Καταμεσής της τουριστικής περιόδου, και ενώ το πρόβλημα της παραμονής των σκουπιδιών στους δρόμους εντείνεται, έχοντας επιπτώσεις στην υγεία κατοίκων και επισκεπτών αλλά κυρίως στην τουριστική κίνηση και την τοπική οικονομία, ο απερχόμενος Δήμαρχος και φέρων την κύρια ευθύνη για την άθλια αυτή κατάσταση, επιμένει να παρουσιάζει τα πράγματα ειδυλλιακά και σαν έχουν δρομολογηθεί λύσεις για όλα τα προβλήματα.
Αποκρύβει το ζήτημα ότι τόσο η μεταφορά όσο και η διάθεση των απορριμμάτων μας έχουν ανατεθεί – με συνοπτικές διαδικασίες με τις πλάτες της κυβέρνησης – σε ιδιώτες με δυσβάσταχτους οικονομικούς όρους. Έτσι σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του μεταξύ άλλων τονίζει ότι έχει υπογραφεί σύμβαση για μεταφορά 4.000 τόνων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, ότι από την Παρασκευή 26/7 θα μεταφέρονται 100 τόνοι ημερησίως και «…μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα μεταφέρονται 200 τόνοι την ημέρα, αφού η εταιρία μεταφοράς προγραμματίζει οκτώ δρομολόγια με νταλίκες κλειστού τύπου με τονάζ περίπου 25 τόνους…» και κυρίως ότι την 1η Σεπτέμβρη θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας ώστε να εκδοθεί νέα ΑΕΠΟ και να επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ. Στην προσπάθεια παρουσίασης μιας εικονικής πραγματικότητας, ο απερχόμενος Δήμαρχος φαίνεται να συνεπικουρείται από ορισμένα τοπικά μέσα αλλά και από τη σιωπή άλλων θεσμικών παραγόντων καθώς και των νέων (σε αναμονή) θεσμικών παραγόντων, αυτοδιοικητικών, κυβερνητικών κλπ.
Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω :
– Μέχρι σήμερα 29/7 ελάχιστα φορτία έχουν φύγει για Κοζάνη.
– Το κόστος της μεταφοράς των σκουπιδιών φαίνεται να είναι δυσβάστακτο για το Δήμο και υπάρχει προβληματισμός αν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η λύση.
– Η υπογραφείσα (αόρατη) σύμβαση μετά βίας φθάνει να λύσει το πρόβλημα για 30-40 ημέρες.
– Υπεύθυνοι στην Κοζάνη αναφέρουν ότι μόλις το 18% των μεταφερόμενων σκουπιδιών θα καταλήξει σε ΧΥΤΥ, πράγμα που σημάνει ότι χοντρικά το 80% του όγκου των σκουπιδιών που μεταφέρονται, θα μπορούσε να είχε ανακυκλωθεί, αν ο Δήμος Αιγιάλειας στοιχειωδώς είχε ασχοληθεί με το θέμα της ανακύκλωσης. Όμως ο Δήμαρχος και ταυτόχρονα υπεύθυνος καθαριότητας, αρνείται να ασχοληθεί με την ανακύκλωση, που στην κατάσταση που βρισκόμαστε θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Και την ποσότητα που πληρώνουμε ακριβά για μεταφορά να περιορίσει και έσοδα στο μηδενικό ταμείο του δήμου να προσθέσει. Μήπως κρύβεται κάτι εδώ?
Επίσης επειδή με τη δημιουργηθείσα (προμελετημένα 😉 κατάσταση ακούγεται όλο και πιο συχνά ότι “Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να λειτουργήσει και πάλι η Αιγείρα” θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι :
– Σχεδόν κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα στο ΧΥΤΑ Αιγείρας.
– Σύμφωνα με την ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/201525/3484 της 25/7/2019 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο υδροφόρος ορίζοντας του ΧΥΤΑ Αιγείρας εξακολουθεί να εμφανίζει μόλυνση παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποτεθεί σκουπίδια εδώ και έξη μήνες. Στο ίδιο έγγραφο της Περιφέρειας ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις που καθιστούν αδύνατη την επαναλειτουργία του. Άλλωστε η διαταχθείσα από το δικαστήριο ογκομέτρηση θα αποδείξει τον υπερκορεσμό του καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του.
– Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές (αυτοπροσώπως στην Επιτροπή Αγώνα) υποσχέσεις του περί μη επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Όσον δε αφορά τη νέα μελέτη και το φάκελο νέας αδειοδότησης που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο σχεδόν στην αποκεντρωμένη, ολοκληρώθηκε.
Πληροφορούμαστε έτσι, πως ο κ. Παναγόπουλος κατέθεσε μελέτη για δημιουργία δεύτερου κυττάρου στον πολύπαθο ΧΥΤΑ, όπου θα δέχεται απορρίμματα όλης της Αιγιάλειας με προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας 5,5 χρόνια. Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε διαβούλευση που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές. Γιατί αποτελεί νομικό αδίκημα η τυχόν έγκριση της μελέτης που δεν πληροί τους όρους και δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες η οποιαδήποτε υπογραφή υπαλλήλου.
Αποτελεί τεράστιο ηθικό ατόπημα η παραπάνω ενέργεια, έναντι μιας περιοχής που έχει υποστεί χρόνια τώρα τις συνέπειες του κράματος ανικανότητας και λαθεμένων επιλογών στο ζήτημα αυτό. Αποτελεί όμως και τεράστιο νομικό παράπτωμα που φυσικά και αντιμετωπίζουμε με τις δικηγόρους μας. Πώς είναι δυνατόν σε έναν αποδεδειγμένα ρυπογόνο ΧΥΤΑ που το δικαστήριο έχει επιβάλλει την πραγματοποίηση συγκεκριμένων έργων στην κατεύθυνση περιορισμού της ρύπανσης που προκαλεί στην περιοχή, να συζητείται η επέκτασή του με νέο κύτταρο; Και μάλιστα, εκεί που τον χειμώνα προκλήθηκε η μεγάλη κατολίσθηση. Η μομφή δεν αφορά μόνο τον απερχόμενο δήμαρχο και τα εμπλεκόμενα δημοτικά στελέχη. Απευθύνεται και σε όλους εκείνους τους “πρόθυμους” συντοπίτες μας και τον τοπικό τύπο που θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που να καυτηρίαζαν μια τέτοια ενέργεια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας δηλώνουν την ετοιμότητά τους να ξαναβγούν στους δρόμους και με κάθε μέσον να υπερασπιστούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους για την προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και υγείας και της αξιοπρέπειάς τους. Έχουμε πια την ωριμότητα και την δύναμη να αποτρέψουμε τη νέα εφιαλτική προοπτική που επιδιώκουν για την πολύπαθη περιοχή μας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ