Σπηλιόπουλος: «Είναι δικαίωμα του Δημάρχου να έχει στόχο την πεζοδρόμηση, όμως η διαχείριση των δημόσιων αγαθών ανήκει σε όλους»

Η Κλ. Οικονόµου και η Μητροπόλεως είναι «πρωτεύουσες» αρτηρίες του ∆ήµου 

 Ο κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε τον προβληματισμό του, σχετικά  με την απόφαση της δηµοτικής αρχής να πεζοδροµήσει τους δύο κεντρικούς δρόµους (Κλ. Οικονόµου και Μητροπόλεως) και ανέφερε:

« Επί της κυκλοφοριακής µελέτης καταρχήν θέλω να πω ότι είναι δικαίωµα του δηµάρχου να εφαρµόσει το σχέδιό του. Γι’  αυτό έχει ψηφιστεί από τους πολίτες. ∆εν ξέρω αν σαφώς είχε υποσχεθεί στους πολίτες ότι θα κάνει πεζοδρόµηση. ∆ιότι και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί έξι φορές, είδαµε υπήρξαν συµπεράσµατα, δεν έγιναν οι πεζοδροµήσεις ή µάλλον έγιναν σε άλλους δρόµους.

Πρώτον:  Είναι δικαίωµα του δηµάρχου να έχει στόχο την πεζοδρόµηση, η διαχείριση όµως των δηµόσιων αγαθών, γιατί είναι δηµόσια αγαθά αυτά, είναι για όλους, πρέπει να γίνεται µε θεσµική αυστηρότητα και την τήρηση της νοµοθεσίας απολύτως.

∆εύτερον µε την απαραίτητη διαβούλευση. ∆εν πρέπει να λειτουργεί εν κενώ η δηµοτική αρχή, πρέπει σε  διαβούλευση µε την κοινωνία, µε τους φορείς, µε τους πολίτες, να καταλάβουν, τι θέλει να κάνει και να το εγκρίνει η πλειοψηφία.

Τρίτον, όλα αυτά πρέπει να είναι ενταγµένα σε ένα γενικότερο σχεδιασµό. ∆εν µπορεί εµένα σήµερα, «µου κατέβηκε στο κεφάλι», ασχέτως τι είχε γίνει στο παρελθόν, να πεζοδροµήσει έναν χρόνο και να προσπαθούν να το κάνουν ανεξαρτήτως του γενικότερου σχεδιασµού για την πόλη. Και όταν λέµε γενικότερο σχεδιασµό, εννοούµε συνολικά την πόλη και τη λειτουργία της”.

“ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΗΜΩΝΕΙ  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟ

ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ”

Ο κ. Σπηλιόπουλος συνεχίζοντας ανέφερε:

-“Στην προσπάθεια, λοιπόν εν προκειµένω για την πεζοδρόµηση της  Κλ. Οικονόµου και Μητροπόλεως έχουν προκύψει πλήθους προβληµάτων όπως: Αυτήν την στιγµή υπάρχει µια γενική αναστάτωση στην πόλη του εµπορικού κόσµου, αναστάτωση της κυκλοφορίας, αλλά και στους πολίτες.  Επειδή, µιλάµε για µια συγκεκριµένη περιοχή, που είναι το εµπορικό κέντρο, η «καρδιά» η εµπορική της πόλης, ακούστηκε από κάποιους πολίτες   ότι οι δραστηριότητες οι εµπορικές και της εστίασης µεταφέρονται στην Περιφέρεια. «Φεύγουν» από το κέντρο και για του λόγου το αληθές δείτε, πόσο έχει αυξηθεί η κίνηση και τα καταστήµατα στη Ρήγα Φεραίου, στην Κορίνθου, ακόµα και στη Μητροπόλεως πάνω από τη Σολωµού, έχουν αρχίσει να µεταφέρονται δραστηριότητες.

Το κέντρο ερηµώνει από οικονοµική ζωή και σήµερα είναι απροσπέλαστο.  ∆εν έχει την πολυτέλεια η πόλη του Αιγίου για τέτοιες αλλαγές, γι’ αυτό και οι συγκοινωνιολόγοι δεν έχουν καταλήξει µέχρι σήµερα να δώσουν συγκεκριµένα αποτελέσµατα. Γιατί το κέντρο, δεν έχει την πολυτέλεια να έχει εναλλακτικές διαδροµές, και γι’ αυτό τώρα  υπάρχει ένα κοµφούζιο στην κυκλοφορία.

Πολύ περισσότερο για τους ξένους, τους επισκέπτες, που έρχονται το καλοκαίρι και µαρτυρούν πως δεν θέλουν να ξαναµπούν στο Αίγιο.

Μπορεί όµως ο µελετητής να θεωρεί δεδοµένη την πεζοδρόµηση της Κλεοµένους οικονόµου της Βάλφουρ, επειδή αυτή την εντολή είχε πάρει.  Γιατί καµία άλλη µελέτη δεν έδωσε αυτό το αποτέλεσµα. Και δεν είναι ότι δεν υπήρξαν µοντέλα για να µελετήσουν και να ολοκληρώσουν εκείνες τις µελέτες. Υπήρξαν αλλά κατέληξαν σε δρόµο ήπιας κυκλοφορίας στην Κλεοµένους Οικονόµου µε πολύ φαρδιά πεζοδρόµια. Και µη µου πείτε ότι δεν έχουµε περπατήσει όλοι και ξέρουµε πώς εξυπηρετείται ο κόσµος στα φαρδιά πεζοδρόµια και µε ήπια κυκλοφορία.

Ανατέθηκε στο µελετητή µια µελέτη. Είναι περίεργο ότι ο µελετητής αυτός εισηγείται και άλλα θέµατα εκτός του αντικειµένου της µελέτης. Αναφέροµαι στα επόµενα θέµατα και µάλιστα θέµατα τα οποία τα αποδέχεται και η Τεχνική Υπηρεσία και η δηµοτική αρχή. ∆εν είχε τέτοια εντολή να µελετήσει και να δώσει τέτοια αποτελέσµατα,  τέτοιες συγκρίσει, όπως για παράδειγµα την αξιολόγηση του έργου της Βάλφουρ, ότι υπάρχει θέµα ασφάλειας, για τα έργα τα οποία εκτελέσθηκαν και ότι ορθά έγιναν οι µελέτες και οι αλλαγές της µελέτης στο έργο της».

∆ιχασµένη η  Τεχνική Υπηρεσία

Ο κ. Σπηλιόπουλος απορηµένος ανέφερε:

  « ∆εν µπορεί να συµβαίνει αυτό που ακούµε σήµερα. Η Τεχνική Υπηρεσία να είναι διχασµένη και δυστυχώς και µε τη συµµετοχή του µελετητή έχουµε τους επιβλέποντες του έργου της Βάλφουρ, να λένε ότι το έργο ολοκληρώθηκε και µάλιστα καλώς και έχουµε και την διεύθυνση µαζί µε τον µελετητή να λένε ότι είναι επικίνδυνο το έργο. Εδώ κάτι πάρα πολύ σοβαρό συµβαίνει».

Αλλαγή στη φυσιογνωµία της πόλης

“Η µελέτη έχει µερικές σηµαντικές παραδοχές, ότι οι δύο οδοί είναι πρωτεύουσες “αρτηρίες του δήµου” επεσήµανε ο  κ. Σπηλιόπουλος, λέγοντας: 

  «Χαίροµαι που η µελέτη έχει ορισµένες παραδοχές τις οποίες είχαµε θίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που λένε οι µελετητές ότι θέλει αλλαγή, τροποποίηση, αλλά λέει σηµειακή.  Εδώ µιλάµε για το σύνολο της πόλεως, τις λειτουργίες της, τις δραστηριότητές της και µπορεί να γίνει µια σηµειακή τροποποίηση. 

Όµως αυτή  είναι αλλαγή της φυσιογνωµίας της πόλης. Γιατί η µελέτη λέει και κάτι πολύ σωστό, ότι η Κλεοµένους Οικονόµου και Μητροπόλεως είναι πρωτεύουσες «αρτηρίες» του δήµου  που σηµαίνει ότι παίζουν ένα πολύ σηµαντικό ρόλο».

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”