Η καθιέρωση της 25ης Νοεμβρίου από τον ΟΗΕ, το 1999, ως Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, με στόχο την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σε ένα κοινωνικό φαινόμενο με πανδημικές διαστάσεις, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος διεθνώς. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και στην εποχή μας οι γυναίκες πέφτουν θύματα ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης και οικονομικής βίας και ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, για την πρόληψη και την εξάλειψη του φαινομένου της βίας εναντίον των γυναικών ή έμφυλης βίας.
Η ιστορική δίκη της Ζιζέλ Πελικό, την οποία νάρκωνε ο σύζυγός της και «προσκαλούσε» αγνώστους να την βιάζουν μαζί μ’ αυτόν επί δέκα χρόνια, σε μία χώρα όπως η Γαλλία με θεσμοθετημένη την ισότητα, εγείρει ερωτήματα για το πόσο βαθιά ριζωμένη αντίληψη είναι η βία κατά των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ανθρώπινης ελευθερίας και μια απειλή απέναντι στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των γυναικών που την υφίστανται αλλά και των παιδιών τους. Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, παραμένει βία κι έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί περισσότερους θανάτους ή αναπηρίες από ότι οι ασθένειες και τα τροχαία ατυχήματα μαζί. Στην Ελλάδα τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά.
Φέτος έχουν καταγραφεί 13 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ελήφθησαν 35.150 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία, και, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 55.174 γυναίκες προσέφυγαν σε συμβουλευτικές δομές πανελλαδικά από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο φέτος.
Στην περιοχή της Αχαΐας και ειδικότερα της Αιγιάλειας, οι καταγγελίες γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας έχουν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας. Καθημερινά έρχονται στο φως πολλά σοβαρά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, ενδοοικογενειακής βίας και βίας εναντίον των γυναικών, που συχνά καταλήγουν στη δολοφονία τους.
Ως γυναίκες και μέλη του παραρτήματος Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αύξηση της έμφυλης βίας και ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών καθώς και των νέων μορφών βίας μέσω του διαδικτύου, διότι δεν επαρκούν οι υποστηρικτικές εκείνες δομές και υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να καταφύγουν οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας .
Γ ι’ αυτό:
- Συγχαίρουμε το Δήμο Αιγιαλείας , για την έναρξη της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Δήμο Αιγιαλείας με δικούς του πόρους, που θα προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ Υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Ενδυνάμωσης σε γυναίκες που έχουν ανάγκη, καθώς και τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και το Δημοτικό Συμβούλιο, που ψήφισαν την Πρόταση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αιγίου για την ίδρυσή του το Μάιο του 2022.
- Ζητούμε : τη δημιουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών στο Αίγιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας των γυναικών της Αιγιάλειας
- Διεκδικούμε: να περάσει ο όρος ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στον ποινικό κώδικα για να γίνει ορατή η δολοφονία γυναικών, επειδή είναι γυναίκες, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, για ένα άλμα πολιτισμικό και πολιτικό, ενάντια στην ακραία εκδήλωση της βίας κατά των γυναικών, που επιβιώνει στα χιλιάδες χρόνια της πατριαρχίας.
- Την εξασφάλιση πιστώσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, για τη χρηματοδότηση των υφισταμένων δομών και ίδρυση νέων Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών και παιδιών θυμάτων έμφυλης βίας.
- Την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κατάλληλη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ως προς την ισότητα και το σεβασμό της προσωπικότητας των γυναικών
- Ζητούμε μια κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης με θεσμούς πραγματικής Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης, που προστατεύουν γυναίκες και παιδιά και δεν τα θυματοποιούν ξανά.
ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ! ΚΑΜΙΑ ΕΝΟΧΗ! ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ!
ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ