργώντας προληπτικά. Διεκδικούμε, ωστόσο, αντίστοιχη χρηματοδότηση, καθώς η αρμοδιότητα δεν συνοδεύτηκε από ανάλογους πόρους», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατατίθεται το τεχνικό δελτίο με το αίτημα χρηματοδότησης του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ για την Αιτωλοακαρνανία, 5.200.000 ευρώ για την Αχαΐα και 4.000.000 ευρώ για την Ηλεία.
Ο καθαρισμός θα γίνει από προσχώσεις, βλάστηση, μπαζώματα και απορρίμματα των ποταμών και χειμάρρων, ενώ θα γίνει επιπλέον συντήρηση και αποκατάσταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων.
Που προβλέπονται παρεμβάσεις
Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν περισσότεροι από 200 χείμαρροι και ποταμοί. Μεταξύ αυτών που πρέπει να καθαρισθούν και συντηρηθούν είναι: Ερημίτσας Ρέμα Μεγάλης Χώρας και συμβάλλοντες, περ. Αγρινίου, Ρύακα περ. Στράτου, ρέματα περ. Μακρυνείας, ποτ. Ινάχου, Ζέρβα, Κρικελιώτη και Σαραντάπορο περ. Αμφιλοχίας, Σκα, Βαρειά, Λαγκαδούλα, Τζαβάρα, Πλατανόρεμα, Νερομάνα, Μπιζάκος, Δαφνούλα, Νυφόρεμμα και Ριζόρεμα περ. Ναυπάκτου, χείμαρροι Γαλατά Περιθωρίου και Γαυρολίμνης, χείμαρροι περ. Αιτωλικού και Μεσολογγίου, χείμαρροι περ. Οινιαδών.
Στην Αχαΐα καταγράφονται πάνω από 37 ποταμοί και χείμαρροι. Αυτοί που πρέπει να καθαρισθούν και συντηρηθούν είναι ενδεικτικά: Κριός, Λαδοπόταμος, Βοραϊκός, Κράθις, Κερυνίτης, Σελινούντας, Μεγανίτης, Μιλιαγκός, Μανεσέικος,Φοίνικας, Βολιναίος, Ροδινής, Άρτεμη, Λιακατά, Στάχταινα, Χάραδρος, Γλαύκος, Μείλιχος, Παναγίτσα, Πείρο, Παραπείρο, Λαρισσό και λοιπών ποταμών, παραποτάμων και όμορων χειμάρρων αρμοδιότητας Π.Ε. Αχαϊας, στους οποίους απαιτείται παρέμβαση με σκοπό την αρτιότερη παροχέτευση υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Στην Ηλεία υπαρχουν 17 ποταμοί και χείμαρροι με τους παραποτάμους τους να ξεπερνούν τα 165 χλμ. Οι ποταμοί και χείμαρροι που πρέπει να καθαρισθούν και συντηρηθούν είναι: Θολό, Ανήλιο, Ανυδρος, Τσεμπερούλα, Ραγκαδού, Λαδικού, Σελλινουντας, Μουριά, Κάμενα, Κλαδεος, Ενιππέας, Λανθέικο ρέμα, Ιάρδανος, Πετρούλες (ή Λατίφι), Σοχιά, Πηνειός, Πηνειακός Λάδωνας, Βέργας, Ρούσκουλας, Κουρτέσι και Γκουρλέσας. Επίσης θα γίνουν τοπικές και κατά περίπτωση παρεμβάσεις σε παραποτάμους ή μικρότερα ρέματα τα οποία απορρέουν στους των άνω ποταμούς αρμοδιότητας της ΠΕ Ηλείας με σκοπό την αρτιότερη παροχέτευση υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Ενός λεπτού σιγή
Να σημειωθεί πως στην αρχή της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής.