Σφακιανάκης από Αίγιο: “Μπήκαμε σε νέα εποχή απάτης, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό μου προκαλεί φόβο και ανησυχία”

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα “Δε σιωπώ αλλά μιλώ” στο “Πολυκέντρο” Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, με ομιλητή τον αντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδρυτή του CSI Institute κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας, της Αντιδημαρχίας Παιδείας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας.

Ο χώρος στο Συνεδριακό Κέντρο είναι κατάμεστος μιας και το θέμα απασχολεί όλους μας, καθώς περιστατικά βίας μεταξύ των παιδιών, εκδικητικής συμπεριφοράς, απάτης και πορνογραφίας, καταγράφονται καθημερινά με θύματα ανθρώπους κάθε ηλικίας.

 

Ξεκινώντας η ημερίδα, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου κ. Φάνης Ραμπαβίλας, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Σφακιανάκη και τους παρευρισκόμενους. Πριν ξεκινήσει η ημερίδα, ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του αειμνήστου Δημάρχου Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλου. Αμέσως μετά το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονται ο νέος Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Τάκης Ανδριόπουλος, ο Αντιπεφερειάρχης κ. Μπονάνος, ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας κ. Ιορδάνης Μαγειράκης, Αντιδήμαρχοι, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Γιδά,  μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αιγίου, εκπρόσωποι των συλλόγων Γονέων της περιοχής, γονείς και μαθητές.

Ο νέος Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Ανδριόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Χαίρομαι που η αίθουσα είναι κατάμεστη και ευχαριστώ τον κ. Σφακιανάκη για την παρουσία του. Εμείς ως Δήμος είμαστε εδώ, κοντά στα παιδιά μας και εκεί θα εστιάσουμε, στα παιδιά”.

Ο κ. Σφακιανάκης ανέλυσε τι είναι το διαδίκτυο και αναρωτήθηκε “πού πάμε;” εκφράζοντας το φόβο και την ανησυχία του για τα…. “επιτεύγματα” της τεχνητής νοημοσύνης όπου μέσα σε τρία δευτερόλεπτα όπως είπε χαρακτηριστικά “θα μας τα έχουν πάρει όλα. Θα μπορούν να μας κλέβουν τη φωνή μας με ένα τηλεφώνημα και να τη μετατρέπουν ως φωνή ενός κοντινού μας προσώπου”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “μπήκαμε σε νέα εποχή απάτης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό μου προκαλεί ανησυχία, γιατί η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη”.

Στη συνέχεια επεσήμανε πώς ό,τι γράφουμε ή “ανεβάζουμε” στο διαδίκτυο μένει για πάντα, δεν σβήνει ποτέ, και εάν ποτέ μπει κάποιος στη διαδικασία να σβήσει τις αναρτήσεις του, απαιτούνται δύσκολες νομικές διαδικασίες που κοστίζουν. Στα κοινωνικά δίκτυα δεν συμπληρώνουμε τα πάντα για εμάς και κυρίως δεν αναφερόμαστε σε λεπτομέρειες πού είμαστε και πού πάμε.

“Να μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε έναν μοναδικό αριθμό που δεν γνωρίζουμε, όμως μας ακολουθεί πάντα. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει μυστικότητα και ανωνυμία”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο bulling, στην παιδική πορνογραφία, στην εκδικητική πορνογραφία, στο stalking που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και αφορά περιπτώσεις παρενοχλητικής παρακολούθησης. “Ο τρελός και ο κολημμένος δεν καταλαβαίνει” ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης.

Τελειώνοντας εστίασε στο μεγαλύτερο προνόμιο που μπορεί να έχει μια οικογένεια για να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, μιλώντας για εμπιστοσύνη μεταξύ γονιών και παιδιών ξεκαθαρίζοντας:  ” Άλλο αγαπάω το παιδί μου και άλλο το παιδί με εμπιστεύεστε. Μιλήστε μετά τα παιδιά σας και κάντε τα να σας εμπιστευθούν”.

 Το πάνελ συμπληρώνουν  η Ψυχολόγος κ. Ζέρβα και ο κ. Παντελής Ταμπακόπουλος Ψηφιακός Αναλυτής – Επικεφαλής Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων – The Crime Lab ο οποίος εστιάζει κυρίως στους τρόπους αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών και παγίδων στο διαδίκτυο.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ