Σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code την Παρασκευή 21 Ιουνίου και ο Δήμος Αιγιαλείας

Λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς

 

Σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) την Παρασκευή 21 Ιουνίου τίθενται οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στις εν λόγω περιοχές σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών της ΓΓΠΠ. Ο Δήμος Αιγιαλείας την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα βρίσκεται στην κατηγορία 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) εκδήλωσης πυρκαγιάς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και της χαμηλής υγρασίας που προβλέπονται.

Στην κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής, όπως αναγράφεται στο κατεπείγον έγγραφο της ΓΓΠΠ προς τις Περιφέρειες και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.