Πώς θα οδηγείς με ασφάλεια σε πάγο και χιόνια

Κακά τα ψέματα, επειδή στην Ελλάδα ζούμε, οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι συνηθισμένοι στην οδήγηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως λόγω της σπανιότητας του …
συγκεκριμένου καιρικού φαινομένου. Αυτό σημαίνει πως ακριβώς επειδή δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στην οδήγηση σε «πολικές» συνθήκες, οι πιθανότητες να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα ή να ταλαιπωρηθούμε κατά τις μετακινήσεις μας, αυξάνουν δραματικά. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, ιδού τι πρέπει να προσέξεις.

Κόντρα στη φυσιολογική παρόρμηση για βόλτες κι εκδρομές (ενδεχομένως και λόγω του εορταστικού κλίματος των ημερών) μείωσε τις μετακινήσεις σου. Ειδικότερα δε, αν προβλέπεται επιδείνωση του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες.

Ποτέ δεν ξεκινάς κάποια διαδρομή σε συνθήκες ακραίου ψύχους αν προηγουμένως δεν έχεις βεβαιωθεί ότι το αυτοκίνητό σου είναι σε άψογη κατάσταση -εξάλλου, το να «μείνεις» στη μέση του δρόμου όταν η εξωτερική θερμοκρασία αγγίζει τους μηδέν βαθμούς, δεν το λες και ακριβώς ευχάριστη εμπειρία. Ως εκ τούτου, πριν ξεκινήσεις τη διαδρομή σου, βεβαιώσου για την κατάσταση του κινητήρα, των ελαστικών και των φρένων.

Πριν πάρεις τους δρόμους, φρόντισε να έχεις μαζί σου ρούχα ζεστά που θα σε προστατεύσουν από το κρύο κι αυτό γιατί αν προκύψει ανάγκη για κάποια εργασία / επισκευή, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις ζεστός (άρα, και συγκεντρωμένος) για όσο χρειαστεί.

Ακόμη, μην ξεκινήσεις τη διαδρομή σου αν δεν έχεις αρκετή βενζίνη στο ρεζερβουάρ κι αυτό γιατί αν «κολλήσεις» κάπου, το όχημα θα πρέπει να διαθέτει αρκετό καύσιμο, όχι μόνο για την επιστροφή, αλλά (κυρίως) για τη λειτουργία του καλοριφέρ. Επιπλέον, μην ξεχάσεις τις αλυσίδες -μπορεί, για παράδειγμα, ο δρόμος έξω από το σπίτι να είναι προσπελάσιμος κατά την αναχώρησή σου, μέχρι την επιστροφή σου, όμως, μπορεί αυτός να έχει «κλείσει», ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να τις χρειαστείς σε κάποια φάση της διαδρομής σου. Τέλος, καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου ξηρή τροφή και νερό, για την απευκταία περίπτωση που «κολλήσεις» σε κάποιο ερημικό σημείο.

Αν μένεις σε κάποιο ορεινό μέρος της χώρας όπου το χιόνι και ο πάγος αποτελούν για αρκετό καιρό κατά τη διάρκεια του χρόνου μέρος της καθημερινότητάς σου, εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να «φορέσεις» στο αυτοκίνητό σου χειμερινά ελαστικά. Πρόκειται για ελαστικά που είναι ειδικά μελετημένα για χαμηλές θερμοκρασίες και τα οποία διαθέτουν πιο μαλακή γόμα αλλά και ειδική χάραξη στο πέλμα τους -στοιχεία που τα καθιστούν ιδανικά για οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο.

Τα πράγματα είναι απλά: Σε συνθήκες χιονιού ή/και παγετού επιταχύνεις και στρίβεις ομαλά και αντίστοιχα φρενάρεις νωρίτερα και απαλότερα. Ο κανόνας αυτός, μάλιστα, ισχύει και για αυτοκίνητα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Σύμφωνοι, μπορεί τα οχήματα αυτά να έχουν κάπως καλύτερη οδηγική συμπεριφορά στο χιόνι και στον πάγο (ναι, όντως επιταχύνουν και στρίβουν καλύτερα), ωστόσο ο τρόπος που φρενάρουν δε διαφέρει ιδιαιτέρως από αυτόν οχημάτων με κίνηση στους δύο τροχούς. Επί παραδείγματι, αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν καταφέρεις να ανέβεις τελικά σε κάποιο βουνό, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος να μην μπορείς εν συνεχεία να κατέβεις από αυτό. Γι’ αυτό, προσοχή!