Με ουσιαστικότερη αλλαγή την σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχωρά στον επανασχεδιασμό της προνοιακής πολιτικής, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση παροχών περίπου 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ποσό που καταβάλλεται σήμερα στους χαμηλοσυνταξιούχους συμπληρώνοντας το μηνιαίο εισόδημα τους θα καταβάλλεται μέσω του πρώτου κεντρικού άξονα κοινωνικής πολιτικής με την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Κύκλοι του υπουργείου ξεκαθαρίζουν ότι οι χαμηλές συντάξεις δεν θα κοπούν και ότι τα κατά μέσο όρο 150 ευρώ του ΕΚΑΣ θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά μέσω του εγγυημένου εισοδήματος σε συνδυασμό με άλλες παροχές. Μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εάν η εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος και για τους συνταξιούχους δεν είναι έτοιμη από 1/1/2015, τότε θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή του ΕΚΑΣ με τη σημερινή μορφή.
Η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντός του 2015, άλλωστε, προϋποθέτει την εξεύρεση κονδυλίων ύψους έως και 1 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπόλοιπων προνοιακών παροχών.
Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου με καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει τελικά τον Οκτώβριο σε 13 δήμους της χώρας, όπου αναμένεται να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού τους.
Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, με κόστος 30 εκατ. ευρώ, θα κρατήσει έξι μήνες, ενώ στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου οι ωφελούμενοι θα είναι 700.000 και το κονδύλι θα κυμαίνεται από 850 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της κοινωνικής πολιτικής περιλαμβάνει τρεις κεντρικούς άξονες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο υπουργείο έχει συσταθεί ειδική ομάδα για την εξέταση του θέματος, καθώς η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων και ο διαχωρισμός παροχών κοινωνικής ασφάλισης από τις παροχές αλληλεγγύης αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση για την οποία τρέχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με την εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων αλλαγών έως το τέλος του έτους.
Οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους την πρώτη καταγραφή των επιδομάτων από τον ΟΟΣΑ που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 100 και καταβάλλονται από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Την τεχνογνωσία για την υλοποίηση του σχεδίου θα παρέχει ομάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα με την οποία αναμένεται να συνεργαστεί ομάδα επιστημόνων από ελληνικό πανεπιστήμιο.
Τελικός στόχος είναι να καταγραφεί η αποτελεσματικότητα χορήγησης των επιδομάτων, η στόχευση τους, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει αλληλοκάλυψη και στη συνέχεια να κατηγοριοποιηθούν και να ξαναμοιραστούν στους δικαιούχους.
Στον δεύτερο άξονα εντάσσονται οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας. Σήμερα, εκτός από τα επιδόματα τέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχει και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλλεται από το υπουργείο Παιδείας.
Στον τρίτο άξονα περιλαμβάνονται μια σειρά ειδικών προγραμμάτων στήριξης, για παράδειγμα αστέγων, μεταναστών, Ρομά κ.λπ.
Ήδη προωθείται για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερα καινοτόμο πρόγραμμα που προβλέπει τη στέγαση, σίτιση και φροντίδα 1.200 ατόμων που σήμερα ζουν σε ξενώνες ή ακόμη και στους δρόμους.
Προβλέπει επίσης την κατάρτιση, την εργασιακή ένταξη των ωφελούμενων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας δικής τους επιχείρησης.
Το υπουργείο Εργασίας θα καλύπτει έως και 11.000 ευρώ για κάθε άστεγο, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2014 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 9,4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ανακοινώσει σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.