Παρότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» οι νόμοι και οι συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων εξακολουθούν να καταπιέζουν την εθνική οικονομία και τον λαό. ένα από τα στοιχεία της κρίσης είναι και ο τεράστιος όγκος τον μη εξυπηρετούμενων δανείων που κυμαίνονται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση για να διευκολύνει τις τράπεζες να απαλλαγούν από αυτά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ανεξάρτητα τι απώλειες θα υποστούν οι δανειολήπτες.
Αυτό που ετοιμάζεται είναι μια σειρά μέτρων όπως τα παρακάτω:
-Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.
-Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.
-Αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.
Παράλληλα, ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη, που αφορά μια προσωρινή αναβολή των πλειστηριασμών, οδεύει προς το τέλος του (στο τέλος του 2018), ενώ όπως «διαρρέεται» τις μέρες αυτές από τους τραπεζίτες, ζητείται η άμεση μείωση του ορίου των αξιών για την υπαγωγή σε αυτόν να μειωθεί περίπου στο μισό, από 180.000 ευρώ σήμερα στα 100.000.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα «funds» και άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Επιπλέον, προβλέπεται πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν στο εξής να έχουν έδρα στο εξωτερικό.
Παράλληλα, από 1/1/2018 ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ, ενώ από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.
-Προβλέπεται η ένταση της κρατικής καταστολής με αυστηροποίηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου που εφαρμόζεται για την «απρόσκοπτη» διενέργεια των πλειστηριασμών, έτσι ώστε για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση.
Αναβαθμίστηκε η θέση των τραπεζών για όλα τα νέα δάνεια, σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων (π.χ. απλήρωτα δεδουλευμένα) και άλλων πιστωτών.
Στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και για αυτές των αυτοαπασχολούμενωνκαι μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την ένταση της επίθεσης, εξάλλου, αποτυπώνει και η πρόσφατη νομοθετική διάταξη, με βάση την οποία προβλέπεται το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς». Το ίδιο «δικαίωμα» κατοχυρώνεται και για φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο βέβαια την ένταση των πιέσεων για την είσπραξη των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών από λαϊκά νοικοκυριά.
Ριζοσπάστης