Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη το καιρικό φαινόμενο της “Αφρικανικής σκόνης” που έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα της περιοχής, σας ενημερώνει:
H “Αφρικανική σκόνη” αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, κατά το οποίο σωματίδια σκόνης από την επιφάνεια περιοχών της Βόρεια Αφρικής με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Άσθμα, ΧΑΠ, βρογχίτιδα κ.α.), αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδες κ.α.) καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και να δημιουργήσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
Τα άτομα που είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση της “Αφρικανικής σκόνης” είναι τα βρέφη, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ως εκ τούτου συστήνεται, ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα:
- Περιορισμός των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όσο το φαινόμενο παραμένει έντονο (να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, χειρονακτικές εργασίες και η εξωτερική άθληση τι ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης).
- Ερμητικό κλείσιμο στα παράθυρα και τις θύρες ( π.χ. τοποθέτηση χαλιών στις εισόδους) του σπιτιού με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου της σκόνης.
- Προστασία των ματιών, της μύτης και του στόματος (π.χ. χρήση μάσκας)
- Εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης, κυρίως με την επαρκή κατανάλωση νερού.
- Τακτική ενημέρωση για την τρέχουσα ποιότητα του αέρα στην περιοχή.
- Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ή και επιδείνωσης κλινικών συμπτωμάτων όπως, βήχας, δύσπνοια, φαγούρα κ.α.
Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., Άννα Μαστοράκου, με αφορμή το φαινόμενο, δήλωσε:«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σε οποιοδήποτε συμβάν δυσφορίας, δύσπνοιας και επίμονου βήχα, να απευθυνθούν άμεσα σε δομές υγείας ή να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς. Είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα σωματιδίων στην ατμόσφαιρα».