Ο παραδοσιακός σπιτικός χαλβάς είναι ο σιμιγδαλένιος, τον οποίο οι νοικοκυρές ετοιμάζουν με χοντρό σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, ζάχαρη και νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλα, κανέλα ή να τον σερβίρουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι ή κυδώνι ή φράουλα.
Υλικά
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
• 3 φλιτζάνια ζάχαρη
• 4 φλιτζάνια νερό
• ψιλοκομμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα
• 2 ράβδοι κανέλας
• 2 κομμάτια φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την κανέλα, τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 5-10 λεπτά, ώσπου να αρχίσει να σκουραίνει το σιμιγδάλι. Τότε προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε και τις δυο κατσαρόλες από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά το σιρόπι στο μίγμα με το σιμιγδάλι. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε το χαλβά για 1 λεπτό, ώσπου να πήξει.
Αφαιρούμε τις ράβδους κανέλας και τη φλούδα λεμονιού, με τα οποία μπορούμε να διακοσμήσουμε το χαλβά όταν τον βάλουμε στο πιάτο.
Βάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα ή σχηματίζουμε ατομικές μερίδες σε ξεχωριστά μπολάκια, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι.
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα.