Η σημερινή 23η επέτειος του καταστροφικού σεισµού στις 15 Ιουνίου 1995 στο Αίγιο ξυπνά µνήµες και ο καθένας από εµάς έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία για εκείνο το βράδυ.
Ήταν 15 Ιουνίου 1995 όπου µια ισχυρή σεισµική δόνηση µεγέθους 6,4 R έπληξε το Αίγιο και τη Φωκίδα. 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση µιας πολυκατοικίας στο Αίγιο και ενός ξενοδοχείου στα Βαλιµίτικα. Εκτεταµένες ήταν οι ζηµιές σε κτίρια του Αιγίου, αλλά και στα χωριά της Αιγιάλειας και της Φωκίδας καθώς και στην προβλήτα του λιµανιού του Αιγίου.
Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρήθηκαν φαινόµενα ρευστοποίησης, διαρρήξεις του εδάφους, µετάθεση της ακτογραµµής και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Ο µεγαλύτερος προσεισµός µεγέθους 4,6R είχε εκδηλωθεί στις 28 Μαΐου. Μετά τον κύριο σεισµό ακολούθησαν πολλοί µετασεισµοί ο µεγαλύτερος των οποίων µεγέθους 5,6R που έγινε 15 λεπτά µετά τον κύριο σεισµό.
Η δόνηση των 6,1 R (όπως έχει επισήµως καταγραφεί) µε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Αιγίου, προκάλεσε το θάνατο 26 ατόµων που την ώρα εκείνη βρίσκονταν, οι 16 στη “µοιραία πολυκατοικία” της οδού ∆εσποτοπούλων 1 και οι υπόλοιποι 10 (Γάλλοι τουρίστες) στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο “Eliki” στην παραλία Βαλιµιτίκων.
Τα ονόµατα των νεκρών του σεισµού, όπως καταγράφτηκαν στον τοπικό Τύπο της εποχής είναι τα εξής:
1. Ανδρέας Μαρουσάκης,
2. Αντώνιος Μαρουσάκης,
3. Αρετή Μαρουσάκη,
4. Αγγελική
Φραγκονικολοπούλου,
5. Ελβίρα-Μαρία
Φραγκονικολοπούλου,
6. ∆ηµήτριος Παντελής,
7. Χρήστος Παντελής,
8. Μαρία Ταβαλιόνε-
Μαυροπούλου,
9. Ανδρέας Σεριάτος,
10. Ευσταθία Σεριάτου,
11. Παναγιώτης Καµπίτσης,
12. ∆ιονύσιος Καµπίτσης,
13. Παναγ. Παντελόπουλος,
14. Ειρήνη Παντελοπούλου,
15. Νικόλαος Γκολφίνος,
16. Χριστίνα Κόλλια,
17. Cyrille Cordier,
18. Sylvie Erba,
19. Denice Vittart,
20. Nelly Leroux,
21. Tourny,
22. Michel Baranger,
23. Joel Gras,
24. Katherine Gras-Thiberge,
25. Eloϊse Gras (4 ετών),
26. Muriel Petit.
∆υστυχώς, η σημερινή µέρα ξυπνά δυσάρεστες µνήµες. Ο σεισµός είναι απρόβλεπτος ως προς το χρόνο, τον τρόπο και την ισχύ της εκδήλωσης της ασίγαστης δίψας του για καταστροφή των ανθρώπινων δηµιουργηµάτων.
Απαιτείται συνεχής αντισεισµική επαγρύπνηση, ενώ οι φόβοι για την ασφάλεια των παλιών κτιρίων προ του σεισµού διογκώνονται καθώς αποκαλύπτεται ότι µόνο στο 20% των επίφοβων δημοσίων κτιρίων έχουν γίνει επιστάµενοι έλεγχοι αντισεισµικής επάρκειας.
Η Παναγία Τρυπητής ας βάλει το χέρι της να µην ξαναζήσουµε τέτοιες µέρες!
Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” (Πέμπτη 14/6/2018)