Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία βασίστηκε στις διατροφικές συνήθειες 210.000 ανθρώπων για διάστημα 32 ετών, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και στεφανιαίας αρτηριοπάθειας είναι μικρότερος για όσους τρώνε ξηρούς καρπούς καθημερινά σε σύγκριση με όσους τρώνε σπάνια.
Όπως αναφέρει η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό τού Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC), δεν φάνηκε να ξεχωρίζει κάποιος συγκεκριμένος ξηρός καρπός για τα οφέλη του στην υγεία της καρδιάς, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία είχε η συχνότητα και η ποσότητα των ξηρών καρπών.
Τα οφέλη από την κατανάλωση μίας μερίδας φιστικιών (περίπου 28 τεμάχια) ή άλλων ξηρών καρπών (24 αμύγδαλα ή 18 κάσιους) με συχνότητα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ήταν η μείωση του κινδύνου για τις δύο παραπάνω παθήσεις σε ποσοστό 13-23%.
Τέλος, όσοι συμμετέχοντες κατανάλωναν πέντε ή και περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα ήταν πιο προστατευμένοι από τις δύο κοινές παθήσεις της καρδιάς σε ποσοστό 14-20%.
Ξηροί καρποί καθημερινά, λοιπόν, όχι μόνο για τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία αλλά και για την αξιοσημείωτη προστασία που προσφέρουν στην καρδιά!
Πηγή: Harvard Health