Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή – ίσως και η πιο γευστική – ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή».
Την Τσικνοπέμπτη λοιπόν σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.
Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.
Στο Αίγιο από νωρίς στήθηκαν οι ψησταριές έξω από κρεοπωλεία, καφέ και καταστήματα και η τσίκνα γέμισε τους δρόμους και τις γειτονιές.
Τα παιδιά στο σχολικά προαύλια είχαν μασκαρευτεί και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς, με μουσική και πολλά σουβλάκια γιόρτασαν το έθιμο. Και του χρόνου!