Σε σχετικό δελτίο Τύπου η Συντονιστική Ομάδα Κατοίκων-Φορέων-Συλλόγων οικισμών πέριξ της περιοχής αναφέρουν τα εξής:
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ
Η αδειοδότηση του έργου με τίτλο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Ισχύος 11MW στις θέσεις «Παναγοπούλα 1», «Παναγοπούλα 2» και «Παναγοπούλα 3» απειλεί να υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή στην οποία προβλέπεται η εγκατάστασή του και γι’ αυτό τον λόγο κάτοικοι των οικισμών πέριξ της περιοχής του έργου αποφασίσαμε να αντιδράσουμε. Στις 22-08-2024 καταθέσαμε κείμενο απόψεων στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Πάνω από 850 πολίτες αλλά και πολλοί τοπικοί σύλλογοι συμμετείχαμε στην δημόσια διαβούλευση για την ΜΠΕ του έργου, αναδεικνύοντας τις παραβάσεις, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειες της. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγιάλειας έλαβε ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ απόφαση σχετικά με την λειτουργία του ΑΣΠΗΕ. Ενδεικτικά σημειώνουμε τα εξής:
- Παραβιάζεται η ευρωπαϊκή και εθνική δασική νομοθεσία με την πρόβλεψη της ΜΠΕ για την κατασκευή των πλατειών των 11 ανεμογεννητριών και τα έργα οδοποιίας τα οποία θα καταλάβουν έκταση τουλάχιστον 80 στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων.
- Παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της φύσης (οδηγία 92/43) καθόσονη περιοχή του επίδικου έργου έχει υψηλή αξία για τη βιοποικιλότητα διότι αρκετά είδη που προστατεύονται αυστηρά από τη νομοθεσία έχουν εντοπιστεί εντός του χώρου του επίδικου έργου και αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους επιβίωσης. Επίσης η περιοχή του έργου χωροθετείται στο σύνολό της εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 Ειδικής Ζώνης Διατήρησης- Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΕΖΔ-ΤΚΣ) GR2320007 “Όρος Παναχαϊκό-Σήραγγες Παναγοπούλας” και πλησίον (απόσταση 400 μ.) της ΕΖΔ GR2530007 “Κορινθιακός κόλπος» οι οποίες εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους. Και τούτο διότι δεν έχει υποβληθεί καμία μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων του έργου στη φύση, όπως το απαιτεί η νομοθεσία.
- Παραβιάζεται η νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις που αφορούν:
α) την αξιολόγηση των σωρευτικών επιπτώσεων όλων των υπαρχόντων αιολικών σταθμών και των μελλοντικών (που έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού) σε συνδυασμό με το υπό εγκατάσταση έργο.
β) την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων καθόσον απουσιάζει η πληροφόρηση αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των εναλλακτικών λύσεων αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην προτιμηθείσα επιλογή.
γ) την αξιολόγηση των επιπτώσεων του θορύβου από την λειτουργία του έργου τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
δ) την αξιολόγηση των επιπτώσεων της οπτικής όχλησης από την λειτουργία του έργου και του κινδύνου υποβάθμισης της περιοχής από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε σημεία περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Καλούμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλους τους τοπικούς και εθνικούς φορείς να στηρίξουν την προσπάθειά μας συνεισφέροντας στην προστασία της περιοχής και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού”.