Πόσα χρόνια ζωής κερδίζει όποιος σταματήσει την κατανάλωση κρέατος;

Η κατανάλωση κρέατος αυξάνει τη θνησιμότητα και συνδέεται με πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως υποστηρίζουν εδώ και καιρό οι επιστήμονες.

Η ανάλυση από έξι μεγάλες μελέτες σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Δυτική Αυστραλία και την Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας) πάνω από μεγάλα χρονικά διαστήματα (από 5,5 έως 28 χρόνια) διαπίστωσε ότι η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάζει άμεσα την υγεία και τη διάρκεια ζωής τους.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης υποστηρίζει ότι το κρέας, στην πραγματικότητα μας σκοτώνει.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος – και ειδικά επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το ζαμπόν – αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο και επίσης συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

«Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν ό,τι ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό – η διατροφή έχει τη δυνατότητα να βλάψει ή να θεραπεύσει», υποστηρίζει ο Brookshield Laurent, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο νεοϋορκέζικο Ινστιτούτο της Οστεοπαθητικής Ιατρικής.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς όταν συμβουλεύουν τους ασθενείς στο ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία.

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος δεν αποτελεί καλύτερη επιλογή

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απότομη αύξηση της θνησιμότητας βρέθηκε και σε όσους κατανάλωναν μικρή ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Δηλαδή, ακόμη και όποιος τρώει μικρές ποσότητες κρέατος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κατανάλωσή του.

Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες ειδικών σε θέματα υγείας, οι οποίες έδειχναν ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του ατόμου.

Όσον αφορά στους χορτοφάγους και vegans, η διατροφή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και έχει πράγματι αποδειχθεί ότι αναστρέφει τις βλάβες της καρδιαγγειακής νόσου.

Υιοθετώντας επομένως μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή για 17 χρόνια ή και περισσότερο, μπορεί να σας κάνει να ζήσετε μέχρι 3,6 χρόνια περισσότερο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Κι αυτό γιατί οι χορτοφάγοι τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη και περισσότερες βιταμίνες C και Ε, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, και φυτοχημικά (χημικά συστατικά του φυτού), όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή, όπως υποστηρίζει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

 

medical news.gr