Το πλαίσιο συμβίωσης των μαθητών και των καθηγητών με τον κορωνοϊό ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, σε δύο εβδομάδες, (στις 12 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι) θα διαμορφώσουν κατά τη σημερινή τους απογευματινή συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Άλλωστε με αφετηρία ότι ο κορωνοϊός είναι παρών αλλά όχι πια κυρίαρχος στη ζωή μας, έχουν διανυθεί οι τελευταίοι τρεις μήνες. Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές και τους φθινοπωρινούς μήνες, όπως και οι στοχευμένες κινήσεις για τον έλεγχό της.
Με δεδομένο ότι σε όλα τα μεγάλα κύματα κορωνοϊού και λοίμωξης covid-19 τα σχολεία λειτουργούσαν σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εικόνα, η έναρξη και της εφετινής σχολικής χρονιάς θα γίνει με το ίδιο κριτήριο.
Όπως διαπιστώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδικοί, η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση. Το μαρτυρούν τα περίπου 56.000 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση και βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Αλλά και τα σοβαρά περιστατικά της λοίμωξης, που αφορούν πλέον κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 75 χρόνων ή με υποκείμενες παθήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον περίπου 1.435 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 335 σε Μονάδες.
Με φόντο την καλή επιδημιολογική εικόνα και την καλοκαιρία που θα επικρατεί για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη, η επιστροφή και ο συγχρωτισμός των μαθητών στα σχολεία δεν προβληματίζουν τους ειδικούς. Τα βασικά υγειονομικά μέτρα – δηλαδή υγιεινή, χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός, τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων ή επαφής με ηλικιωμένους ή ευπαθείς- που ακολουθήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας αναμένεται να ακολουθηθουν και στη σχολική κοινότητα.
Ο συχνός καθαρισμός των χεριών, οι αποστάσεις των θρανιών, ο καλός αερισμός των αιθουσών θα αποτελούν το μόνιμο υγειονομικό πρωτόκολλο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, ιδιαίτερο βάρος θα δίδεται στην επιτήρηση των μαθητών που παρουσιάζουν συμπτώματα – για αυτά θα προβλέπεται στοχευμενος έλεγχος. Η διενέργεια των τακτικών και υποχρεωτικων self test όπως εφαρμόστηκε μέχρι τώρα δεν εντάσσεται πλεον στη στρατηγική διαχείρισης της επιδημίας.
Ωστόσο, το πλαίσιο εντός κι εκτός σχολικών τάξεων θα είναι πιο χαλαρό σε ο,τι αφορά τη χρήση μάσκας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θεωρείται πιθανότερο να κάνει σύσταση για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και όχι να κινηθεί στη γραμμή της υποχρεωτικοτητας αναφορικά με την εφαρμογή της, όπως ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Μάιο.