Στο επίκεντρο συνάντησης του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα με τη Διαχειριστική Αρχή
«Προχωράμε με μεθοδικότητα, σοβαρότητα και υπεύθυνη διαχείριση και διαφάνεια, την υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και την ανάταξη της οικονομίας της Περιφέρειάς μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, με σκοπό την ανασκόπηση της προόδου υλοποίησης του Προγράμματος και τον προγραμματισμό μελλοντικών ενεργειών.
«Το ΕΣΠΑ είναι το μοναδικό οικονομικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, η αξιοποίησή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποτελεί ύψιστη ευθύνη και προτεραιότητα. Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Ολοκληρώθηκαν 188 έργα, δηλαδή, το σύνολο του Προγράμματος 2007-2014» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Τα ποσοστά αποτελεσματικότητάς μας, τόσο σε νομικές δεσμεύσεις, καταχωρημένες δαπάνες, όσο και σε προσκλήσεις, αποφάσεις ένταξης έργων, είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, έχουμε να αντιπαλέψουμε το “δράκο” της γραφειοκρατίας, την πολυνομοθεσία και τη δυσκολία των Υπουργείων και των αρμοδίων υπηρεσιών να συντονιστούν αποτελεσματικά, που δυσκολεύουν την υλοποίηση του Προγράμματός μας, παρά τη θέλησή μας».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Προγράμματος Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΜμΕ), για το οποίο παρ’ ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι καθ’ όλα έτοιμη, αναμένει τη λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος για την έναρξη της λειτουργίας.
«Εδώ και έξι μήνες, είμαστε έτοιμοι για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας, έχοντας εξασφαλίσει από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 πόρους ύψους 65 εκ. ευρώ για τις ΜμΕ. Και περιμένουμε ακόμα το “πράσινο φως”. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που οι ΜμΕ ασφυκτιούν από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της καινοτομίας και η ανάπτυξη είναι τα ζητούμενα» ανέφερε σχετικά ο κ. Κατσιφάρας.
Σχετικά με τις στρατηγικές ΟΧΕ (Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης) και ΒΑΑ (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), που αποτελούν τα σύγχρονα εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, επισημάνθηκε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς, η Διαχειριστική Αρχή έχει εγκρίνει τις στρατηγικές και από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων.
«Οι ΒΑΑ της Πάτρας και του Αγρινίου, και οι ΟΧΕ των αξόνων “Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία” και “Περιοχή Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού”, με προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ, αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του ΠΕΠ 2014-2020 και το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για την περιοχή μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «Εμείς τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και τις κάναμε πράξη. Τώρα θα πρέπει οι δικαιούχοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων που έχουν προτείνει, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των στρατηγικών ΒΑΑ/ΟΧΕ».
Τέλος, σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, τονίστηκε ότι μέχρι σήμερα δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου, και παρά την αρχική ικανοποίηση για διαχείριση του Προγράμματος σε περιφερειακό επίπεδο, το Πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι σχεδόν ανενεργό, με μία μόνο πρόσκληση, αυτή των Νέων Αγροτών, μέχρι σήμερα.
«Το τομεακό ΠΑΑ μέχρι στιγμής είναι ένα ‘’νεκρό’’ Πρόγραμμα, με αποκλειστικό υπεύθυνο το αρμόδιο Υπουργείο και την επιτελική δομή του Προγράμματος. Τη στιγμή που ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και τόνισε: «Εξαρχής, στην προσπάθεια μας για αναδιάταξη του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειάς μας προτάξαμε τη σημασία και την κρισιμότητα που έχει ο αγρτοδιατροφικός τομέας, καθώς βασική μας πεποίθηση είναι ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης δεν μπορεί να κερδηθεί, αν πρωτίστως δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο. Αναμένουμε την ουσιαστική ενεργοποίηση του Προγράμματος, καθώς και την άμεση διευκρίνιση του ύψους των πόρων που θα μας εκχωρηθεί για να ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα της περιφέρειάς μας, βάσει των δικών μας στρατηγικών, αναγκών και επιλογών».
Παρόντες στη συνάντηση εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ήταν και η Εκτελεστική Γραμματέας ΠΔΕ, Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, Άλκηστης Σταθοπούλου, καθώς και στελέχη της Διαχειριστικής.