ΨΥΧΡΑΜΗ για πεζοδρόμηση: «Ένα χρόνο τώρα έχει αποδειχθεί ότι το Αίγιο δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποκλεισμένο το κέντρο»

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης µεταξύ δηµοτικής αρχής και αντιπολίτευσης έχει µετατραπεί η πρόθεση της δηµοτικής αρχής να πεζοδροµήσει το κέντρο στο Αίγιο, αλλά και το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου η Βάλφουρ, παραµένει κλειστή, παρότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Η κ. Ψυχράµη στην τοποθέτησή της,  κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά µε την πεζοδρόµηση του κέντρου του Αιγίου και το παράνοµο κλείσιµο της Βάλφουρ όπως ανέφερε, εξέφρασε την ανησυχία και έθεσε ερωτήµατα  σχετικά µε τη σωστή εφαρµογή των διαδικασιών και τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και την αγορά.

Γράφει η Φρόσω Στιβαχτοπούλου – Σταυρίδη, Τυπογράφος, Δημοσιογράφος – “Εκδότρια της εφημερίδας “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Στις βασικές της παρεµβάσεις της, επικεντρώθηκε στην απουσία Ολοκληρωµένου Σχεδιασµού, τονίζοντας ότι οι πεζοδροµήσεις πρέπει να βασίζονται σε νόµιµες αποφάσεις και σωστές διαδικασίες. Υποστήριξε ότι στην περίπτωση του Αιγίου, δεν τηρήθηκαν όλες οι απαιτούµενες διαδικασίες από την αρχή. “Αυτό έχει οδηγήσει σε προβλήµατα όπως η υποβάθµιση του εµπορικού κέντρου, που πλέον µοιάζει εγκαταλελειµµένο, ειδικά τις βραδινές ώρες”, επεσήμανε.

Παραδείγµατα  από άλλες Πόλεις

Η κ. Ψυχράµη αναφέρθηκε και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν πεζοδροµήσεις επιτυχείς, αλλά υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη ιστορικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος. Όπως ανέφερε στο Αίγιο, οι τοπικές συνθήκες δεν υποστηρίζουν αυτή τη µορφή πεζοδρόµησης, κάτι που έχει αποδειχθεί πρακτικά µέσα σε έναν χρόνο.

Οι Επιπτώσεις

Συνεχίζοντας επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της πεζοδρόµησης, εστιάζοντας στην οικονοµική κρίση, ως έναν γενικότερο παράγοντα, υποστηρίζοντας όµως,  ότι η εφαρµογή της πεζοδρόµησης στο Αίγιο εδώ και έναν χρόνο επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση των επαγγελµατιών.

Ανάγκη Επανεξέτασης

Η κ. Ψυχράµη ζήτησε από τη δηµοτική αρχή να ξανασκεφτεί την εφαρµογή και το κλείσιµο του κέντρου, εστιάζοντας στην ανάγκη λήψης αποφάσεων µε συναίνεση, ώστε να εξασφαλιστούν αναπτυξιακά έργα που θα ωφελήσουν την πόλη. Ζήτησε την επανεξέταση του θέµατος,  ώστε να ληφθούν αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγµατικές ανάγκες του Αιγίου, χωρίς αυτοσχεδιασµούς. Η ορθή τήρηση των διαδικασιών, η κοινωνική συναίνεση και ο προσανατολισµός σε αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη διαµόρφωση λειτουργικών και αποδεκτών λύσεων, υποστήριξε.

Τι ανέφερε η κ. Ψυχράµη

«Επειδή τα έχουµε πει πάρα πολλές φορές και νοµίζω ότι και οι πολίτες έχουν κουραστεί, δεν νοµίζω να υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει καταλάβει ότι δεν έχουν γίνει σωστά οι διαδικασίες. Για να κάνεις πεζόδροµο πρέπει πρώτα να έχει αποφασιστεί, να είναι νόµος του κράτους. Είναι απλό. ∆εν το έχουµε κάνει. Συνεπώς δεν τα έχουµε κάνει σωστά τα πράγµατα στην αρχή. Και βεβαίως είπαµε ότι ήταν άλλος δήµαρχος µέχρι τώρα. Και έρχεστε εσείς και λέτε εµείς θα συνεχίσουµε. ‘Ολοι θέλουµε πεζοδροµήσεις. Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας,  υπάρχουν πεζοδροµήσεις, που έχουν κάτι να δείξουν, να αναδείξουν αρχιτεκτονικά κτήρια. Εκεί υπάρχουν κλειστά κέντρα ιστορικά της παλιάς πόλης, που είναι τουριστικά κατά βάση. Έχει κυρίως καταστήµατα εστίασης και κάποια τουριστικών ειδών και ρουχισµού. Όµως πρέπει να βλέπουµε και τις ιδιαίτερες συνθήκες. Και νοµίζω ότι ένα χρόνο τώρα έχει αποδειχθεί ότι το Αίγιο δυστυχώς δεν µπορεί να λειτουργήσει µε αποκλεισµένο το κέντρο. Αποδείχθηκε στην πράξη. Πραγµατικά δεν έχει κόσµο, δεν κινείται κανείς. Εσείς θα µου πείτε είναι η κρίση. Εγώ να το δεχτώ κι αυτό. Αλλά µαζί µε την κρίση πάµε να τους δηµιουργήσουµε κι εµείς άλλη µία.  Εν πάση περιπτώσει, πάρτε τις αποφάσεις σας, αφού τόσο πολύ το θέλετε. Όµως νοµίζω ότι θα έπρεπε να έχετε δική σας άποψη και να µην αγκυλώνεστε στην άποψη του σχωρεµένου ∆ηµάρχου. Ανοίξτε τον δρόµο που φυσικά πρέπει να τον ανοίξετε σωστά κι όχι να σκοτωθεί ο κόσµος. Θα πρέπει να κάνετε ένα οδόστρωµα της προκοπής. Κακώς το αλλάξατε. Πάρτε τις αποφάσεις και δείτε το µελλοντικά. Να ξέρει και ο κόσµος τι τον περιµένει. Μη το κάνετε έτσι βεβαιασµένα. Πέρα από όλα αυτά που ακούστηκαν περί παρανοµίας και παράβασης καθήκοντος , εµένα δεν µε ενδιαφέρει αν θα πάτε εσείς στο δικαστήριο. ∆εν είναι αυτό το θέµα. Το θέµα είναι να µπορούµε να κάνουµε πραγµατικά αναπτυξιακά έργα στον τόπο µας συµφωνώντας όλοι µαζί. Είµαι σίγουρη ότι µπορείτε να το ξαναδείτε».