Πάνω από 1.000 παιδιά στην Αιτωλοακαρνανία προγραμμάτισαν ρομποτικό μηχανισμό που ζωγραφίζει

Συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού

Ολοκληρώθηκε στο Αγρίνιο η Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Δράση WeGoSTEM (https://www.wegostem.gr/) που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα, το Πρότυπο Κέντρο Ρομποτικής και Τεχνολογίας – Makerlab σε συνεργασία με τη Διεθνή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Dwengo, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Το WeGoSTEM στην Ελλάδα (WeGoSTEM Greece) ξεκίνησε και φέτος στο Αγρίνιο στις 7 Οκτωβρίου και υλοποιήθηκε καθημερινά σε δύο τμήματα Δημοτικών Σχολείων, με δύο διαδοχικά εργαστήρια μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, που έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα. Στη συνέχεια, από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στα Χανιά σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Φέτος, τα ωφελούμενα παιδιά του WeGoSTEM Greece διπλασιάστηκαν, αφού η δράση προσφέρθηκε σε 1.000 παιδιά στην Αιτωλοακαρνανία και σε 200 στα Χανιά.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΡΑΣΗΣ WEGOSTEM

Κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου WeGoSTEM, μαθητές 10-12 ετών έχουν την ευκαιρία μέσα σε δύο διδακτικές ώρες να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομποτικό μηχανισμό που ζωγραφίζει με τη χρήση ανοιχτού υλικού και λογισμικού.

Ο μηχανισμός αυτός είναι ουσιαστικά ένας ρυθμιζόμενος βραχίονας δύο αξόνων, τον οποίον τα παιδιά καλούνται να συναρμολογήσουν χωρίς αναλυτική καθοδήγηση, με αποτέλεσμα να βιώνουν μια αξέχαστη εμπειρία της ανακάλυψης.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το WeGoSTEM, «γεννήθηκε» το 2017 στο Βέλγιο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία σε όλη τη χώρα με συμμετοχή 5.000 μαθητών. Το 2018 έγινε διεθνές, με τη συμμετοχή άνω των 6.000 παιδιών πανευρωπαϊκά, εκ των οποίων τα 600 από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αιτωλοακαρνανία.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ;

Η Εβδομάδα Προγραμματισμού της ΕΕ είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που γιορτάζει τη δημιουργία εφαρμογών και πραγμάτων μέσω της συγγραφής κώδικα. Εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι, νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και μαθήματα σε όλη την Ευρώπη, μέσα από τα οποία έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες ψηφιακές τεχνολογίες, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα γράφοντας λίγες γραμμές κώδικα ή να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της πληροφορικής και του προγραμματισμού.