Τι χρειαζόμαστε:
- 2 κιλά αλεύρι
- 3 κούπες ελαιόλαδο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 σφινοπότηρο κονιάκ
- 1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
- 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 1/2 ποτήρι μέλι
- 4 ποτήρια νερό
- κανέλα και καρύδι για το πασπάλισμα
Πώς το κάνουμε:
1) Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι και το κονιάκ.
2) Διαλύουμε τη σόδα μέσα στη πορτοκαλάδα και τη ρίχνουμε μέσα.
3) Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
4) Το αλεύρι είναι καλύτερα να το ρίξουμε λίγο λίγο όχι με μιάς.
5) Πλάθουμε μελομακάρονα τα τρυπάμε στην επιφάνεια (εγώ τα περνάω πάνω από τον τρίφτη)
6) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
7) Για το σιρόπι βάζουμε τα υλικά να βράσουν για 15 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται.
8)Βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά,
9)τα βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καρύδι που έχουμε ανακατέψει με την κανέλα.
Λίγα μυστικά ακόμα
www.sintagespareas.gr
Το σιρόπι πρέπει να το είναι ζεστό γι’ αυτό καλύτερα η κατσαρόλα να είναι πάνω στο μάτι σε χαμηλή φωτιά και όποτε πιάνει αφρό να τον αφαιρούμε.