Την Παρασκευή 17 Ιουνίου δίνεται τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων καθώς θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες ων βαθμολογιών των Πανελληνίων 2016 που θα κρίνουν τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Μια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Σύμφωνα με τη εγκύκλιο που έστειλε στα λύκεια το υπουργείο Παιδείας, θα παραλάβουν τις καταστάσεις με τις βαθμολογίες το πρωί της Παρασκευής, ώστε οι βαθμοί να αναρτηθούν μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε όλα τα σχολεία καθώς και στον ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. Όπως κάθε χρόνο επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας ότι πιθανόν να υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
Ένα καινούργιο εξεταστικό τοπίο περιμένει τους υποψήφιους οι οποίοι θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία με δεδομένα που έχουν αλλάξει καθώς τα επιστημονικά πεδία έχουν διαφοροποιηθεί, η προφορική βαθμολογία απουσιάζει και πλέον τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι τέσσερα.
1ο επιστημονικό πεδίο – Με την απώλεια των παιδαγωγικών λείπουν περίπου 2.000 θέσεις. Έτσι και οι υποψήφιοι των σχολών με μεσαία ζήτηση θα περιοριστούν σε λιγότερες θέσεις ανεβάζοντας έτσι τις βάσεις.
Γενικότερα και καθώς τα περυσινά θέματα έριξαν τις βάσεις, εφέτος αναμένεται άνοδος τόσο στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όσο όμως και σε σχολές με επίσης μεγάλη ζήτηση όπως στις σχολές ΜΜΕ και Ψυχολογίας.
2ο επιστημονικό πεδίο – Σε αυτό το πεδίο όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες σχολές, τα μαθηματικά είναι ένα πρόβλημα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι οι υποψήφιοι δεν τα πήγαν καλά και έτσι θα υπάρξει μια κάποια συγκράτηση των βάσεων σε σχέση με πέρυσι. Οι Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να κερδίσουν το περσινό χαμένο έδαφος.
3ο επιστημονικό πεδίο – Η Βιολογία έβαλε δύσκολα στους υποψηφίους όμως και πάλι για την είσοδο στις ιατρικές σχολές ο βαθμός που θα απαιτείται θα είναι κοντά στο 19,5. Σχολές βιολογίας, οδοντιατρική, κτηνιατρικές αλλά και παραϊατρικών επαγγελμάτων αναμένεται επίσης να ανέβουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ιστορική άνοδο των ιατρικών σχολών.
4ο επιστημονικό πεδίο – Το γεγονός ότι η είσοδος στα Παιδαγωγικά έχει γίνει δύσκολη, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουν λίγοι, ίσως φέρει μείωση των βάσεων και εύκολη πρόσβαση σε αυτές με σχετικά χαμηλό βαθμό.
5ο επιστημονικό πεδίο – Αναμένεται πτώση των βάσεων γενικότερα καθώς οι επιδόσεις των μαθητών ως τώρα φαίνεται ότι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
madata.gr