Το Αίγιο για 6η χρονιά φέτος, περισσότερο από ποτέ, γιόρτασε την Επέτειο της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”.
Μπορεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, ανήμερα της Επετείου, η έντονη βροχόπτωση, να εμπόδισε την διεξαγωγή της προγραμματισμένης σχολικής παρέλασης, ωστόσο το Σάββατο το βράδυ 28/1 στη νυχτερινή παρέλαση, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην οδό Μητροπόλεως και καταχειροκρότησε τους πολυπληθείς συλλόγους που βρέθηκαν στο Αίγιο από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας. Για την ιστορία του Έθνους μας, που έχει γραφτεί με το αίμα των προγόνων μας, με το Αίγιο πλέον να έχει αποκτήσει την ιστορική του ταυτότητα με την “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ‘Εναρξη της Επανάστασης.
Οι Σύλλογοι Αναβιωτών με μέλη κάθε ηλικίας, μικρά παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, εντυπωσίασαν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, με το εθνικό φρόνημα να γιγαντώνεται και να είναι πιο δυνατό από ποτέ.
Μετά το πέρας της νυχτερινής παρέλασης οι Σύλλογοι μετέβησαν στα Ψηλαλώνια Αιγίου, όπου τους δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα από τη δημοτική αρχή, ενώ ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος απένειμε τιμητικό δίπλωμα, τιμής ένεκεν, στον κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα Πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 8 το πρωί, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης και στη συνέχεια η κ. Βάνα Μπεντεβή – Σπυροπούλου, Φιλόλογος, Ιστορικός και Πρόεδρος της ΙΛΕΑ, μίλησε για τη “Μυστική Συνέλευση” και αναφέρθηκε στο ναΐδριο του Αη-Γιώργη Τεμένης, όπου σύμφωνα με έρευνα εικάζεται ότι και εκεί πραγματοποιήθηκε μία από τις Μυστικές Συνελεύσεις.
Την Κυριακή το πρωί 29/1, αρχικά τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, στην προτομή του Ανδρέα Λόντου, από συλλόγους Αναβιωτών. Ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Αιγιάλειας κήρυξε ως Επίτιμη Πρόεδρο του Μουσείου την κ. Βάνα Μπεντεβή, για τους πολύχρονους, επίπονους και επίμονους αγώνες και τον καταλυτικό της ρόλο, ώστε να καθιερωθεί η 26η Ιανουαρίου, ως τοπική επίσημη αργία για το Αίγιο, βάσει Προεδρικού Διατάγματος Προκόπη Παυλόπουλου, στις 19 Δεκεμβρίου του 2017.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε παρέλαση Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως, με τον κόσμο και στις δύο παρελάσεις να δίνει το “παρών”, νιώθοντας περηφάνεια και συγκίνηση.
Τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στις παρελάσεις, έδωσαν οι μπάντες των Φιλαρμονικών Ακράτας, Αιγείρας και Αιγίου, ενώ το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς το βράδυ του Σαββάτου στα Ψηλαλώνια Αιγίου και καταχειροκροτήθηκαν.
Σήμερα Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλων” θα προβληθεί η 1η Κινηματογραφική προβολή του πολεμικού ντοκυμαντέρ για τα 200 χρόνια “Η Μυστική Συυνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του Εικοσένα” (Β’ μέρος: Οι πρώτες νίκες – τα 200 χρόνια) του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά.
Οι σύλλογοι Αναβιωτών προσκλήθηκαν από τον Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821 και τον Πρόεδρο του κ. Λάμπη Ψυχογιάννη, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του Δήμου Αιγιαλείας στη φιλοξενία όλων αυτών των συλλόγων σε ξενοδοχεία και καταλύματα της Αιγιάλειας. Μετά το πέρας της παρέλασης ο Σύλλογος “Αναβίωσης Βοστίτσα 1821” υποδέχτηκε τους Αναβιωτές στο εστιατόριο “Vostizza” στα Ψηλαλώνια Αιγίου.
Συντονιστής των επιτυχημένων εκδηλώσεων ήταν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Στράτος Βαρδάκη, με τελετάρχες την κ. Αγλαΐα Σαλαμούρα και τον κ. Αριστομένη Σταματόπουλο.
Το Αίγιο έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους, με τη διεξαγωγή της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας” που έμελλε να μείνει στην Ιστορία, ως το πρώτο Επαναστατικό γεγονός και συνάμα ως η πρώτη Πολιτική Πράξη της Νεότερης Ελλάδας. Η Χαραυγή της Ελληνικής Πολιτείας, όπως τη χαρακτήρισε ο Κωστής Παλαμάς. Εδώ πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την έναρξη του Αγώνα και το Αίγιο τοποθετείται επάξια δίπλα στις πρωταγωνίστριες πόλεις την Καλαμάτα, τα Καλάβρυτα και την Πάτρα, καθώς η συμβολή του στον Εθνικό μας Αγώνα έγινε πανελλήνια γνωστή.
Η σπίθα του Αγώνα άναψε στο Αίγιο! Χρόνια πολλά!!!
ΟΙ ΑΝΑΒΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ
- Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αιγιάλειας (Ι.Λ.Ε.Α.)
- Ελληνομνήμονες “Σπύρος Κατσάρας” Καλαμάτα
- Σύλλογος Μεδουσαίων Καλαμάτας
- Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Πύργος
- Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας
- Άγημα Καρατζάς Πάτρας
- Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “ΛΙΑΡΟΣ” Μεσολόγγι
- Όμιλος Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού “Οι Ταξιάρχες”
- Αναβιωτικός Σύλλογος “Σάλωνα του ΄21” Άμφισσα
- Άγημα Απόδοσης Τιμών Ηρώων του ’21 “Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας” Άμφισσα
- Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας “Έπαρχος” Ναύπακτος
- Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς, “Αθανάσιος Χριστόπουλος”
- Φρουρά Ακροπόλεως Αθήνας
- Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης “Η ΕΝΩΣΗ”
- Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου
- Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης
- Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής “Ο Άγιος Συμεών”
- Τμήμα Αναβίωσης Παναγιώτης Κεφάλας του Συλλόγου “Αθλητικός – Πολιτιστικός Παράδεισος” Καλαμάτας
- Λαογραφικός Σύλλογος Μωραΐτης “Εν χορώ”
- Εργαστήρι Φορεσιών “Νίκος Πλακίδας” Κατοχή Μεσολογγίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος “Το Ρόδο” Χανίων
- Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας “Αγία Τριάδα”
- Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης “Αρματωλοί”
- Αναβιωτική Ομάδα Αιγιάλειας
- Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821
- Χορευτικός ΄Όμιλος Αχαιοί
- Χορευτικός Όμιλος Αιγίου
- Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου
- Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου
- Στέγη Πολιτισμού Αγίας Λαύρας, Πάτρα
- Αχαϊκή Εργαστήρι Πολιτισμού και Παράδοση, Πάτρα
- Πολιτιστικό Σωματείο “ΑΡΑΤΟΣ”
Ρεπορτάζ: ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ