Το 1ο ΓΕΛ Αιγίου, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη παρουσία του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα τα τελευταία χρόνια και προσπαθώντας να διευρύνει τους ορίζοντες και τη δικτύωσή του όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο συμμετείχε από 12 – 18 Μαΐου 2019 στην τρίτη διακρατική συνάντηση του προγράμματος με τίτλο «PEALS Physical Education – Active Lifestyle», που έλαβε χώρα στην πόλη Gelvonai της Λιθουανίας, στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+.
Στο πρόγραμμα PEALS συμμετέχουν 5 χώρες, Λιθουανία, Ελλάδα, Τσεχία, Ουγγαρία και Λετονία. Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν τα σχολεία: Το Ουγγρικό σχολείο «KOZGAZDASAGI POLITECHNIKUM ALTERNATIV GIMNAZIUM» που συντονίζει το πρόγραμμα, το Λιθουανικό σχολείο «Sirvintu r. Gelvonu gimnazija», το Τσέχικο σχολείο «Gymnazium J.A. Komenskeho», το Λετονικό σχολείο «Madonas Valsts gimnazija» και το σχολείο μας, το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου.
Κύριο θέμα του προγράμματος ήταν η ανάδειξη της αξίας του αθλητισμού και του ενεργού τρόπου ζωής στην βελτίωση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, στην ανάπτυξη σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων (ομαδικότητα, τήρηση κανόνων και σεβασμός) και στην βελτίωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων. Το σχολείο μας συμμετείχε με τους μαθητές Μπαστογιάννη Βασιλική, Ρούσσα Σμαραγδή, Γκιώνη Βασίλη, Άκη Δεληγεωργόπουλο, Γεώργιο Τσάμη και τους καθηγητές Διαμαντόπουλο Νικόλαο και Ποταμίτη Σπυρίδωνα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε αθλητικές δραστηριότητες (κανό, μπάσκετ, βόλεϊ, σκυταλοδρομίες, orienteering), παρουσιάσεις, εργασία σε ομάδες και επισκέψεις σε διάφορους φορείς και αξιοθέατα τόσο στο Κάουνας, όσο και στο Βίλνιους που είναι η πρωτεύουσα της χώρας.
Το Λιθουανικό σχολείο είναι ένα μικρό σχολείο με περίπου 145 μαθητές και 15 εκπαιδευτικούς. Περιλαμβάνει όλες τις τάξεις από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Λυκείου. Κάθε τμήμα έχει περίπου έντεκα παιδιά. Όλα τα παιδιά τρώνε μεσημεριανό φαγητό στο σχολείο, που παρέχεται από το κράτος. Πρακτική και φιλοσοφία του σχολείου είναι το υγιεινό φαγητό.
Ξεναγηθήκαμε σε όλες τις τάξεις του σχολείου, τις αίθουσες που διαθέτει καθώς και τους εξωτερικούς χώρους. Παρακολουθήσαμε διδασκαλίες και μείναμε εντυπωσιασμένοι με την οργάνωση, τις υποδομές, τον άρτιο εξοπλισμό που διέθετε, κάθε τάξη είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικό προβολέα και υπολογιστή, και γενικώς την όμορφη εικόνα που είχε το σχολείο. Στο σχολείο υπήρχε βοηθητικό προσωπικό για το φαγητό, την καθαριότητα και για μικροεπισκευές. Τα παιδιά καθώς και οι συνάδελφοι μας υποδέχτηκαν με χαρά και ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι. Με τους συναδέλφους σχεδιάσαμε τις απαραίτητες ενέργειες του τρέχοντος έτους του έργου. Συζητήθηκε ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών στο έργο, οι βιντεοσυνομιλίες μεταξύ των κρατών, το υλικό που πρέπει να ανταλλάσσεται μεταξύ των σχολείων, τα εργαλεία που θα παραχθούν και η ανανέωση της ιστοσελίδας του προγράμματος.
Το πρόγραμμα είχε ως εξής:
Ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι φτάσαμε στην Λιθουανία το απόγευμα της Κυριακής, 12 Μαΐου και διαμείναμε σε ξενώνα στην πόλη Vepriai. Το πρωί της Δευτέρας 13 Μαΐου συναντηθήκαμε με τους εταίρους μας και από τις άλλες χώρες. Το σχολείο βρίσκεται σε μαγευτική τοποθεσία στην πόλη Gelvonai. Εκεί, οι φίλοι μας Λιθουανοί, μας υποδέχτηκαν θερμά με παραδοσιακά λιθουανικά τραγούδια και χορούς στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Έγιναν οι παρουσιάσεις των σχολείων σχετικά με τα δημοφιλή αθλήματα των χωρών τους σε φυσικό περιβάλλον. Περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Επισκεφτήκαμε όλες τις τάξεις. Ακολούθησε γεύμα στην καντίνα του σχολείου και κατόπιν ταξίδι στο Κερνάβε (μεσαιωνική πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας) και περπάτημα στην αρχαία πόλη και στο δάσος της περιοχής.
Την Τρίτη 14 Μαΐου όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε καγιάκ στον ποταμό Shirvinta, απολαμβάνοντας μία υπέροχη αθλητική δράση στην φύση σε μια υπέροχη διαδρομή 10 χλμ. Το μεσημέρι κάναμε αθλητικές δραστηριότητες (βόλεϊ και σκοποβολή) σε κάμπινγκ της περιοχής, ψήνοντας οι ίδιοι λουκάνικα τα οποία και απολαύσαμε μαζί με άλλα εδέσματα στην φύση.
Την Τετάρτη 15 Μαΐου όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μάθημα Φυσικής Αγωγής του Λιθουανικού σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί συναντηθήκαμε με καθηγητές Φυσικής Αγωγής από τοπικά σχολεία της περιοχής, συζητώντας σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών της Φυσικής Αγωγής. Μετά από ένα τουρνουά σκυταλοδρομίας σε μικτές ομάδες μαθητών ακολούθησε γεύμα στην καντίνα του σχολείου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή στο γραφικό Τρακάϊ και επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο που είναι χτισμένο στο νησάκι στη μέση της λίμνης. Φτάνοντας στο Τρακάϊ που κάποτε ήταν πρωτεύουσα της Λιθουανίας και που στα χρόνια του δούκα Βιτάουτας έφτασε η Λιθουανία στα μεγαλύτερα γεωγραφικά της όρια, μείναμε εκστασιασμένοι μπροστά στη θέα του Κάστρου στο νησάκι και της παγωμένης λίμνης. Το κάστρο είχε ιστορία πολλαπλών καταστροφών και ανοικοδομήσεων λόγω επιδρομών και κατακτήσεων. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο και η επισκεψιμότητά του φτάνει και τους 2000 τουρίστες ημερησίως. Γευματίσαμε σε παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής και δοκιμάσαμε την κουζίνα των Καραίμς, φυλή τουρκικής προέλευσης που μετοίκισε τον 15ο αιώνα στο Τρακάϊ. Η ημέρα μας έκλεισε με χαλάρωση και σπα στο Trasalis Trakai Resort & Spa.
Την Πέμπτη 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην πόλη του Κάουνας, προσωρινή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Επισκεφτήκαμε το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης το οποίο είναι χτισμένο τον 14ο αιώνα σε ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο, τη συμβολή των ποταμών «Νεμούνας και Νέρις» και είναι αρχαιότερο και από την πόλη του Κάουνας. Χρησιμοποιήθηκε ως προπύργιο άμυνας εναντίον των βίαιων επιθέσεων των Τευτόνων. Καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές εξαιτίας επιδρομών Σταυροφόρων και Ρώσων. Η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2010 και από το 2011 λειτουργεί ως μουσείο. Στην παλιά πόλη του Κάουνας είδαμε τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και το παλιό δημαρχείο της πόλης που είναι αγαπημένο μέρος για γαμήλιες τελετές. Το τελευταίο αξιοθέατο της παλιάς πόλης που είδαμε ήταν το παλιό Προεδρικό Μέγαρο που είναι σύμβολο της περιόδου της μεγαλύτερης ακμής της πόλης, όταν εκείνη έγινε πρωτεύουσα της Λιθουανίας την περίοδο που το Βίλνιους ήταν υπό κατοχή. Η ακμή της περιόδου εκείνης μαρτυρείται από τα υπέροχα νεοκλασικά κτήρια που κοσμούν τη γύρω από το Μέγαρο περιοχή. Ακολούθησε Επίσκεψη στο Μουσείο Αθλητισμού και ξενάγηση στην περίφημη αρένα Žalgiris όπου αγωνίζεται η πολύ γνωστή τοπική ομάδα μπάσκετ του Κάουνας.
Το απόγευμα ταξιδέψαμε μέχρι το χωριό Rumsiskes, ένας χώρος πολύ μεγάλης έκτασης, όπου γίνεται προσπάθεια αναπαράστασης της ζωής ενός παραδοσιακού χωριού με δικιά του πλατεία, με πολλά ξύλινα σπιτάκια διακοσμημένα με παραδοσιακό τρόπο και έπιπλα, με παλαιό ανεμόμυλο, κ.τ.λ.
Tην επόμενη μέρα, Παρασκευή 17 Μαΐου οι μαθητές μας παρακολούθησαν μάθημα βιολογίας στην λιθουανική γλώσσα και προετοίμασαν ένα poster με θέμα “Οι μέρες μου στη Λιθουανία”. Οι εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε και να συζητήσουμε για την πορεία του project, για όλες τις μέχρι τώρα δραστηριότητες, για την ιστοσελίδα του έργου, προτάσεις για αλλαγές, εισήγηση από τους συντονιστές και αξιολόγηση της πορείας. Αποφασίστηκε η επόμενη 4η διακρατική συνάντηση να γίνει στην Ελλάδα, στο Αίγιο, από 23 – 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο 1ο ΓΕΛ Αιγίου.
Ακολούθησε παρουσίαση των poster των μαθητών και επίδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε μια συγκινητική εκδήλωση. Το απόγευμα με ναυλωμένο λεωφορείο επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της χώρας, το Βίλνιους. Το Βίλνιους, θεωρείται η πιο μπαρόκ πόλη του Βορρά. Η παλιά της πόλη είναι τόπος στον οποίο μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες – Γοτθική αρχιτεκτονική, Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, Μπαρόκ αρχιτεκτονική, Νεοκλασική αρχιτεκτονική- συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται και από το 1994 αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είδαμε, επίσης, το παλαιό Δημαρχείο που χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων, το Προεδρικό Μέγαρο, το Πανεπιστήμιο, τη Σάντα Άννα, εκκλησία γοτθικού ρυθμού, τον Καθεδρικό ναό της πόλης, την κατοικία του Βασιλιά (μουσείο σήμερα) και τέλος έναν πανέμορφο ναό μπαρόκ ρυθμού, αφιερωμένο στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Το βράδυ της ίδιας μέρας είχε διοργανωθεί για μας ένα υπέροχο αποχαιρετιστήριο δείπνο σε τοπικό εστιατόριο στο οποίο οι μαθητές είχαν και την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους στο bowling.
Το Σάββατο 18 Μαΐου αποχαιρετήσαμε τους εταίρους μας σε κλίμα συγκίνησης και αφήσαμε τη χώρα με τις καλύτερες αναμνήσεις και εντυπώσεις και ευχόμαστε να ανταποδώσουμε στο έπακρο την άψογη φιλοξενία, όταν κι εκείνοι επισκεφτούν την πόλη μας!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα, τη σχολική κοινότητα, τον τρόπο ζωής, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας των Λιθουανών εταίρων μας. Ήταν μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση, που κάλυψε πλήρως τις προσδοκίες των συμμετεχόντων και τα αποτελέσματα της οποίας θα βοηθήσουν το σχολείο μας να επεκτείνει τη δικτύωσή του και να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης αθλητικής εκπαίδευσης των μαθητών. Ήταν μοναδική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς με πλούσια συναισθήματα και γνώσεις.
Η επόμενη συνάντηση όλων των σχολείων θα φιλοξενηθεί από το σχολείο μας στις 23-27 Σεπτέμβριου 2019.