Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητος «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», στο Αίγιο, πραγματοποιήθηκε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, στα πλαίσια της επιμορφώσεως των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η τέταρτη συνάντηση κληρικών για το Σεμινάριο με θέμα «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ», το οποίο υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Προσκεκλημένος ομιλητή ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Τρομπούκης, Εφημέριος Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Παρουσίασε το θέμα «Κανόνες και Θεία Λατρεία».
Υπογράμμισε ότι η αρχαία συνοδική και πατερική νομοθεσία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λατρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μεγάλος αριθμός κανόνων (περίπου το ένα όγδοο των κανόνων) έχουν αποκλειστικά λειτουργικό περιεχόμενο, ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός αναφέρεται εμμέσως σε αυτή ή προϋποθέτει τη λειτουργική πράξη. Η σχέση της Κανονικής τάξεως προς την εν τω Μυστηρίω της Θείας Ευχαριστίας και τοις λοιποίς Μυστηρίοις συγκροτουμένη Εκκλησία είναι προφανής. Κατά την εύστοχη ρήση του Νικολάου Καβάσιλα: Η εκκλησία δια των μυστηρίων σημαίνεται”.
Η κανονική τάξη της εκκλησίας εδράζεται επί της θεανθρώπινης φύσεώς της και είναι φανερό ότι πηγάζει από την ευχαριστιακή και την εν γένει μυστηριακή ζωή της εκκλησίας και την ευταξία που θα πρέπει να υπάρχει κατά την τέλεση των μυστηρίων. Οι ιεροί κανόνες έχουν πρωτίστως θεολογικό περιεχόμενο, γι’ αυτό η κατανόηση και η ερμηνευτική προσέγγισή τους επιτυγχάνεται εφόσον ληφθούν υπόψη τα θεολογικά και τα ιστορικά πλαίσια του εκκλησιαστικού βίου. Ανέπτυξε ιερούς Κανόνες που αναφέρονται στη Θεία Ευχαριστία, στην τέλεσή της, στην νηστεία προ της Θείας Ευχαριστίας, στη συχνότητα της θείας μεταλήψεως, και στο Μυστήριο του Βαπτίσματος. Τόνισε την σημασία και την αναγκαιότητα της τηρήσεως των ιερών κανόνων αλλά ταυτόχρονα και της οικονομίας που θα πρέπει να αποδίδεται με διάκριση από τον πνευματικό, λαμβάνοντας υπ όψη την προσωπικότητα, τον ξεχωριστό χαρακτήρα και τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου χωριστά.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους ιερείς την οποία συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκης.